Vlak over de Noord-Brabantse grens ligt in het Limburgse Peeldorp Meijel een biologische frambozenkwekerij: Raspberry Maxx. Henny van Bergeijk en haar man Carlo Peters zijn de drijvende kracht achter deze onderneming. Wat zij vooral belangrijk vinden: een framboos die goed smaakt en die ook nog betaalbaar is voor iedereen.

Het telen van biologische frambozen is een erg arbeidsintensief proces

De kwaliteit van de smaak waarborgen zij door hun frambozen op natuurlijke wijze en met zorg te telen. De prijs houden zij zo laag mogelijk door de keten kort te houden. Ze verkopen het liefst in de winkel aan huis of op de markt.

Henny van Bergeijk

De directe verkoop geeft ze de kans om hun passie voor de framboos te delen. Want Van Bergeijk merkt dat er maar weinig bekend is over deze vrucht. Zij deelt zeven nuttige en leuke weetjes over dit zachte zomerfruit.

1. De biologische framboos die nu in de winkel ligt komt vaak (nog) niet uit Nederland

“Nederlandse biologische frambozen liggen over het algemeen pas van begin juli tot aan de eerste vorst in de winkel. Onze eerste biologische frambozen oogsten wij dit jaar hopelijk eind juni of begin juli. De frambozen die op dit moment in de winkel liggen, komen voornamelijk uit Nederlandse kassen. De biologische variant komt in het voorseizoen vooral uit Spanje.”

2. Het is best ingewikkeld om een biologische framboos te kweken

“Vorig jaar hebben wij veel schade gehad door de regen. Dat heeft ervoor gezorgd dat 70 procent van de planten verloren is gegaan. En dat betekent dat wij dit jaar extra werk hebben, want een deel van de oogst is altijd afkomstig van planten die het jaar daarvoor zijn geplant. Een goed jaar moet een slecht jaar opvangen. Dat is eigenlijk al zo sinds onze start in 2004.

Naast de weersinvloeden heb je ook te maken met het onderhoud en de oogst. Bij het telen van biologische frambozen is dat een erg arbeidsintensief proces. Vooral het jaar ná een minder jaar, omdat je dan vaak nieuwe planten moet plaatsen.”

PROJECT CV

RASPBERRY MAXX

Henny van Bergeijk en Carlo Peters begonnen in 2004 met hun frambozenkwekerij Raspberry Maxx. Inmiddels is Raspberry Maxx uitgegroeid tot een biologisch (SKAL) gecertificeerde kwekerij, met verkooppunten in grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht en een webshop. Triodos Bank Nederland en Triodos Groenfonds financieren Raspberry Maxx sinds zij in 2007 de overstap maakten naar biologisch.

> Triodos Bank Nederland
> Triodos Groenfonds 
> Verkooppunten van Raspberry Maxx

3. Het aantal telers dat alléén biologische frambozen kweekt is op een hand te tellen

“De meeste telers van biologische frambozen doen dit naast een andere hoofdteelt. Dit komt omdat het erg lastig en onzeker is om uitsluitend biologische frambozen te telen. We proberen die onzekerheid op te vangen met andere activiteiten rondom de framboos. Dit zorgt voor een stabielere inkomstenbron, zodat mindere oogstjaren worden opgevangen.

Kraam van Raspberry Maxx op de biologische versmarkt op de Nieuwmarkt in Amsterdam.

Zo verkopen we allerlei producten, gemaakt van de framboos, zoals frambozentaarten, -jam -dressing en –sapjes. Dit verkopen wij in de winkel naast de kwekerij, op de wekelijkse markten waar wij staan en in onze webwinkel. Daarnaast geven we rondleidingen op de kwekerij aan bezoekers en is er een frambozenterras waar je kunt genieten van alles met frambozen.

Dat wat wij verkopen, wordt op de kwekerij in eigen keuken gemaakt samen met jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarmee bieden we een werkplek aan mensen die wat extra hulp nodig hebben. Ze leren in een prettige sfeer weer in zichzelf te geloven en zichzelf te zijn”

4. Zelf kweken? Kies dan voor de herfstframboos

“Ik krijg regelmatig de vraag hoe je zelf het beste frambozen kunt kweken. Het belangrijkste om te weten is dat er een zomerframboos (Floricanes) en een herfstframboos (Primocanes) is. De herfstframboos wordt meestal verkocht bij de tuincentra en is het makkelijkst om thuis te telen.

Ik adviseer altijd om de herfstframboos te kopen. Die is sterker, heeft minder last van ziektes, heeft meestal geen wormpjes en is makkelijker te snoeien.”
> Lees meer over het zelf telen van frambozen

5. De framboos gaat al héél lang mee

“De framboos is eigenlijk een oervrucht en een van nature in heel Europa voorkomende plant. Vroeger gingen de vrouwen besjes plukken en de mannen op mammoeten jagen. Daarbij waren frambozen erg gewild en werd het frambozenblad gedroogd en gebruikt vanwege de medicinale werking.

In het wild vind je nauwelijks nog frambozen in Nederland

Wat minder lang geleden verdwenen de frambozen in Nederland naar de achtergrond door de opkomst van de banaan en de sinaasappel. En ook in het wild vind je nauwelijks nog frambozen in Nederland. Alleen in de Scandinavische landen kun je redelijk in de buurt nog veel wilde frambozen vinden.”

6. De framboos kent een uniek stofje

“Frambozen zijn erg gezond. Ze bevatten een grote hoeveelheid vitamine C en anti-oxidanten. Van die anti-oxidanten bestaat meer dan 50% uit ellagitannines. De framboos is een van de weinige fruitsoorten die deze stof bevat. Ze zeggen dat de ellagitannines agressieve moleculen neutraliseren en celbeschadiging voorkomen. Ook na verwerking tot jam of sap bevat blijven veel van deze ellagitannines aanwezig.”

> Lees meer over de gezonde eigenschappen van de framboos

Frambozen zijn gemakkelijk in te vriezen

7. Biologische frambozen kun je het hele jaar door eten

“Een groot voordeel van de framboos, is dat je het gemakkelijk kunt invriezen. Zo is het ook voor ons mogelijk om het hele jaar door frambozenproducten te maken en te verkopen. Als je het zelf wilt invriezen en heel wilt gebruiken dan kun je ze eerst op een dienblaadje leggen en in de vriezer zetten en als ze hard zijn in een afsluitbaar bakje doen. Lekker voor een smoothie of op de taart.”
> Lees wat voor lekkers je kunt maken met de framboos
> Bekijk wat Triodos Bank nog meer financiert op het gebied van biologische landbouw en voeding op Mijn Geld Gaat Goed.

Tekst: René Laterali