Tot een uurtje of drie is het relatief rustig in het Muziekpakhuis. Maar als de scholen uit zijn, stromen hier de leerlingen binnen. Aan de grote leestafel maken tieners huiswerk. Op de banken in het atrium verzamelen zich ouders die eerst nog een praatje met elkaar maken, maar vervolgens een voor een in slaap doezelen. En overal klinkt muziek. Het Muziekpakhuis is een huiskamer en niet alleen voor leerlingen en ouders maar ook voor de docenten. Zij blijven vaak na hun lessen nog wat repeteren of bespreken met elkaar de ontwikkelingen in het vak. Het Muziekpakhuis is voor hen een uitvalsbasis. Vaak spelen ze in verschillende bands en gaan ze van optreden naar optreden; de muziekschool is dan hun enige vaste punt.

Verhuizing

Leonine van Vlerken
Directeur van het Muziekpakhuis Leontine Vlerken

De vele bezuinigingen in de culturele sector hebben als gevolg dat het lesaanbod versnipperd is geraakt. Voor het Muziekpakhuis is het zaak om zich te onderscheiden en de meerwaarde van een school zichtbaar en voelbaar te maken. In 2012 zijn ze verhuisd naar een nieuw pand in hartje Amsterdam. Triodos Bank financiert deze nieuwe locatie. Leontine van Vlerken is zakelijk directeur en stelde zich tijdens de verbouwing steeds de vraag: Welke investeringen zijn echt nodig om goed en leuk muziekonderwijs te bieden? “Je hebt geen chique pand en prijzig meubilair nodig om de passie voor muziek over te brengen. Uiteindelijk is het gebouw casco opgeleverd en komen de meubels voornamelijk uit kringloopwinkels. Zelfs de muren waren nog niet geschilderd. Maar op de akoestiek van de ruimtes hebben ze niet bezuinigd. En alles is geïsoleerd, zodat er midden in een Amsterdamse woonwijk een muziekschool kan bestaan. We waren al bijna een maand open toen de buurman kwam vragen wanneer de muzieklessen zouden starten. Toen hadden we al behoorlijk wat lessen en bandrepetities achter de rug, maar hij had niets gehoord.”

PROJECT CV
HET MUZIEKPAKHUIS
Het Muziekpakhuis bestaat sinds 1982. De muziekschool geeft muziekonderwijs waarin bevlogenheid en samen spelen centraal staat. Vanuit deze gemeenschappelijke visie ondersteunt de school zo’n zeventig freelance muziekdocenten. De afgelopen vijf jaar onder leiding van Leontine van Vlerken.

Toekomst

Volgens Van Vlerken is het belangrijk dat het bestaansrecht van de onderneming doorklinkt in het ondernemen. “Je groei is dan misschien niet spectaculair, maar wel gezond en in lijn met je idealen.” Deze idealen gaan bij de muziekschool over hoe je les geeft in een ongedwongen sfeer. Leerlingen kiezen hun eigen leertraject en krijgen de kans om al vroeg in hun ontwikkeling op een podium te staan. Maar het gaat ook over hoe je goede docenten aan je bindt want het onderwijs moet door hun gedragen worden. Van Vlerken: “We selecteren op diversiteit omdat we zoveel mogelijk verschillende instrumenten en muziekstijlen in huis willen hebben. Maar we kijken ook of nieuwe docenten in de groep passen. We zijn een vereniging en collectiviteit zit al vanaf de oprichting in ons DNA. Er is een algemeen belang dat we met z’n allen dienen en dat vraagt om betrokkenheid.” En zo kijkt het Muziekpakhuis vanuit zijn ontstaansgeschiedenis naar de toekomst. Bepaalde waarden zitten al heel lang in een organisatie en zijn het waard om te koesteren.

Wilt u meer weten over het Muziekpakhuis?

Lees dan de 6 vragen aan ondernemer Leontine van Vlerken, directeur van het Muziekpakhuis.

Triodos Bank financiert het Muziekpakhuis en andere ondernemingen in de sector kunst en cultuur. Kijk op Mijn Geld Gaat Goed voor bedrijven bij u in de buurt.

Tekst: Daphne Rieken