Veel kinderen en jongeren maken zich druk om het klimaat. Kijk maar naar de activistische Gen Z. Deze generatie geboren tussen 1996 en 2012 loopt mee met de Klimaatmars, eet vegetarisch en spreekt anderen aan op hun gedrag. Waarom? Omdat ze bang zijn voor hun toekomst. Wat vele kinderen nog niet weten is dat geld een positieve impact kan hebben op mens en milieu. Deze 4 tips helpen jou en je kind bewust om te gaan met geld en samen te investeren in een duurzame toekomst.
Tip 1: stel samen een zakgeldcontract op
Vanaf een jaar of 6 krijgen veel kinderen voor het eerst zakgeld. Zo leren ze zelf omgaan met geld. Als ouder geef je je kind de vrijheid om hun eigen geld uit te geven. Maar hoe houd je grip op de aankopen van je kind? Maak duidelijke afspraken waaraan het zakgeld besteed mag worden. Mag je kind bijvoorbeeld wel snoep kopen, maar niet elke week? Naar welke winkels mag je kind?
Tip 2: leer je kind bewust (online) winkelen
Tegenwoordig kun je in veel winkels alleen pinnen en niet meer contant betalen. Het is dus belangrijk om je kind ook kennis te laten maken met digitaal bankieren, met een betaalrekening en betaalpas. Ook de Mobiel Bankieren app is een belangrijk onderdeel.
Met online bankieren komt ook online winkelen. Maak hier goede afspraken over. Bij welke webwinkels koop je liever wel en welke niet? Vaak geldt: hoe dichterbij, des te minder schadelijk voor het milieu. Zo voorkom je dat je kind aankopen doet die aan de andere kant van de wereld worden gemaakt. Laat ook zien hoe online betaalmethodes werken, zoals iDEAL. En hoe dit te gebruiken in combinatie met de mobiel bankieren-app op de mobiele telefoon. Maak je kind ook bewust van de milieubewuste bezorgopties van online bestellingen, zoals de fietskoerier.
Tip 3: stimuleer het ruilen en (ver)kopen van tweedehands spullen
Hoe ouder kinderen worden, des te meer ze met inkomsten en uitgaven te maken krijgen. Vanaf een jaar of 14 krijgen velen hun eerste bijbaan. Bijvoorbeeld een krantenwijk of oppasadres. Daarmee krijgen ze ook meer te besteden.
In plaats van steeds nieuwe spullen of kleding te kopen, kun je jongeren ook bewust maken van de circulaire economie. Oftewel het hergebruiken van materialen door onder andere het ruilen en verkopen van tweedehands spullen. Spreek af dat elke keer dat je kinderen iets nieuws willen kopen, ze iets anders verkopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats of op een rommelmarkt in de buurt.
Bewust kleding kopen
Als je kind kleedgeld krijgt, kun je ook afspraken maken over waar je kind kleding koopt. Vind je het belangrijk dat je kind duurzaam winkelt? Neem dan je kind mee naar winkels die eerlijke en duurzame kleding verkopen. Mocht dat te duur zijn voor je kinderen, laat ze dan kennis maken met tweedehands kleding in de kringloop, vintage winkels en via de app Vinted. Of organiseer een kledingruil met vrienden en familie. Maak ze ook bewust voor de aankoop: hebben ze echt nieuwe kleding nodig? Kunnen ze het kledingstuk minstens 30 keer dragen? Ontdek ook onze andere tips voor het verduurzamen van je kledingkast.
Tip 4: spaar samen voor een duurzame toekomst
Sparen is een belangrijk onderdeel van de financiële opvoeding van je kind. Door regelmatig een bedrag opzij te zetten, leren kinderen zorgvuldig om te gaan met geld. Je kunt als ouder zelf een begin maken met sparen op een spaarrekening voor je kind, bijvoorbeeld met het Triodos Kinder Toekomst Plan. Zo spaar je veilig voor een duurzame toekomst. Het spaargeld komt vrij op de 18e verjaardag van je kind. Bijvoorbeeld voor een studie.
Spaardoelen
Naast een betaalrekening, kan je kind ook een eigen spaarrekening openen. Laat je kind daar maandelijks een bedrag op storten. Of spaar met contant geld in een spaarpot. Je kunt je kind op weg helpen met spaardoelen. Bekijk samen hoeveel geld je kind per maand opzij kan zetten en hoe lang het duurt om het spaardoel te bereiken. Zo wordt je kind stap voor stap financieel zelfstandiger.
Nog meer tips?
Lees meer over geldzaken voor ouders en kinderen. Hoe leer jij je kind duurzaam om te gaan met geld? Deel je tips met onze community in de reacties.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.