Een duurzamer eetpatroon staat bij steeds meer Nederlanders op de agenda. Het eten van minder vlees is daar een belangrijk onderdeel van. Vleesproductie neemt namelijk 14,5 procent van de wereldwijde carbon footprint voor zijn rekening, stelt FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties). Met andere woorden: door met z’n allen minder vlees te eten, dringen we die carbon footprint ook terug.
Ekomenu faciliteert nu al drie jaar gezonder en duurzamer eetgedrag door middel van personaliseerde maaltijdboxen, gevuld met ingrediënten van de lokale, biologische boer. Ook het eten van minder vlees wordt gefaciliteerd, door middel van volledig vegetarische of veganistische opties. Jack Stroeken, oprichter van Ekomenu: “Zo maken we het onze klanten gemakkelijk om hun eetpatroon te veranderen.”
Ekomenu en Willem&Drees onder één vlag verder
Ekomenu en Willem&Drees zijn beiden leveranciers van biologische maaltijdboxen. De bedrijven gingen in februari van dit jaar onder één naam verder: Ekomenu. Stroeken: “Door de krachten te bundelen, kunnen we onze ketens nog efficiënter inrichten. Dat leidt tot meer CO2-reductie in alle schakels van de keten en scherpere prijzen voor onze eindklanten.” Triodos Bank financiert Ekomenu met het spaargeld van klanten.
Met welke missie doen jullie dat?
“Onze missie luidt: changing food behaviour. Eten is routinegedrag en mensen vinden het vaak lastig om routines te doorbreken of aan te passen. Maaltijdboxen helpen om onze eetgewoontes tóch aan te passen.
Mensen kunnen daarbij kiezen uit meerdere levensstijlen, van vegetarisch of veganistisch tot koolhydraatarm of afslanken. Zo faciliteren we een gezonder en duurzamer eetpatroon. Dat zorgt op zijn beurt voor gezondere mensen, minder voedselverspilling en meer steun voor de lokale, biologische boer.”
Hoe helpen jullie maaltijdboxen bij een gezonder eetpatroon?
“Onze recepten worden heel zorgvuldig samengesteld. Ze bevatten bijvoorbeeld altijd 200 tot 400 gram groenten, de ingrediënten hebben geen toegevoegde suikers en het zoutgehalte blijft altijd onder de 2 gram per maaltijd.
Je eet dus niet te veel, niet te weinig en het allerbelangrijkst: gezonder. En omdat de maaltijdboxen op vaste dagen geleverd worden, leer je jezelf meteen een nieuwe eetroutine aan. Bijkomend voordeel: je komt minder in de supermarkt, waardoor je minder verleid wordt om ongezonde producten te kopen.”
Waarom zorgen jullie maaltijdboxen voor een duurzamer eetpatroon?
“Een derde van het voedsel dat we kopen, belandt in de prullenbak. Maaltijdboxen leveren echter maatwerk. Er zit nooit meer in dan je nodig hebt, dus de voedselverspilling neemt af. Volgens recent onderzoek ligt de CO2-belasting van een gerecht uit een maaltijdbox 33 procent lager dan die van hetzelfde gerecht uit de supermarkt.
Alle ingrediënten in onze maaltijdboxen worden daarnaast biologisch geteeld, zonder gebruik van kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen, en komen rechtstreeks van de producent.”
Zie je een trend richting een meer vegetarische levensstijl bij jullie klanten?
“Zeker, 60 procent van de maaltijden die we leveren is al vegetarisch of veganistisch en dat percentage stijgt gestaag. Maar we zien meer positieve bewegingen. Er bestaan namelijk allerlei tussenstations op de route naar een volledig vegetarisch dieet, die minstens net zo belangrijk zijn.
We merken bijvoorbeeld dat steeds meer klanten een vegetarische of veganistische maaltijdbox willen proberen of het aantal vleesloze maaltijden per week uitbreiden. We zien die trend overigens in heel Nederland: het aantal vegetariërs en veganisten groeit. De porties vlees die we nog wel eten, worden daarnaast steeds kleiner.”
Hoe dragen jullie daaraan bij?
“We promoten een vegetarische levensstijl actief, bijvoorbeeld met ons kennisplatform. Maar we zien onszelf vooral als facilitator voor mensen die minder vlees willen eten. Onze kant-en-klare maaltijdboxen maken dat gemakkelijk. Sommige klanten hebben behoefte aan een vleesvervanger, zoals een vegetarische burger of worst. Anderen halen hun eiwitten liever uit ‘pure’ ingrediënten, zoals bonen. Daarom bieden we beide opties aan.”
Fotografie: Ekomenu/Willem&Drees
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.