Brans is gelukkig getrouwd, heeft een dochtertje van 4 en een eigen sportschool. Ook worstelt hij al zijn hele leven met Gilles de la Tourettes en heeft hij drie keer kanker gehad, waardoor zijn rechterbeen geamputeerd moest worden. Het moge duidelijk zijn: het ging Brans niet altijd voor de wind. “Zo’n vijf jaar geleden zat ik op een absoluut dieptepunt: mijn reclamebureau liep niet goed, ik had overgewicht en was doodongelukkig”, zegt hij.
De allereerste obstacle run
Alles veranderde toen Brans in aanraking kwam met het Revalidatiefonds. Hij werd uitgenodigd voor zijn allereerste obstacle run, een hardloopevenement waarbij deelnemers verschillende obstakels moeten overbruggen. “Ik deed 4 uur over 5 kilometer en het kostte me een kwartier om een muurtje van 3 meter te beklimmen”, herinnert hij zich. “Toen ik eenmaal hijgend en huilend op dat muurtje zat, bedacht ik me: dit moet anders.”
Inmiddels heeft Brans er talloze obstacle runs opzitten, vestigde hij het wereldrecord voor 5 kilometer hardlopen op één been (38 minuten en 40 seconden) en liep hij een halve marathon op de Chinese muur. Ook is hij de trotse medeoprichter van Tough Ground: een sportschool waar iedereen welkom is, of je nu topatleet bent of in een rolstoel zit.
Iedereen moet zich thuis voelen
“Ik bereikte veel mensen door mee te doen met obstacle runs. Of je het nu wil of niet, je bent toch een bron van inspiratie als je op één been over muren klimt en houtblokken achter je aan sleept”, vertelt Brans. “Ik wilde daar meer mee doen en andere mensen helpen om ook zo optimaal mogelijk te sporten. Zo is het idee van Tough Ground ontstaan.”
Touwen, ringen, matten, muurtjes; in de grote, open ruimte van Tough Ground zijn alle elementen aanwezig om een pittige workout te doen. Het sportcentrum opende begin 2018 zijn deuren en telt inmiddels 155 leden. Die kunnen bij het sportcentrum terecht voor crossfit en obstacle course running, maar ook yoga, pilates, fysiotherapie en massages.
Financiering krijgen
Bart de Graaff Foundation, NSGK en Triodos Bank
Het oprichten van Tough Ground was financieel gezien niet gemakkelijk. “Iemand die drie keer kanker heeft gehad, krijgt niet zomaar een lening”, licht Brans toe. Met de hulp van de Bart de Graaff Foundation, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en Triodos Bank lukte het toch. Brans en zijn compagnon Dennie van Dijkhuizen werden uitgeroepen tot Bikkels van 2016 door de Bart de Graaff Foundation, waardoor ze professionele en financiële hulp kregen bij het opzetten van hun eigen onderneming. Triodos Bank financiert de onderneming en ook NSGK sprong financieel bij. “Een mooie samenwerking tussen die drie, die Tough Ground mogelijk heeft gemaakt”, aldus Brans.
Het klantenbestand van Tough Ground is zeer divers: van jong tot oud en van beginner tot topatleet. Ook mensen die aan het revalideren zijn of een lichamelijke beperking hebben, zijn bij Tough Ground aan het juiste adres. Brans: “Ons sportcentrum is zo ingericht dat het iedereen faciliteert. Dat is ook ons doel: iedereen moet zich hier thuis voelen en kunnen presteren op zijn eigen niveau.”
Tekst loopt door onder de video
Wil je deze video zien?
Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring
Sporten zonder labeltje
Dat is helaas niet vanzelfsprekend in Nederland, stelt Brans: “Als het gaat om sporten met een beperking, spreek je bijna altijd over een speciaal uurtje, klasje of zelfs locatie. Je ziet zelden dat iedereen gewoon met elkaar sport.” Dat is jammer, vindt hij. Voor veel mensen met een lichamelijke beperking is dat namelijk precies de reden om weg te blijven: dat je een labeltje krijgt.
“Als het om sporten met een beperking gaat, denkt men al snel: dat gaat niet, dat mag niet of dat is niet verstandig. Besluiten worden vaak voor de persoon met de beperking genomen”, licht Brans toe. “Natuurlijk zijn er mensen voor wie het inderdaad beter is om in een aparte klas of sportschool te sporten. Maar heel veel mensen begeven zich in een grijs gebied: ze hebben wel een lichamelijke beperking, maar willen niet naar een aangepaste sportvereniging. Die hebben weinig opties.”
De normaalste zaak van de wereld
Tough Ground probeert dat gat te vullen. De lessen in de sportschool zijn bijvoorbeeld zo opgebouwd dat iedereen mee kan doen, met elke oefening. “Stel dat we rope climbs doen en dat is voor jou niet haalbaar, dan zijn er talloze manieren om toch met dat touw aan de slag te gaan”, licht Brans toe. “Als je iets niet kan, hebben we altijd een vergelijkbare oefening paraat die voor jou wel haalbaar is.”
Op die manier hoopt Tough Ground een plek te creëren waar iedereen terecht kan en samen met elkaar sport. Voor Brans is dat een droom die uitkomt. Ook al is het af en toe zwoegen, Tough Ground is precies dat geworden wat hij en zijn compagnon bijna drie jaar geleden voor ogen hadden: “De focus ligt hier niet op competitie of topprestaties. Het gaat om presteren op je eigen niveau, op een plek waar je je thuis voelt”, besluit Brans. “Want sporten zou voor iedereen de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.”
Dossier inclusiviteit
Lees meer
Inclusiviteit is een belangrijk thema voor Triodos Bank. Hoe kunnen we ondernemers stimuleren om zich te richten op sociale vraagstukken zoals het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? En hoe kunnen we een cultuur stimuleren die ervoor zorgt dat minder mensen in hokjes denken? Triodos Bank financiert daarom projecten als bijBram.
Fotografie: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.