Consumenten kunnen veel doen om de afvalberg te verkleinen, zegt Magreet Schijvens van Milieu Centraal. “Ten eerste is het van belang om de hoeveelheid restafval te verminderen. Maar daarnaast kun je een belangrijke bijdrage leveren door de kwaliteit van het gescheiden afval te verbeteren”. Hoe doe je dat en waar heb je misschien nog niet aan gedacht? Wij geven je 5 tips.
Tip 1: Gooi niet te snel weg
Gooi spullen niet te snel weg als ze kapot zijn, maar kijk of je ze zelf kunt repareren of dat ze kunnen worden gerepareerd. Er zijn in Nederland inmiddels honderden Repair Cafés waar vrijwilligers klaarstaan om samen met jou kapotte spullen te repareren. Repareren is voor het milieu bijna altijd de beste optie, behalve voor oude koelkasten, vriezers en wasdrogers: nieuwe modellen zijn vaak zó energiezuinig dat repareren geen milieuwinst oplevert.
Bekijk waar je een Repair Café bij jou in de buurt kan vinden>
Tip 2: Scheid afval nog beter
Het lijkt voor de hand te liggen om afval te scheiden, maar soms is het best lastig om te bepalen in welke afvalbak je iets gooit. Denk bijvoorbeeld aan een chipszak. Die is meestal gemaakt van plastic folie, maar je hoort deze toch bij restafval te gooien vanwege het metaallaagje aan de binnenkant. En een theezakje mag meestal niet in de GFT-bak omdat het zakje en het labeltje niet biologisch afbreekbaar zijn. Vervuiling maakt het ingezamelde afval minder goed bruikbaar, en dat gaat weer ten koste van de milieuwinst.
Handig: Doe de quiz op zootjegeregeld.nl om erachter te komen hoe goed jij bent in afval scheiden>
Tip 3: Scheid afval vaker
Huishoudelijk apparaten die niet meer te repareren zijn, lever je ook gescheiden in. Bijvoorbeeld bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt of bij de Milieustraat. Want die apparaten zitten vol waardevolle grondstoffen. Momenteel wordt slechts de helft van de huishoudelijke apparaten gescheiden ingezameld.
Kijk voor inleverpunten voor kleine apparaten op Wecycle.nl>
Tip 4: Leen vaker spullen
Deel en ruil je spullen in plaats van alles nieuw te kopen. Er zijn steeds meer (lokale) netwerken waar mensen spullen en diensten met elkaar uitwisselen.
Bekijk op Peerby wat je bij jou in de buurt kunt lenen>
Lees ons verhaal over Mud Jeans waar je spijkerbroeken kunt huren in plaats van kopen>
Tip 5: Koop vaker tweedehands, dat gaat steeds makkelijker
Koop en verkoop tweedehands. Dat kan ook steeds vaker online. Marktplaats kent iedereen, maar wist je dat er een handige app van Letgo bestaat om gebruikte spullen bij jou om de hoek te kopen? En dat je via United Wardrobe je kleding kunt (ver)kopen?
Ga naar Letgo.nl>
Bekijk wat United Wardrobe te bieden heeft>
MEER LEZEN OVER AFVAL?
WAAROM WE INVESTEREN IN ROTZOOI
Wil je meer lezen over wat Triodos Bank doet op het gebied van afval? Of hoe innovatoeve ondernemers die Triodos Bank financiert met het afvalprobleem omgaan?
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.