De laatste jaren komen er regelmatig verontrustende verhalen over de kledingindustrie in het nieuws. Dat begon met de ramp in Rana Plaza in 2013. En recentelijk over Syrische vluchtelingen die op te jonge leeftijd in Turkse fabrieken aan het werk zijn.
Daarnaast komen we steeds meer te weten over de milieu-impact van de kledingindustrie. Bijvoorbeeld dat het kledingindustrie de tweede meest vervuilende industrie wereldwijd is – na de olie-industrie. De textielproductie alleen al is goed voor zo’n 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Maar wat kun je zelf doen voor een eerlijke, duurzame kledingindustrie? Iris de Ruiter en Michaël van den Berg van Triodos Bank geven je zes tips.
1. Goedkoop? Denk twee keer na
Als dat leuke shirtje voor vijf euro in de schappen ligt, is de kans groot dat het op een niet-duurzame manier is geproduceerd met weinig aandacht voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Maar als je meer betaalt, zegt dat ook niet altijd alles. Vaak is kleding vooral duur door het merk waaronder het verkocht wordt.
Wil je weten hoe jouw favoriete merk het doet? Via de vergelijkingswebsites Rank a Brand en Goede Waar kun je zien hoe verschillende kledingmerken het doen op het gebied van milieu- en arbeidsrechten.
2. Bekijk het label
Kijk altijd naar het label in de kleding. Hierin vind je informatie over het materiaal en eventuele certificeringen.
Staat er bijvoorbeeld ‘biokatoen’ op? Dan weet je dat de katoen voor dit kledingstuk zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd is. Maar let op: dat zegt niets over de arbeidsomstandigheden. Dan heb je meer aan certificeringen.
Steeds meer kledingwinkels en -merken kiezen ervoor alleen kleding te verkopen met een certificering. Voorbeelden van betrouwbare certificeringen zijn de Global Organic Textile Standard (GOTS) en de SA8000-certificering.
> Bekijk alle kledingkeurmerken en waar zij voor staan
3. Koop kleding bij een duurzame, eerlijke (web)winkel
Wil je zeker weten dat je eerlijke, duurzame én gecertificeerde kleding koopt? Dan zijn er genoeg (web)winkels waar je uitsluitend verantwoorde kleding kunt kopen. Via de app van Talking Dress is het mogelijk om winkels in de buurt te vinden.
Triodos Bank financiert verschillende kledingmerken- en (web)winkels die zich richten op eerlijke en duurzame kleding: Waschbar, Miss Green, Atelier Sukha, De Amaranth, Obilot, Charlie+Mary en Goodbrandz.
> Ontdek hoe Waschbär de waardeketen verduurzaamt
4. Koop minder
De modewereld verandert razendsnel. Vrijwel maandelijks presenteren kledingmerken en -winkels nieuwe collecties. Dat lijkt leuk. Maar wist je dat wij inmiddels 400% meer kleding dan twintig jaar geleden produceren? En dat er ongeveer 10.000 liter water nodig is voor één kilo katoen? Per shirt is dat zo’n 2.500 liter en voor een spijkerbroek 7.000 liter.
> Lees meer over milieuvervuiling door de kledingindustrie
Het loont dus om simpelweg minder kleding te kopen. Kijk eerst naar wat je nog in de kast hebt liggen. Duurzame kledingmerken als Miss Green onderscheiden zich hier ook in. In tegenstelling tot de grote kledingketens vernieuwen zij hun collectie maar twee keer per jaar.
De documentaire The True Cost geeft een opzienbarend inkijkje in de wereld van fast fashion. De documentaire is online te bekijken via meerdere kanalen.
Wil je deze video zien?
Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring
> Bekijk de documentaire online (betaald)
5. Laat je kleding repareren
Gooi kapotte kleding niet zomaar weg. Door kleding te (laten) repareren, bespaar je het milieu. En soms zijn er ook gewoon hele leuke dingen die je kunt doen met oude kleding. Zo naait Van Hulley boxershorts in elkaar van overhemden.
Wil je jouw kapotte kleren toch wegdoen? Breng ze dan naar een speciaal inzamelpunt zodat het gerecycled kan worden.
6. Nieuwe kleding nodig? Doe het eens anders
Ben je toe aan nieuwe kleding, maar vind je het – bijvoorbeeld om de bovenstaande redenen – zonde om dit in de winkel te kopen? Er worden zo nu en dan evenementen georganiseerd om kleding met elkaar te ruilen, zoals bij de kledingbibliotheek in Utrecht. Maar je kunt ook kleding van een vriend of vriendin lenen of tweedehands kleding kopen.
> Heb jij ook een goede tip die je wilt delen? Laat het ons weten.
EEN DUTCH SUSTAINABLE FASHION WEEK
IS DAT ECHT NODIG?
Goodbrandz is naast webwinkel ook organisator (samen met Urgenda) van de Dutch Sustainable Fashion Week. Maar is zo’n week echt nodig? Waarom wordt er tijdens de ‘gewone’ fashion week niet uitsluitend sustainable fashion getoond? In het artikel Duurzame mode? We hebben een keus vertellen Iris en Michaël waarom.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.