Het is een dag nadat een flinke westerstorm over ons land waaide. Maar vandaag staat de zon weer aan de hemel. De polder van Midden-Delftland ligt er rustig bij. Totdat je het terrein van Art Centre Delft op loopt. Hier wordt getuinierd, gebouwd, geklust en is de Japanse kunstenaar Kouji Ohno al dagen aan het lassen aan een werk dat hij op locatie maakt.
Paula Kouwenhoven en Jeroen van der Schie begonnen bijna twintig jaar geleden Art Centre Delft, een vergadercentrum met een eigen moestuin, een biologische keuken en een internationaal kunstprogramma.
Volgens Kouwenhoven valt het vandaag wel mee met de drukte: “Gisteren hadden we nog een groep van meer dan 100 man die hier de hele dag kwam vergaderen.” En dan wordt alles met elkaar verweven, de gasten van het congrescentrum kunnen in hun pauze over het terrein wandelen, de landschapskunst bekijken, en eten in het restaurant de producten uit de eigen moestuin.
Wroetvarkens
Art Centre Delft bestaat nu bijna twintig jaar en heeft in die tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is de persoonlijke drijfveer van de ondernemers die hen elke keer opnieuw laat nadenken over hoe het groener, socialer of artistieker kan. Ze werken nu samen met onder andere de reclassering en Stichting Brijder en bieden ex-gedetineerden en -verslaafden een werkplek aan. Met Staatsbosbeheer zijn ze in gesprek om samen met de buurman — een biologische boer — het beheer van het landschap op zich te nemen. Het idee is om beter te kijken naar de specifieke eigenschappen van het landschap en over te gaan op een meer organische manier van landschapsbeheer, bijvoorbeeld met schapen en wroetvarkens in plaats van maaimachines.
Bespiegelingen
Tijdens de storm maakte Van der Schie zich zorgen over de oude notenboom die op hun terrein staat. “Die boom hoort er echt bij en stond al lang voor onze komst op deze plek. Voor dit soort bomen geldt ‘boompje groot, planter dood’.” Het gaat bij Kouwenhoven en Van der Schie vaak over de tijd die verstrijkt en de invloed die je kan hebben op je omgeving. Ook in de kunst. Sommige werken zijn bespiegelingen op hoe we nu met de aarde omgaan, andere gaan terug op de geschiedenis van het landschap.
PROJECT CV
ART CENTRE DELFT
Art Centre Delft is in 1999 opgericht door Paula Kouwenhoven en Jeroen van der Schie. Zij is kunstenaar en hij is bouwer, samen hebben ze Art Centre Delft ontwikkeld tot een bijzondere plek waar kunst en natuur samenkomen. Het landgoed is gratis toegankelijk voor het publiek. Bij de receptie kan je een kaart van het terrein ophalen met daarop twee verschillende kunstroutes.
Boomstammen
Helemaal aan het begin van het terrein staat een werk van Toshitaka Nishizawa. Om dichterbij te komen moet je na die storm van gister, over een modderig pad en door het drassige gras. In een stalen kooi liggen delen van boomstammen op elkaar gestapeld. De bovenste steekt net boven de kooi uit, die daaronder lijkt lekker achterover te leunen, terwijl de stam waar hij op leunt een beetje in de verdrukking komt. Het is net als bij wolken, als je langer kijkt ga je van alles in deze stammen zien.
En dat levert mooie beelden op. De bomen hebben ooit allemaal in dit landschap gestaan. Nu is de natuur letterlijk getransformeerd tot cultuur – of misschien is dat onderscheid helemaal niet zo duidelijk. Op de stammen groeien inmiddels weer paddenstoelen en het hout biedt onderdak aan allerlei insecten. Het is precies deze relatie tussen kunst en natuur die zo mooi zichtbaar wordt bij Art Centre Delft.
KUNST & CULTUUR
BIJ TRIODOS BANK
Kunst en cultuur vervullen een essentiële maatschappelijke functie en zijn belangrijke bronnen voor maatschappelijke vernieuwing. Creatieve expressie inspireert, daagt uit, biedt nieuwe perspectieven en slaat bruggen. Triodos Bank en het Triodos Cultuurfonds dragen hieraan bij door kunst- en cultuurprojecten te financieren, zoals Het Muziekpakhuis en jazzcentrum Paradox.
> Het Muziekpakhuis
Fotografie: Art Centre Delft
Tekst: Daphne Rieken
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.