Ocean Rainforest, gevestigd op de Faeröer eilanden, werd in 2007 opgericht. In 2013 begon het bedrijf (na jaren van testen en onderzoek) met het daadwerkelijk telen van zeewier. Sindsdien zit Ocean Rainforest in de lift. Dit jaar verwacht het bedrijf 400 ton zeewier te produceren. Het is daarmee de grootste zeewierproducent van Europa.

De voordelen van zeewier

Zeewier heeft talloze toepassingsmogelijkheden. Het past bijvoorbeeld perfect in een gezond dieet, want zeewier is rijk aan proteïne, mineralen en antioxidanten. Daarnaast wordt zeewier gebruikt voor diervoer, voedingssupplementen en cosmeticaproducten. Genoeg afzetmarkten dus.

Volgens Oceaan Rainforest is zeewierteelt daarnaast een CO2-negatief proces. Zeewier heeft namelijk geen kunstmest of voeding nodig om te groeien en legt meer CO2 vast dan tijdens het productieproces wordt uitgestoten. Zeewierteelt kan daarnaast een positief effect hebben op waterkwaliteit en mariene biodiversiteit.

Waarom Triodos Bank instapt

Reden genoeg voor Triodos Food Transition Europe Fund om in te stappen. Fondsmanager Adam Kybird: “Ocean Rainforest draagt bij aan alle drie de impactpijlers van het fonds: goed voor milieu, gezond voor de mens en inclusieve welvaart. Diervoer op basis van zeewier draagt bijvoorbeeld ook bij aan de transitie naar een duurzamer landbouwsysteem. En voor de mens zijn zeewierproducten goed voor de spijsvertering en hebben ze een ontstekingsremmende werking. Ook op sociaaleconomisch gebied maakt Ocean Rainforest positieve impact, door banen te creëren voor kustgemeenschappen.

Ólavur Gregersen, CEO en medeoprichter van Ocean Rainforest, is blij met de investering van Triodos Food Transition Europe Fund: “We zien het als een bevestiging van onze missie. Met de financiering van Triodos kunnen we onze productie opschalen en nog harder werken aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.