1. Beoordeel of je dak geschikt is

Ongeveer 70% van de huizen in Nederland is geschikt voor zonnepanelen, vertelt Marius Groenenberg, relatiemanager bij Triodos Groenfonds. “Een schuin dak op het zuiden of zuidwesten levert het meeste rendement op, maar panelen gericht op het oosten en westen kan ook. Een oost-west ligging geeft juist ’s ochtends en aan het einde van de middag meer opbrengst, precies dus in de tijd dat mensen thuis zijn.

Verder moet je rekening houden met schaduw, bijvoorbeeld van hoge bomen of omliggende bebouwing. Bij de meeste zonne-energiesystemen is de zwakste schakel bepalend: als op een bepaald moment van de dag één paneel in de schaduw ligt of er ligt sneeuw op, levert het volledige systeem veel minder stroom.”

> Wil je weten hoeveel zon jouw dak vangt? Kijk dan op zonatlas.nl of zonnekaart.nl

320-installateurs-300x200

2. Neem een installatiebedrijf in de arm

“Er zijn veel bedrijven en aanbieders die iets met zonne-energie doen”, zegt Groenenberg. “Internet staat er vol mee. Maar het is voor een particulier ontzettend lastig om te bepalen hoe betrouwbaar die partijen zijn. Bovendien varieert de kwaliteit van de zonnepanelen en de service van de installateurs sterk. Veel bedrijven werken met voordelige acties en aanbiedingen. Die lijken in eerste instantie misschien interessant, maar hier geldt regelmatig: goedkoop is duurkoop. Goede panelen gaan 25 tot 30 jaar vrijwel probleemloos mee, maar goedkope geven soms al na een paar jaar storingen.

Vraag daarom twee of drie offertes aan bij erkende installatiebedrijven, en maak je keuze. Kies bij voorkeur een bedrijf uit de eigen regio waar andere huiseigenaren in de buurt goede ervaringen mee hebben. Voordeel van een regionaal opererend bedrijf: het is bij storingen makkelijker bereikbaar.”

3. Wek niet méér energie op dan je verbruikt

Het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van een huishouden is ongeveer 3.600 kilowattuur. Groenenberg: “Om dat op te wekken, heb je zo’n 15 tot 18 panelen nodig.” Volgens Groenenberg heeft het nu weinig zin om méér op te wekken dan het eigen energieverbruik omdat de vergoeding van de energiemaatschappij voor een eventueel overschot erg laag is.

“Anders is het wanneer de energie kan worden opgeslagen in een batterij om het in de avond of nacht te gebruiken. Op dit moment zijn opslagsystemen als een batterij nog duur, maar de komende jaren zullen de prijzen van de batterijen snel gaan dalen en dus wordt het interessanter om een batterij aan te schaffen.”

4. Huur je een woning? Overweeg dan een leaseconstructie (kan ook bij een koophuis)

Plaatsen van zonnepanelen kan ook lonen voor wie in een huurhuis woont. Groenenberg: “Voor een huurder is het wel zaak om goede afspraken te maken met je huiseigenaar over wie van jullie de investering eigenlijk moet doen. Je kunt ook een lease- of servicebedrijf in de arm nemen. Er zijn bedrijven waar je zonnepanelen en de bijbehorende installatie kunt huren of leasen. Dat kun je overigens ook doen als je een koophuis hebt. Een bedrijf als Zelfstroom verhuurt panelen aan huiseigenaren.”

> Lees hoe zelfstroom zonnepanelen verhuurt aan huiseigenaren

5. Vergroot je impact, beperk je energieverbruik

Groenenberg: “Met zonnepanelen heb je positieve impact. Maar het kan nog beter, namelijk door je energieverbruik te beperken. Met zuinige huishoudelijke apparaten en ledlampen, vermindert je verbruik soms met enkele tientallen procenten. Ook bewust gedrag heeft zin. Laat je je oplader in het stopcontact zitten ook als de telefoon is afgekoppeld, dan blijft die energie gebruiken.”

> Kijk voor besparingstips op milieucentraal

Als het gaat om je impact, is het ook belangrijk om te kijken naar de productie van je zonnepanelen. Worden er geen zeldzame metalen in mijn paneel verwerkt? En worden de panelen gerecycled na het einde van de levensduur? “Want ook dat heeft effect op het milieu”, zegt Groenenberg. “Sommige fabrikanten werken zeer verantwoord, anderen minder. Het is voor consumenten moeilijk om producenten te beoordelen, maar er zijn adviseurs die dat kunnen. De website pvcycle.org laat zien in hoeverre producenten hun zonnepanelen recyclen.”

6: Lage rente maakt investeren aantrekkelijk

Zonnepanelen aanschaffen en installeren kost een huishouden gemiddeld zo’n 5.000 euro, zegt Groenenberg. “Dat bedrag kun je soms meefinancieren met de hypotheek. En dat is momenteel natuurlijk aantrekkelijk vanwege de lage rente. Verder hebben sommige provincies en gemeenten interessante stimuleringsregelingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Het loont de moeite om die te bekijken. En ook hier geldt: als je de investering niet kunt of wilt doen, dan is panelen huren een aantrekkelijk alternatief.”

Informatie over zonnepanelen en zonne-energie: 
> milieucentraal.nl
> natuurenmilieu.nl
> consumentenbond.nl
Aanbieders panelen die Triodos Groenfonds financiert:
> Zelfstroom
> KiesZon
Verduurzaming scholen:  
> Slim Opgewekt 

Wil je meer weten over het meefinancieren van energiebesparende maatregelen voor jouw woning of ben je benieuwd naar een hypotheek voor duurzame woningen? Kijk dan op Triodos.nl/hypotheken

Tekst: Tobias Reijngoud