Vijf jaar lang werkte ze als jurist en advocaat, een waardevolle ervaring ondanks dat ze zich niet op haar plek voelde. Awura nam de radicale beslissing om te gaan ondernemen. Naast het persoonlijk en professioneel begeleiden van vrouwen, geeft ze advies over diversiteit en inclusie op de werkvloer. En dat gaat verder dan het aantrekken van divers talent. Want hoe zorg je ervoor dat zij zich daadwerkelijk thuis voelen en de ruimte ervaren om zichzelf te zijn?

3 redenen om te luisteren

  • Ontdek hoe het onder de loep nemen van je persoonlijke leven hét startpunt kan zijn voor cultuurverandering binnen een organisatie
  • Talitha legt uit hoe stilstaan bij racisme en uitsluiting in haar eigen leven helend was en waarom de gesprekken haar inspireerde tot nog meer activisme
  • Je het verschil tussen inlevingsvermogen en emphatie echt wilt begrijpen. En je er klaar voor bent om je eigen positie voor gelijkheid in te zetten.
Portret Awura Abena ondernemer en inspirator achter creative women agency en collective - Triodos Bank

Meer over Awura Abena Simpe

Awura Abena Simpe spreekt, schrijft en denkt over carrière, cultuur en creativiteit. Sinds 2016 doet ze dat ook via haar onderneming Creative Women Collective, en sinds 2019 ook met Creative Women Agency. Als presentatrice host Awura evenmenten, daarnaast adviseert zij organisaties over diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Extra inspiratie van Awura, Chrysha en Talitha bij deze aflevering:

Uitgeverij Wilde Haren (uitgeverij van boeken met illustraties die onze diverse samenleving weerspiegelen  
> Corporate queer (Platform for LGBTI+ professionals)
> Otegha Uwagba (interview in The Guardian)
> Braving in the Wilderness van Brené Brown (boek)

Begrip uitgelegd

Codeswitching 

Van oorsprong is codeswitchen (in het Nederlands 'codewisseling') een in de sociolinguïstiek gebruikte term voor het mengen van taal tijdens een gesprek. In een gesprek met een of meer gesprekspartners wordt ogenschijnlijk willekeurig van de ene op de andere taal overgeschakeld. Het komt vaak voor bij mensen die van jongs af aan omringd worden door verschillende sociale en culturele situaties, zoals mensen met een migratie-achtergrond. Inmiddels staat codeswitchen voor meer dan alleen taal, het gaat ook over het aanpassen van je manier van spreken, uiterlijk, gedrag of expressie aan verschllende sociale situaties.

Meestal gebeurt codeswitchen bij mensen die, binnen een groep, in de minderheid zijn of onderdeel zijn van een gemarginaliseerde groep. Om geaccepteerd te worden, een eerlijke behandeling te krijgen, een betere service of meer kans op een baan. Codeswitching komt vaak voor op plekken waar negatieve stereotypen heersen. Maar ook als iemand als ‘afwijkend’ kan worden gezien door de rest van de groep. In het onderstaande Spoken Word-optreden toont Zaïre Krieger hoe zij codeswitching ervaart als token.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

> Ontdek alle afleveringen van 'Beste collega,'