1. Boost de biodiversiteit in je tuin of op je balkon
Nu de eerste krokussen hun kopjes vrolijk boven de aarde uitsteken, gaan je groene vingers spontaan jeuken. Maar zelfs als je geen groene vingers hebt, kan je aan de slag. Haal bijvoorbeeld wat tegels uit je tuin. Zo maak je ruimte voor biologische en inheemse planten, die insecten en bijen aantrekken en de biodiversiteit vergroten.
Geen tuin? Met een balkonpakket maak je van je balkon een groene oase waar ook insecten blij van worden. Liedewij Loorbach is mede-eigenaar van Sprinklr, dat biologisch en duurzaam gekweekte planten verkoopt, thuisbezorgt en helpt ze in leven te houden. De balkonpakketten behoeven weinig uitleg, en voor de tuin heeft ze een eenvoudig stappenplan opgesteld.
- “Bepaal eerst hoeveel licht er in je tuin valt en wat voor bodem je hebt. Dat bepaalt wat voor planten geschikt zijn voor jouw tuin. Niet alle planten houden bijvoorbeeld van volle zon of kleigrond. En het zou zonde zijn om te investeren in planten, die in jouw tuin eigenlijk niet goed op hun plek staan.”
- “Daarna bedenk je wat je met je tuin wil. Speelruimte voor de kinderen, een droog plekje voor je gereedschap of wil je in de namiddag nog van de laatste zonnestralen genieten in de hoek van de tuin? Daar houd je rekening mee als je aan de slag gaat met je ontwerp.”
- “Kronkelpaadjes en hoogteverschillen of juist strakke borders? Voordat je gaat ontwerpen is het handig om even achter je computer te kruipen voor wat inspiratie, zodat je een tuin krijgt waar je helemaal blij van wordt.”
- “Pas als je ontwerp af is, ga je planten zoeken. Die kan je natuurlijk kopen, maar je kan ze bijvoorbeeld ook ruilen en soms hebben je buren of vrienden ook wel wat over uit hun eigen tuin.”
- “Tot slot komt het echte handwerk: tegels eruit, zand weghalen, aarde en compost erin en planten maar. Je kan natuurlijk ook eerst een deel van je tuin aanpakken, als het geheel wat te veel werk wordt voor in één keer.”
Wil je deze video zien?
Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring
Wil je deze video zien?
Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring
2. Maak een wormenhotel van gerecycled hout
Voor wie niet met z’n handen in de aarde wil zitten, maar toch graag naar buiten wil om de natuur een handje te helpen, kan klussen een goede optie zijn. Met de lente op komst, is het namelijk ook weer tijd voor nestkastjes, een eigen wormen- dan wel insectenhotel of een moestuinbak. Simone Tenda zorgt met Buurman Utrecht voor het (her)gebruik van tweedehands bouwmaterialen. De openbare werkplaats en winkel vind je op het Hof van Cartesius, een groene werkplek en proeftuin voor de circulaire economie. Simone deelt haar tips:
“Je kan mooie dingen maken van gerecycled hout. Dat koop je in Rotterdam en Utrecht bij Buurman, maar je vindt het vaak ook op Marktplaats. Zeker nu het weer mooier wordt en mensen hun schuur opruimen, is het aanbod van goed bouwmateriaal groter dan je denkt. Daar maak je dan bijvoorbeeld een moestuinbak, een wormenhotel of buitentafel van. En als je het helemaal mooi wil maken, maak je een houtmozaïek van oude vloerdelen. Op onze Pinterestpagina vind je volop inspiratie. Gebruik voor buiten wel altijd hardhout, want het moet tegen weer en wind kunnen.”
“Als je het moeilijk vindt om zelf aan de slag te gaan met een ontwerp, dan verkopen we ook bouwpakketten bij Buurman. Bijvoorbeeld voor een moestuinbak of balkonbar. Daar zit alles bij: hout, schuurpapier, schroeven en natuurlijk een handleiding waarmee je meteen aan de slag kan. Onder begeleiding klussen in onze werkplaats kan ook.
We bieden workshops en cursussen aan waarin je bijvoorbeeld een plantentafel maakt. Of je huurt zelfstandig een werkplek als je thuis geen gereedschap of ruimte hebt. We zijn een paar maanden dicht geweest in verband met de lockdown, maar hebben de werkplaats nu naar buiten verplaatst. Zo kan iedereen deze lente coronaproof aan de slag onder een afdakje.”
Andere duurzame tips? Inspireer elkaar!
De genoemde ondernemingen Sprinklr, Hof van Cartesius, De Knollentuin en Astare worden gefinancierd door Triodos Bank met het spaargeld van onze klanten. Deze ondernemers zetten zich in voor positieve verandering en helpen jou graag met tips voor een duurzamere levensstijl. Jij bent natuurlijk ook onderdeel van de Triodos community. Door onze kennis en ervaring te delen, maken we onze samenleving groener, eerlijker en menselijker.
3. Handwerken voor het goede doel
Handwerken klinkt voor sommigen misschien wat tuttig, maar is terug van weggeweest en kan heel ontspannend werken. In Scandinavië wordt het vaak gedaan om de lange, donkere avonden gezellig (zonder scherm) door te komen.
