Om met trots te beginnen: in maart prijkte er een groot billboard, midden op het Museumplein, van de tentoonstelling over de Surinaamse School. Gyor ontwikkelde de campagne van deze expositie. Voor veel mensen uit de Surinaamse community voelde het herkenbaar en de prachtige afbeelding een viering van de Surinaamse cultuur. Bij elke opdracht probeert Gyor verschillende perspectieven aan bod te laten komen en een diversiteit aan groepen te representeren. Welke rol spelen de beelden die we dagelijks tot ons nemen in het creëren van een inclusieve samenleving?
Gyor noemt zichzelf design activist. Niet omdat hij zo van het activisme is, maar vanuit de noodzaak om ongelijkheid aan het licht te brengen. In deze aflevering gaat Gyor in gesprek met Talitha en Chrysha, over hoe ons hokjesdenken ons beperkt en het vieren van verschillen ons verder gaat brengen. Door de liefde waarmee Gyor spreekt over zijn achtergrond leert Talitha meer over hoe ze trots kan zijn op haar cultuur. En Chrysha – die zelf een van de gezichten op de website van Triodos is – vraagt zich af hoe dit stille protest bijdraagt aan een inclusievere organisatie.
3 redenen om te luisteren
- Gyor legt uit waarom we allemaal een reset (of midlifecrisis) nodig hebben;
- Ontdek het verschil tussen tolereren en accepteren.
- Concrete do’s en dont’s om met diversiteit en representatie aan de slag te gaan.
Meer over Gyor Moore
Gyor Moore is op missie om verandering teweeg te brengen via zijn werk als designer. Hij heeft zijn eigen designstudio waar hij in opdracht bedrijven helpt om waarden als inclusiviteit, gelijkheid en diversiteit te integreren in hun producten. Hij werkte onder meer voor Coolblue, NikkiTutorials en de Nationale Politie.
Extra inspiratie van Gyor, Chrysha en Talitha bij de aflevering
- Pride Radio (een project door Gyor Moore)
- The Design Activist’s Handbook van Noah Scalin (boek)
- POSE (serie op Netflix)
- 100 Things Every Designer Needs to Know About People van Susan Weinschen (boek)
- Microagressies (artikel in de Groene Amsterdammer)
- Over de tentoonstelling Surinaamse School
Begrip uitgelegd
Representatie
Door representatie van mensen met een diverse culturele achtergrond of afkomst, gender expressie etc. kun je een vollediger verhaal vertellen, verschillende stemmen vertegenwoordigen en een inclusievere samenleving creëren. Representatie is belangrijk omdat het helpt om bestaande stereotypen te bestrijden en doorbreken. Wanneer je jezelf gerepresenteerd ziet in een organisatie, in films of reclames heeft dat ook invloed op hoe je naar jezelf kijkt.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.