1. Isoleren spouwmuur
Besparing: 200 euro & 1600 KG C02 per jaar
Eenmalige kosten: 800 euro
“Alle energie die je in huis vasthoudt, hoef je niet op te wekken of in te kopen. Een gemiddelde woning verliest al snel 20 procent van zijn warmte via de muur. Daarom is spouwmuurisolatie eigenlijk een no brainer bij een bestaand huis.
Zo’n ingreep is niet eens een verbouwing te noemen. Het is een van de goedkoopste aanpassingen en eenvoudig. Alles gebeurt buiten je huis en je hebt er geen rommel van. Je merkt alleen dat je energieverbruik flink daalt. Het is de makkelijkste keuze bij verduurzaming.
Tekst loopt verder onder de infographic
2. Isoleren schuin dak
Besparing: 500 euro & 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 4.000 euro
“Het energieverlies via je dak is vergelijkbaar met je muren. Als je toch verbouwt, hoef je er niet lang over na te denken. Dat ligt anders als je zolder betimmerd of gestuukt is. Isolatiemateriaal is niet heel duur, maar het is dan wel vrij bewerkelijk. En duurder omdat je het opnieuw moet afwerken.
“Het is verstandig om je bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal goed te laten adviseren. Drie vragen zijn dan belangrijk: Wat is de isolatiewaarde? Is de productie duurzaam? En is het een natuurproduct? Voor minder duurzame varianten als glas of steenwol zijn al natuurlijke alternatieven. Bijvoorbeeld wol, hout- of hennepvezels. Het bijkomende voordeel van natuurproducten is dat ze vaak beter ventileren en vocht reguleren.”
> Lees het artikel Hoe je met duurzame bouwmaterialen bouwt
3. Zonnepanelen
Besparing: 460 euro & 1.600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 4.600 euro
“De hamvraag bij het plaatsen van zonnepanelen is: hoeveel stroom heb je nodig? Kijk vooral eerst even waar je nog kunt besparen. Dit kan bijvoorbeeld met zuinige apparatuur en ledlampen. Alleen dat scheelt al veel energie. Als je weet hoeveel stroom je huishouden gebruikt, bereken je eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt. Of je die ook kunt plaatsen, hangt af van het dakoppervlak en de ligging. Het is dus slim om je te laten adviseren over de beste oplossing om je eigen energie duurzaam op te wekken.”
> Bereken hoeveel stroom je nodig hebt
> Wil je zien of jouw dak genoeg zon vangt? Kijk dan op Zonatlas
> Of kijk op de Zonnekaart
> Meer tips over het plaatsen van zonnepanelen
Triodos Hypotheek
Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente
Vanaf 1 mei 2018 helpt onze hypotheek nog meer om te verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies ter waarde van 199 euro. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.
4. Warmtepomp
Besparing: 190 euro & 1.200 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 4.000 euro
“Een luchtwarmtepomp is een efficiënte manier van verwarmen. Je gebruikt de buitenlucht om je huis en je water te verwarmen. Op dit moment is een hybride oplossing met een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel financieel de beste optie. Het is relatief goedkoop en je hoeft de radiatoren niet aan te passen voor lagetemperatuurverwarming. Zeker als je huis goed geïsoleerd is, verlies je weinig warmte en gebruik je veel minder gas. Je CO2-uitstoot voor verwarming en water daalt gemiddeld met zo’n 35 procent. Bovendien is de cv-ketel dan puur een back-up bij extreme kou.
Als je huis volledig van gas af is, kun je kiezen voor een volledig elektrische luchtwarmtepomp. “Deze luchtwarmtepomp haalt ook bruikbare warmte uit de lucht en is heel duurzaam. Zeker als je de stroom zelf opwekt vermindert je CO2-uitstoot met 50 tot 60 procent. Deze verwarming kun je combineren met vloer- of wandverwarming of met speciale lagetemperatuur-radiatoren.”
> Op de website van Milieu Centraal vind je veel meer over de voordelen van hybride of volledig elektrische luchtwarmtepompen.
5. HR++ glas
Besparing: 240 euro & 800 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 3.100 euro
“Dubbel glas is in veel huizen al standaard. Dit is niet gek. Het beschermt niet alleen beter tegen warmte en kou, maar ook tegen geluid. Verder kun je de ruimtes in je huis volledig benutten. Bijvoorbeeld om lekker achter het raam een boek te lezen. De keuze voor HR++ of driedubbel glas maken mensen nu nog minder makkelijk. Dat heeft zeker met de prijs te maken. Ik heb thuis voor triple glas gekozen omdat we ook de kozijnen moesten vervangen. Dat is best veel werk, maar de isolatiewaarde is hoger en het is veel comfortabeler.”
Frank Gerritsma
C.V.
Frank Gerritsma is medeoprichter van Susteen. Hij geeft mensen die hun bestaande woning willen verduurzamen energieadvies en maakt woningverbeterplannen. Ook verbouwde hij zijn eigen huis en bracht het energielabel terug van D naar meer dan A. Hij gaf eerder al zes tips om je huis te verduurzamen.
6. Isoleren vloer
Besparing: 160 euro & 600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 1.400 euro
“Vloerisolatie is snel aan te brengen. Het effect is wel beperkt omdat een huis vrij weinig warmte via de vloer verliest. Het voordeel is dat je het prima zelf kunt doen om de kosten te drukken. Een extra pluspunt is dat een geïsoleerde vloer veel prettiger is. Hij voelt minder koud aan en er is geen tocht.”
7. Zonneboiler
Besparing: minder dan 80 euro per jaar
Eenmalige kosten: 2.000 euro
“In de praktijk merk ik dat veel mensen een zonneboiler als extra zien. Ik heb er een omdat ik het een elegante oplossing vind om water met de kracht van de zon te verwarmen. Een zonneboiler werkt heel eenvoudig. Je verwarmt water in een slang en slaat het op. De investering is beperkt. Je hebt wel minimaal een paar vierkante meters nodig voor het opslagvat. Helaas zijn Nederlandse woningen soms wat krap, waardoor zonneboilers niet altijd praktisch zijn.”
Wil je zelf kijken wat je kunt doen om jouw huis energiezuinig te maken?
> Ga dan naar Energie besparen doe je nu of VerbeterUwHuis
Infographic: Brechje Bel
Fotografie: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.