Verduurzaming en CO2-reductie is met het oog op klimaatverandering een absolute must. We kunnen een forse slag slaan door alle gebouwen in Nederland te verduurzamen. Daar wordt jaarlijks zo’n 25 megaton CO2 uitgestoten, terwijl de ambitie is om dat in 2050 naar nul te brengen.
Ongeveer 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland komt daarnaast op conto van de gebouwen van bedrijven en instellingen. Die aantallen móéten tegenwoordig omlaag (zie kader), maar het is gelukkig ook een financiële kans. Wie het slim speelt, kan fors besparen op de maandelijkse energierekening.
1. Inventariseer je huidige situatie
De hamvraag is natuurlijk: waar begin je? Een goed startpunt is de energiebesparingsverkenner. Met deze tool kun je op eenvoudige wijze inzicht krijgen in het huidige energielabel van je bedrijfspand en hoe je die vervolgens verbetert. De verkenner biedt daarnaast een indicatie van de investeringskosten, terugverdientijd en CO2-reductie per energiebesparende maatregel.
Goed om te weten: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn talloze succesverhalen te vinden, van ondernemers die je voorgingen. Laat je dus vooral inspireren.
2. Breng de mogelijke verduurzamingsmaatregelen in kaart
Verduurzamen kan vervolgens snel gaan. Er zijn vele tips en tricks waar je als ondernemer vandaag nog mee aan de slag kan. Sommige maatregelen vereisen zelfs geen financiële voorinvestering. Denk bijvoorbeeld aan het uitsluitend aanzetten van licht en verwarming als ze daadwerkelijk gebruikt worden.
Betaalbare maatregelen met korte terugverdientijd
Wie wel bereid is om te investeren, doet er goed aan om zich in eerste instantie te focussen op het laaghangende fruit. Denk hierbij aan zaken als ledverlichting, waterbesparende kranen en het vervangen van oude cv-ketels: betaalbare maatregelen met een korte terugverdientijd, die toch voor een forse CO2-reductie zorgen.
De kans is groot dat je bedrijfspand met enkele kleine ingrepen al op energielabel C uitkomt. Maar waarom zou je daar stoppen? Wie verduurzaming slim aanpakt, kan ook op financiële voordelen rekenen.
3. Bekijk de subsidiemogelijkheden en andere fiscale voordelen
Voordat je aan de slag gaat, is het slim om een aantal zaken te regelen en onderzoeken. Sluit bijvoorbeeld een energieprestatiegarantie af met de uitvoerder. Zo heb je de garantie dat de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk tot de afgesproken energiebesparing leiden. Daarnaast kun je in aanmerking komen voor een groenverklaring, die kan resulteren in rentekorting op de lening die je afsluit voor de te treffen maatregelen.
De initiële investering van verduurzamingsmaatregelen hoeft overigens niet volledig op jouw bordje te komen. Er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die verduurzaming in financieel opzicht net even gemakkelijker maken. Denk aan de SDE+ voor duurzame energieopwekking of de ISDE voor duurzame warmte en alternatieven voor aardgas.
Het loont daarnaast om te onderzoeken of er subsidies beschikbaar zijn die specifiek voor jouw type organisatie relevant zijn. Sportverenigingen kunnen voor verschillende investeringen bijvoorbeeld gebruik maken van de Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Dit betekent dat 20 procent van een investering gesubsidieerd wordt. Wie een duurzame maatregel treft, kan een subsidie van nog eens 15 procent verwachten. Het vervangen van een lichtmast met duurzame ledverlichting wordt daarom bijvoorbeeld met 35 procent gesubsidieerd.
Waarom Triodos Bank duurzaam vastgoed financiert
De gebouwen in Nederland (zoals woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen) zijn verantwoordelijk voor 30% van het totale energieverbruik. Daarom levert energiebesparing in deze sector een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Triodos Bank levert hier een bijdrage aan door duurzaam vastgoed te financieren.
4. Bepaal hoe snel grotere investeringen zich terugverdienen
Geen subsidie beschikbaar? Ook zonder subsidies of fiscale voordelen is verduurzaming van bedrijfspanden interessant, weet Thomas Rhee, relatiemanager voor het mkb bij Triodos Bank: “Energiebesparende maatregelen verdienen zich vaak terug via een lagere energierekening. Klimaatvriendelijke ondernemen is echt niet ingewikkeld.”
Een lichtend voorbeeld daarvan is vakantiepark Tjermelân, op Terschelling, dat tot op heden ruim € 200.000 investeerde in verduurzaming. Melis de Vries, eigenaar van het vakantiepark: “De meeste investeringen die we hebben gedaan verdienen zich binnen vijf tot tien jaar terug via een lagere energierekening. Investeren in verduurzaming is dus niet alleen goed voor het klimaat, er is ook een stevige bedrijfseconomische basis voor.”
Een ander voorbeeld is Crataegus Woonzorg, in de buurt van Breda, dat in 2017 een nul-op-de-meter gebouw met 28 zorgappartementen opende. Eddy van Gool, directeur van de zorginstelling, is ervan overtuigd dat een niet-duurzaam gebouw op den duur zijn waarde verliest: “Natuurlijk hebben we meerkosten moeten maken, maar het was een investering in de toekomstige waarde van ons pand. De terugverdientijd is naar schatting minder dan tien jaar.”
5. Schakel een expert in
Toch kan het overweldigend blijven om met verduurzaming aan de slag te gaan. Of misschien heb je er simpelweg geen tijd voor. Wellicht is de beste route dan om vanaf het begin een expert in te schakelen.
Zo helpt Slim Opgewekt scholen, sportclubs en zorginstellingen met het plaatsen van zonnepanelen, van het initiële advies tot het regelen van financiering en de realisatie van het project. Bedrijven en andere organisaties kunnen aankloppen bij adviseurs als Klimaatroute en Fit Our Future, die helpen bij het bedenken, financieren en uitvoeren van duurzame maatregelen.
6. Zorg voor een helder financieel plan
Een laatste gouden tip: breng het financiële plaatje van de beoogde verduurzamingsslagen goed in kaart, zowel voor jezelf als voor de eventuele kredietaanvraag bij je huisbank. Marco Witschge, directeur en oprichter van Fit our Future: “Een bankier wil een heldere businesscase zien. Hij wil weten wat de maatregelen kosten, wat ze aan energiebesparing opleveren en in hoeveel jaar je de investering terugverdient.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.