In de financiële wereld liggen risico en rendement in elkaars verlengde. Over het algemeen geldt: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico dat je loopt. Je kunt (een deel van) je geld kwijtraken. Beleggen brengt meer risico met zich mee dan sparen, maar kan ook meer opleveren.
Je kan je risico beperken door te kiezen voor belegging(sfonds) met een lager risico. Ieder beleggingsfonds heeft een risicometer, ook wel risico-indicator genoemd. Hiermee kun je het risico van beleggingsfondsen inschatten en met elkaar vergelijken
Daarnaast geldt risico vooral op korte termijn. De waarde van beleggingen kan beïnvloed worden door de beweeglijkheid van de koers, dit noemen we volatiliteit. De verwachting dat de koers zich stabiel ontwikkelt noemen we lage volatiliteit. Bij hoge volatiliteit zit er meer beweging in de koers, met hoge pieken of diepe dalingen. Bij een langere beleggingshorizon, dit is de periode waarin je je geld kan missen, heb je minder ‘last’ van dit soort koersbewegingen op de korte termijn. Je verkoopt je beleggingen niet dus een eventueel fors lagere koers raakt je financieel niet. Heb je een te korte horizon, dan kan het voorkomen dat je op een ongunstig moment gedwongen bent te verkopen, met alle risico van dien.
Een andere manier om het risico van beleggen te beperken, naast het hebben van een lange horizon, is om je beleggingen te spreiden over meerdere aandelen, obligaties of projecten. Zo verklein je je afhankelijkheid van de individuele aandelen waarin je belegt. Mocht een bedrijf waarin je belegt onverhoopt failliet gaan, dan is het natuurlijk prettig als je in een brede groep bedrijven belegt in plaats van in een handvol.
Alles over de risico's van beleggen