Het voelt goed om stekkers uit het stopcontact te trekken of geen boterhamzakjes te gebruiken. Maar als je kijkt naar de impact op het milieu zet dat weinig zoden aan de dijk.

Daar kwam Babette Porcelijn achter toen zij, in samenwerking met onderzoekbureaus Ecofys en CE Delft, onderzoek deed naar de impact van ons dagelijks leven. Zo kwam zij er bijvoorbeeld achter dat voor de productie van 1.200 boterhamzakjes net zoveel aardolie nodig is als voor het maken van één liter benzine. De auto wat vaker laten staan heeft dus een vele malen groter effect.

In haar boek De Verborgen Impact schrijft zij over het resultaat van haar zoektocht en geeft zij overzichtelijk weer wat de meest effectieve keuzes zijn die je kunt maken om duurzamer te leven (bekijk de infographic onderaan dit artikel voor haar impact top tien). Een mooie inspiratiebron voor ons om je deze vijf tips te geven, met daarbij verwijzingen naar duurzame ondernemers die je daarbij kunnen helpen.

1. Koop minder spullen

Veruit de grootste milieu-impact komt van de aankoop van nieuwe spullen, zoals meubels, papier en speelgoed. Vooral elektronica is schadelijk voor het milieu.

Zo hoef je niet iedere twee jaar de nieuwste telefoon te kopen. Je kunt apparaten laten repareren bij een repaircafé, gereedschap lenen van de buren en simpelweg altijd iets weg doen als je iets nieuws koopt. Zo voorkom je dat je moet ‘ontspullen’.

> Vijf tips om minder afval te produceren

> Lees de column van Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank, over ontspullen

2. Kies voor minder vlees

Om soja voor veevoer te produceren worden oerbossen gekapt, is heel veel water nodig en gebruiken we ontzettend veel land. Voor 1 kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig, daarvan kun je ook driehonderd dagen douchen.

Wil je best minderen maar mis je de smaak van vlees? Steeds meer ondernemers bieden alternatieven die nauwelijks zijn te onderscheiden van echt vlees, zoals bijvoorbeeld The Dutch Weed Burger of De Vegetarische Slager

En vergeet trouwens ook je huisdier niet. “De westerse vleesconsumptie kan dertig procent dalen door vegetarische huisdieren”, weet Porcelijn. De cijfers liegen helaas niet: “Amerikaanse huisdieren eten evenveel vlees als alle Fransen bij elkaar.”

> Ga naar deze pagina en filter op ‘Eat the Change’ voor een overzicht van ondernemers die zich richten op duurzame voeding

3. Recycle kleding

We consumeren inmiddels 400% meer kleding dan twintig jaar geleden. En wist je dat de kledingindustrie de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is (na de olie-industrie)?

Daar kwamen veel mensen twee jaar geleden achter toen deze informatie via de documentaire The True Cost naar buiten kwam. Ook Porcelijn verzamelde flink wat feiten over dit onderwerp. Zo is er voor het maken van een spijkerbroek bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig.

Ook wat betreft kleding geldt dat je vooral door minder te kopen jouw milieu-impact verlaagt. Maar snuffel ook eens in de kast van je moeder en vind die jaren zestig-jurk die weer helemaal hip is of verzamel je vrienden voor een kledingruilparty.

Steeds meer ondernemers zetten zich in voor verduurzaming van de kledingindustrie. Zo kun je bij de circulaire onderneming Mud Jeans een gerecyclede spijkerbroek huren.

Heb je nieuwe kleding nodig?

> Ga dan naar deze pagina en filter op ‘Wear the Change’ voor een overizcht van ondernemers die duurzame kleding verkopen

> Of lees het artikel Bij deze (online) winkels koop je duurzame en eerlijke mode

Spijkerbroek

4. Reis slimmer (=minder)

Neem eens de trein voor dat weekendje weg, leen een deelauto via Snappcar of rij mee met iemand mee via BlaBlacar. Het huren van de auto van je buren levert ook nog eens een leuk contact op in de buurt.

Ook een voornemen om twee keer per week met de fiets of het OV (in combinatie met de OV-fiets) naar je werk te gaan scheelt enorm. Maar écht zoden aan de dijk zet een vakantie in eigen land; een retourtje Bali is qua impact van de uitstoot vergelijkbaar met 4 jaar autorijden.

5. Verduurzaam je woning

Gebouwen zoals kantoorpanden, winkels en woningen zijn volgens TNO verantwoordelijk voor zo’n 40% van de totale CO2-uitstoot. Door jouw woning te verduurzamen kun je jouw milieu-impact flink verlagen.

En dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn. Zo kun je gemakkelijk energie besparen door dubbele beglazing, het isoleren van je dak of spouwmuren. Dat levert natuurlijk ook weer energievoordeel op. En als we het toch over energie hebben, waarom niet direct kiezen voor groene stroom of zonnepanelen?

> Zes tips van iemand die zijn huis energielabel D naar meer dan A verbouwt

> Kom erachter hoe groen jouw energieleverancier is

Impact top 10