Bij Adinda’s World vind je inspiratie en workshops om bijvoorbeeld te leren hoe je een kussen haakt, of een stola vol bloemen. En wil je het aangename met het nuttige verenigen, maak dan een deken voor Stichting Hartendekens. Zij doneren die (zodra de omstandigheden dat weer toelaten) aan kinderen die door ziekte of een vervelende thuissituatie wel wat extra warmte kunnen gebruiken. Stichting Breiboezems maakt gratis gebreide borstprotheses en zijn blij met alle breisters die willen helpen. Hoe je dat precies aanpakt? Daar organiseert de stichting speciale breiworkshops voor.
4. Koken en bakken met pure ingrediënten
Het tv-programma Heel Holland Bakt wakkert de bakkoorts al jaren aan, maar tijdens de pandemie lijken we niet meer te stoppen. Vooral zuurdesembrood lijkt dit jaar een comeback te hebben gemaakt. Volgens de experts komt dit omdat er tijdens de lockdown al snel een tekort aan gist ontstond en je desem (voor zuurdesembrood) zelf kan maken. Al is dat wel veel werk, zegt banketbakker Jeroen Sluijters van banketbakker De Knollentuin uit Nijmegen. “Als je het thuis maakt, duurt het bijna acht dagen.”
Makkelijker om te maken, en net zo leuk, zijn koekjes. Zoals hazelnootkruidkoekjes, ooit ontstaan toen er aan het einde van de winter nog wat speculaasdeeg over was bij De Knollentuin, maar speculaasjes zelf niet meer zo in trek waren. Jeroen deelt zijn ‘geheime’ recept.
Recept hazelnootkruidkoek
275 gram suiker
275 gram boter
25 gram ei (1/2 ei)
500 gram bloem
10 gram bakpoeder
10 gram zout
25 gram kaneel
10 gram gemberpoeder
75 gram gebrande en gebroken hazelnoten
25 ml water
125 gram gebrande en gebroken hazelnoten (voor decoratie)
Rest van het ei
- Kneed de boter en suiker tot een gladde substantie, voeg de helft van het ei toe.
- Meng de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gemberpoeder en kneed dit vervolgens door de boter/suikermassa.
- Voeg de stukjes hazelnoot toe en als laatste het water.
- Leg het deeg tenminste een uur in de koeling.
- Rol op een met bloem bestoven werkblad een plak van 5 mm en steek de koekjes uit met uitsteekvormpjes.
- Smeer de uitgestoken koekjes aan de bovenkant in met de rest van het ei en haal door de hazelnootstukjes.
- Bak de koekjes 40 minuten op 145°C af in een heteluchtoven. Eet smakelijk!
Eet je veganistisch? Maak de koekjes vegan door een plantaardige boter te gebruiken en de eieren te vervangen door banaan.
Geen zin in bakken? Zoek het aanrecht op om nieuwe ingrediënten en gerechten te ontdekken via het Ekomenu. Dat is een gepersonaliseerde maaltijdbox, gevuld met ingrediënten van lokale, biologische boeren. Veganistische en vegetarische opties zijn mogelijk, dus dit is bij uitstek de kans om je eetpatroon om te gooien en te zien of vaker plantaardig eten bij je past.
5. Maak contact met buurtgenoten
Juist nu we thuis werken en er maar één persoon op bezoek mag, is socializen zonder scherm lastig. Maar niet onmogelijk, zo vertelt Pepijn van der Weide van Astare, een netwerk van zorgprofessionals die werken in de landelijke ambulante en klinische GGZ.
“Spreek buurtgenoten en onbekenden gewoon eens aan op straat. Juist nu we zo op afstand gebrand zijn, is dat lastig, maar niet minder belangrijk. Vraag gewoon hoe het met iemand gaat en of ze de coronatijd een beetje doorkomen.”
> Bij Astare ligt de focus op het verhaal van mensen, wie ze zijn, wat er is gebeurd en waar ze van dromen. Lees meer over de visie van Astare.
Eenzaamheid is het afgelopen jaar een veelbesproken thema in de media. “Het is natuurlijk altijd een beetje spannend om iemand die je niet goed kent aan te spreken, ook omdat je niet zeker weet hoe iemand reageert. Iemand kan de deur dichtgooien of we denken: ‘hoe ga ik dit gesprek ooit afronden?’ en beginnen er daarom maar helemaal niet aan. Je hebt in zo’n gesprek niet echt een rol, behalve contact maken. Dat maakt kwetsbaar.”
“Daarnaast zijn we het ook een beetje verleerd om een praatje met onbekenden te maken. Als je een trein in stapt, loop je over het algemeen net zo lang door tot je ergens alleen kan zitten. Als er nog genoeg plek is en je gaat toch bij iemand zitten, wordt dat zelfs een beetje raar gevonden. Pas als de trein stil komt te staan in een weiland gaan mensen met elkaar in gesprek. Terwijl spontaan, informeel contact, een beetje vriendelijkheid en nieuwsgierigheid, juist nu zo belangrijk is. Als we dat wat vaker zouden doen, helpen we elkaar om door deze tijd heen te komen en bestrijden we eenzaamheid.”
Heb jij nog tips om bij het scherm weg te komen en iets goeds te doen voor jezelf en de wereld? Laat het ons en de rest van de Triodos community weten, en laat hieronder een reactie achter.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.