Gebouwen zoals kantoorpanden, winkels en woningen zijn volgens TNO verantwoordelijk voor zo’n 40% van de totale CO2-uitstoot. “Dat aandeel moet fors omlaag willen we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs halen”, zegt Thomas Rhee.
De mondiale CO2-uitstoot stijgt nog steeds. De stijging dit jaar was 2% ten opzichte van 2016, zo berekende het Global Carbon Project dat wetenschappelijke kennis over klimaatverandering bundelt en presenteert. Rhee: “Vanwege de toename is het urgent om de verandering te versnellen en te investeren in energiezuinige gebouwen. Dat vinden duurzame ondernemers ook.”
Toch staat het verduurzamen van je bedrijfspand vaak niet hoog op de agenda, merkt Rhee. “Neem biologische winkeliers. Die zijn natuurlijk vooral bezig met hun kerntaak: duurzame producten verkopen. Het uitwerken van energiezuinige investeringen in het pand lijkt soms best complex en vraagt aandacht en tijd. Maar die tijd is er vaak niet.”
Bovendien denk je als ondernemer volgens Rhee vaak dat verduurzamen veel geld kost. “Maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Sterker nog: energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf uiteindelijk vaak terug via een lagere energierekening. Je kunt met vrij eenvoudige maatregelen al snel je impact vergroten. Klimaatneutraal ondernemen is niet ingewikkeld.”
Daarom drie tips om jouw vastgoed te verduurzamen.
1. Laat een scan doen
“Er zijn steeds meer adviseurs – zoals Klimaatroute en Fit Our Future – die een uitgebreide scan of analyse kunnen doen van je pand. Hun advies is een overzicht-op-maat van alle energiebesparende maatregelen die je als MKB-ondernemer kunt nemen. Dat gaat van eenvoudige stappen zoals het plaatsen van ledlampen, tot grotere investeringen zoals het installeren van een zonneboiler. In een goed adviesrapport staat wat de investeringen kosten en hoe je die kunt realiseren. Bovendien geeft zo’n rapport weer wat de CO2-reductie is en hoeveel je als ondernemer bespaart op je energierekening.”
Het Warehouse Hotel in Amsterdam liet zo’n analyse doen, vertelt Rhee. “Voor Taco Provily, de eigenaar en initiatiefnemer van het hotel, was het advies ontzettend stimulerend. Vooral omdat het zo concreet en uitgewerkt was. Het maakte zowel de kosten als de baten per maatregel tastbaar en inzichtelijk. Inmiddels heeft Taco een groot deel van de adviezen uitgevoerd en beschikt het hotel over onder meer zonnepanelen en een warmtepomp."
2. Voer noodzakelijk onderhoud duurzaam uit
“Op het moment dat er onderhoud aan je gebouw nodig is, neem dan gelijk duurzaamheidsmaatregelen”, raadt Rhee aan. “Dus moet bijvoorbeeld de dakbedekking worden vervangen, onderzoek dan ook de mogelijkheden van zonnepanelen. Een bedrijf als Slim Opgewekt ondersteunt scholen, maar ook zorginstellingen en sportverenigingen bij het plaatsen en financieren van zonnepanelen.”
Rhee: “Adviseurs als Klimaatroute en Fit Our Future kunnen je begeleiden bij het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Verder heeft Stichting Waarborgfonds Sport samen met Triodos Bank een regeling die sportverenigingen stimuleert tot duurzame investeringen in hun gebouwen.”
3. Ook als huurder kun je op energie besparen
Zit je met je bedrijf in een gehuurd pand? Ook dan kun je maatregelen nemen om je energieverbruik te verlagen. Rhee: “Ledverlichting scheelt veel. Net als het vervangen van bijvoorbeeld oude koelinstallaties door energiezuinige apparaten.”
Verder is het volgens Rhee nuttig om met de verhuurder in gesprek te gaan over investeringen in het pand. “Het belang van klimaatmaatregelen wordt ook door vastgoedeigenaren steeds breder onderschreven.”
Wil je nog meer weten over energiezuinige toepassingen?
> Lees dan onze artikelen over duurzame energie en energiezuinig bouwen
> Bekijk de Triodos Talks voor meer experttips
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.