Gesloten winkels, lege restaurants, gecancelde koffie-afspraken. Door covid-19 moesten we massaal digitaal. Voor veel ondernemers een uitdagende tijd. Maar hopelijk wel één waar we als ondernemers en als samenleving sterker - en groener - uitkomen.
In veel gevallen zorgt digitaliseren voor meer duurzaamheid. Zowel voor jouw bedrijf als het milieu. Zeker wanneer het digitaliseren zelf óók bewust wordt gedaan.
Om duurzaam te ondernemen hoef je niet direct je businessmodel te herzien of een nieuw bedrijf te starten. Als ondernemer kun je met kleine aanpassingen en digitale oplossingen al een grote duurzame impact maken.
Duurzaam digitaliseren – wat houdt dat eigenlijk in?
Anda Counotte – biochemicus, voormalig docent aan de Open Universiteit en wetenschapper bij Het Groene Brein - vertelt dat Groene IT (information technology) veel meer is dan duurzaam gebruikmaken van apparatuur. Sinds 2008 doet zij samen met masterstudenten onderzoek naar Groene IT.
Counotte legt uit dat Groene IT zorgt voor het verlagen van de milieu-impact van IT en het verbeteren ervan door IT.
In de praktijk gebeurt dit op drie verschillende manieren:
- Het duurzaam inkopen, gebruiken en afdanken van apparatuur en diensten, om zo de levenscyclus te verbeteren en consumptie te verminderen (Groene IT 1.0).
- Het inzetten van IT om bepaalde processen te optimaliseren of te vervangen, zoals het online vergaderen in plaats van naar elkaar toe reizen (Groene IT 2.0).
- Het gebruiken van IT om een nieuw product te ontwikkelen, waardoor mensen hier ‘vanzelf’ voor kiezen, zoals Spotify of Netflix (Groene IT 3.0).
Reset de economie
5 bouwstenen voor de nieuwe economie
Zzp, MKB, winkelier of horecaondernemer, startende ondernemer of gevestigd bedrijf. Er zijn altijd stappen – klein of groot – die gezet kunnen worden om duurzamer te ondernemen. Van grijs via groen naar circulair. Zo help jij mee de economie opnieuw uit te vinden. En haar eerlijker, menselijk en groener te maken.
Ben je benieuwd naar wat je nog meer kunt doen?
Bekijk onze 5 bouwstenen voor de nieuwe economie
Digitaliseren én verduurzamen? Een paar voorbeelden van groene IT 2.0 en 3.0:
Van offline naar online
Verduurzaam door vaker thuis te werken - ons allen ondertussen welbekend. Door gebruik te maken van online tools en applicaties, zoals Slack, richt je een digitale werkomgeving in waarbinnen teams efficiënt kunnen samenwerken. Verbinden op afstand helpt teams extra verbonden te blijven met diverse activiteiten.
Door producten en diensten online aan te bieden, zijn er minder fysieke vestigingen nodig Bestellingen kunnen op een efficiënte manier worden verwerkt, pakbonnen en facturen; alles kan digitaal. Een webwinkel nóg duurzamer ‘inrichten’? Kies voor een eerlijk assortiment, zoals de webwinkels op EcoGoodies.
Duurzame bezorging
Met het groeiende aantal online bestellingen, worden Parcel Lockers steeds populairder. Bestellingen worden op één centrale plek in een wijk afgeleverd, waarna klanten een bericht met instructies ontvangen om hun pakketje uit de nabijgelegen lockers te halen.
Dat er met de bezorging veel te winnen valt bewijst de duurzame wijnwinkel Neleman, die alleen met elektrische vervoer en de fiets bestellingen naar klanten brengt. SendByShare helpt andere ondernemers hetzelfde te doen, door een groene bezorgservice aan te bieden.
Minder verspilling
Ook in de horeca kan digitalisering helpen te verduurzamen, door bijvoorbeeld met software van YouMeal recepten te standaardiseren en zo verspilling tegen te gaan.
Bij het online bestellen kan klanten gevraagd worden welke bijproducten – zoals bestek en sauzen – gewenst zijn, om zo minder afval te produceren.
Samen delen
Deelproducten winnen steeds meer aan populariteit, zoals de bekende deelauto. We Drive Solar biedt een extra duurzame variant; elektrische auto’s op zonne-energie. De circulaire ondernemers van Bundles bieden hoge kwaliteit producten aan als dienst - van koffiezetapparaat, bed tot vaatwasser. Het product blijft eigendom van de ondernemer die daardoor belang heeft bij een goede kwaliteit en de mogelijkheid het product te recyclen.
