Je tuin is de plek waar je het liefste bent op een mooie dag. Ontbijten met een vogelconcert, lekker luieren in een hangmatje, wroeten in de moestuin. Een tuin doet veel voor jou maar misschien nog wel meer voor het milieu. Meer groen zorgt voor meer biodiversiteit, schonere lucht, goede afwatering, een gezonde bodem en een levendige fauna. Tijd om te vergroenen dus. Acht tips.

1. Tegels eruit!

Tegels zorgen ervoor dat regenwater niet goed kan worden opgenomen door de aarde. Gevolg: toenemende kans op wateroverlast, hitte en verschraling van de grond onder je terras. Met een tuin zónder tegels voorkom je dit.

Tegels zorgen ervoor dat regenwater niet goed kan worden opgenomen door de aarde. Foto: Deco Green

En het is nog beter voor de biodiversiteit ook. Een gezonde bodem trekt planten aan, waar insecten op af komen, waar vogels dan weer dol op zijn. Wil je toch een terras of een paadje in je tuin? Maak dat dan van grind, versnipperde boomschors of schelpen.

2. Kies de goede compost

Groeit jouw tuin op zanderige grond of op kleiachtige? Compostexpert Mathijs van Houtum van Bio-Kultura legt uit waarom je dat moet weten: “Klei is rijk aan voedingsstoffen maar laat water niet zo makkelijk wegstromen. Daarom heb je compost nodig met een wat grovere structuur, waar bijvoorbeeld stukjes boomschors aan zijn toegevoegd. Zand laat water juist wel goed door maar is voedingsarm. Dan heb je compost met een beetje mest nodig. Goede compost ruikt naar bosgrond en is niet te droog.”

Goede compost ruikt naar bosgrond en is niet te droog
Mathijs van Houtum, Bio-Kultura

Bio-Kultura verkoopt biologische potgrond en wordt door Triodos Bank gefinancierd. Kijk op hun website of zoek uit waar je in de buurt biologische potgrond kunt kopen.

3. Zoek een biologische kweker in de buurt

Planten? Hupla, inladen bij het tuincentrum. Maar wacht even, veel van de planten daar zijn opgekweekt met behulp van kunstmest en bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Ook weet je niet precies waar de plant vandaan komt en uit welk soort grond. Planten die zijn gekweekt in zanderige grond doen het niet goed in de klei en vice versa.

Met een plant van een biologische teler uit de buurt weet je dat je niet alleen goed zit qua kweekmethode maar ook qua grondsoort. Op pure-organic.nl vind je een overzicht van kwekers.

Deze honingbij, maar vooral ook wilde bijen profiteren van bijvoorbeeld een fruitboom in de tuin.

4. Plant een fruitboom

Hovenier Arne van Rattingen van Deco Green adviseert mensen die hun tuin willen vergroenen een fruitboom te planten. Want: die trekken bijen aan. En die leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving omdat ze zorgen voor de bestuiving van veel voedingsgewassen. Daarom is het zo zorgwekkend dat ze bedreigd worden en moeten ze zoveel mogelijk geholpen worden.

Zoals met een fruitboom. Arne: “Het mooie is dat niet alleen de bij blij is met zo’n boom. Het fruit kun je zélf oogsten, of anders lusten de vogels het wel. En laat afgevallen fruit rustig onder de boom liggen. De bodem neemt het op en de wormen smullen ervan.”

Deco Green is een bloemenwinkel en hovenierszaak in Biervliet en wordt gefinancierd door Triodos Bank.

> Lees ook 'Wat jij kunt doen om (wilde) bijen te helpen'

5. Bestrijd beestjes met beestjes

De beste bestrijders van ongewenste beestjes zijn andere beestjes. Vogels vangen slakken. Lieveheersbeestjes eten bladluis. De preivlieg verjaagt de wortelvlieg en andersom.

"Om een plaag van één vervelende soort te voorkomen kun je het beste voor zoveel mogelijk biodiversiteit in je tuin zorgen." Foto: Bio-Kultura.

Om een plaag van één vervelende soort te voorkomen kun je het beste voor zoveel mogelijk biodiversiteit in je tuin zorgen. Hoe meer verschillende planten, struiken en bomen hoe meer verschillende soorten beestjes. En - needless to say - niet spuiten met chemische middelen. Die doden namelijk niet alleen dat ene rotbeestje, maar ook al het andere leven.

6. Open een insectenhotel

Tekort aan woonruimte in de grote steden? De insecten hebben er ook last van. Veel van hun oorspronkelijke broedplaatsen zijn verdwenen door verstedelijking. Je kunt die arme beestjes een beetje helpen door een insecten- of bijenhotel in je tuin te plaatsen.

Dat zijn gezellig uitziende houten huisjes vol gaten waar de insecten of bijen zich lekker kunnen nestelen. En voor je gastvrijheid krijg je wat terug: minder ongedierte dat je planten opvreet en betere bestuiving van je bloemen.

Het YouTube-kanaal ZenderZapp maakte deze handige tutorial voor het maken van een insectenhotel. Leuk om met de (klein)kinderen te maken.

Tekst loopt door onder video

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

7. Let it rain

Waarom zou je kostbaar drinkwater gebruiken voor het sproeien van je tuin als er water gratis uit de lucht komt vallen? Vang regenwater op in een regenton en gebruik het als je het nodig hebt. Je planten vinden het bovendien lekkerder dan water uit de kraan omdat er minder kalk in zit en het precies de goede temperatuur heeft. Kijk bijvoorbeeld op duurzametuinartikelen.nl voor regentonnen in alle kleuren en maten.

De gezondste tuin is een rommelige tuin
Arne van Rattingen, Deco Green

8. Laat de boel de boel

Allemaal leuk en aardig, maar is zo’n duurzame, groene tuin niet ontzettend veel werk? Volgens onze experts Arne van Rattingen en Mathijs van Houtum valt dat ontzettend mee.

Mathijs: “Mensen denken vaak dat ze elk jaar hun hele tuin moeten omspitten. Maar dat hoeft helemaal niet! Sterker nog: het is beter voor de aarde om hem lekker met rust te laten. Het enige wat je hoeft te doen is elk jaar een beetje nieuwe compost erbij gooien.”

Arne: “De gezondste tuin is een rommelige tuin. Dus niet elk blaadje opharken en elk onkruidje eruit trekken. Laat de boel maar een beetje de boel.”