Hulp bij het verduurzamen
DesignedToHelp moedigt ondernemers aan snel digitale stappen te zetten door ze gratis aan freelance online marketingexperts te koppelen. Klimaatroute helpt bedrijven klimaatneutraal te ondernemen. Met een speciale app wordt er een quickscan gemaakt, waarna je duidelijk inzicht krijgt in wat je kunt doen om te verduurzamen – én wat het oplevert.
Duurzaam Digitaliseren – 4 tips voor Groene IT 1.0
Of je nu vaker thuis gaat werken, upgrade naar een webshop of een nieuwe dienst in het leven roept - we gaan allemaal (meer) digitaal. En ook daar valt veel te winnen op het gebied van duurzaamheid. Dit heet Groene IT 1.0. Counotte geeft advies:
1. Koop je apparatuur duurzaam in
Vaak zijn apparaten, zoals laptops en telefoons gemaakt van schaarse materialen. Koop daarom bewust in. Denk hierbij aan FairPhone waar je duurzame smartphones kunt kopen, gemaakt van gerecyclede en eerlijk verkregen materialen. Ook kun je kiezen voor refurbished laptops. Daarnaast is het goed om op het label van Energy Star te letten, voor energiezuinige apparatuur. Op het platform Buy Social kun je maatschappelijk verantwoord producten inkopen.
Lukas Gortemaker, verantwoordelijk voor IT-operatie binnen Triodos Bank, vult aan: “Wij bieden zowel Fairphones als refurbished Apple-apparatuur aan. De bruikbaarheid van bijvoorbeeld laptop of telefoons is niet te onderschatten, juist als je naar duurzaamheid kijkt. Je wil er ook echt voor zorgen dat apparatuur goed werkt voor degenen die het gebruiken, en dat het product voor een langere periode ingezet kan worden.”
Hoe Triodos Bank digitaliseert
“Digitalisering is geen doel, maar een middel”
Ook Triodos Bank werkt hard om op een menselijke manier te digitaliseren. We streven naar meer gebruiksgemak én efficiëntie – voor iedereen. Zo krijgen we meer ruimte om een duurzame impact te maken. Meer weten over onze aanpak?
2. Host je website groen
Servers gebruiken veel energie en raken snel verhit. Om deze servers te koelen, wordt er nóg meer energie verbruikt. Gelukkig zijn er steeds meer serverparken (datacentra) die op een duurzame manier worden ingericht om deze makkelijker te kunnen koelen en energie te besparen. Voordat je een nieuwe website laat bouwen, kun je al navragen bij je provider of deze groen wordt gehost, zoals Greenhost doet.
Gortemaker: “Het is niet altijd even gemakkelijk om over te stappen. Continu naar de meest duurzame oplossing overstappen is niet gemakkelijk en ook niet duurzaam. In dat geval is het verstandig het gesprek over duurzaamheid aan te gaan met de leverancier. Dat geldt niet alleen voor datacenters, maar voor alle IT-leveranciers. Stel ze vragen. Hoe duurzaam werken jullie? Wat doen jullie met afvalstromen? Wat doen jullie voor de community?
Soms voelt het als een druppel op een gloeiende plaat, maar het zet de leverancier wel aan tot nadenken. En als heel veel – ook kleine – bedrijven dit doen, kan dit heel krachtig zijn.”
3. Let op het verbruik
Let tijdens het gebruik van apparatuur op het energieverbruik. Zet laptops vaker uit of in slaapstand als deze niet gebruikt worden en ga na of andere apparaten, zoals routers en printers, vaker uitgeschakeld kunnen worden. Ook zijn er diverse apps om het energieverbruik te managen - zowel op het werk als thuis.
Wees je ervan bewust dat alles wat je opslaat óók energie kost. Het is daarom verstandig om eens per jaar ook een digitale schoonmaak te houden. Apps zoals CCleaner kunnen je hierbij helpen.
Klimaatroute en Fit Our Future helpen bedrijven makkelijker meer energie te besparen door het pand te verduurzamen. Je bedrijf van groene energie voorzien kan ook een mooie eerste stap zijn. Bekijk ook deze tips om een pand of winkel te verduurzamen.
4. Lever oude apparatuur in
Laat oude telefoons en laptops niet te lang liggen, maar lever deze in. Dit kan vaak bij je leverancier, bij organisaties als FairPhone en WeCycle, maar ook bij goede doelen zoals CliniClowns. Des te eerder je oude apparatuur inlevert, des te sneller kunnen schaarse materialen worden hergebruikt.
Gortemaker: “Bij Triodos Bank zorgen we dat de oude apparatuur een tweede leven krijgt en zo wordt vernietigd dat het niet in het milieu terechtkomt. Hiervoor werken we op dit moment samen met onder andere Ecoware.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.