Het belang van op de natuur gebaseerde oplossingen

NbS is een manier om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met oplossingen die geïnspireerd zijn op de natuur. De projecten leveren voordelen op voor het menselijk welzijn, de biodiversiteit en het klimaat. Ze omvatten behoud, herstel en duurzaam beheer van zowel natuurlijke als semi-natuurlijke ecosystemen, zoals landbouw. Ook worden ze ingezet voor stedelijke uitdagingen. Ze zijn ontworpen om de biodiversiteit te stimuleren en zijn tegelijkertijd dienstbaar aan ecosystemen doordat ze koolstof vastleggen, water zuiveren of de bodem verbeteren. Onze nieuwe white paper ‘Financing the Nature-based Solutions Sector’ beschrijft het potentiële scala aan NbS en hoe deze op een holistische en duurzame manier kunnen worden gefinancierd.

Nieuwe biodiversiteitsdoelstellingen

Triodos Bank heeft biodiversiteit aangemerkt als thema met ‘materiële impact’ en maakt vandaag de volgende doelen bekend.

1. Triodos Bank creëert positieve impact en speelt een leidende rol in de financiering van natuurbehoud, herstel en regeneratie door:

  • tussen 2020 en eind 2030 ten minste 500 miljoen euro aan investeringen en leningen te verstrekken aan de NbS-sector, waaronder natuurbehoud-, herstel- en regeneratieprojecten;
  • in 2026 te starten met het rapporteren over de positieve biodiversiteitseffecten van deze projecten. Dit zal helpen om de voortgang te volgen en te laten zien hoe de gefinancierde projecten tastbare voordelen opleveren voor de biodiversiteit.

2. Triodos Bank voorkomt de negatieve invloed van haar activiteiten op natuur en biodiversiteit door onze strenge minimumeisen voor natuur en biodiversiteit toe te passen en haar betrokkenheid bij bedrijven verder te verbeteren door:

  • tegen 2026 met alle beursgenoteerde bedrijven in haar beleggingsportefeuille die te maken hebben met grondstoffen met een hoog ontbossingsrisico afspraken te maken over het verder beperken van ontbossingsrisico's;
  • tegen eind 2026 met alle beursgenoteerde chemische bedrijven in haar beleggingsportefeuille afspraken te maken over hun impact op de biodiversiteit;
  • eind 2026 belangrijke prestatie-indicatoren vast te stellen en te beginnen met mitigerende maatregelen voor leningen aan de landbouw en de bebouwde omgeving;
  • de indirecte impact op biodiversiteit van alle Financial Inclusion Funds te beoordelen.

Met deze doelstellingen wil Triodos Bank een leidende rol spelen in de financiering van NbS en het behoud en herstel van biodiversiteit bevorderen. Deze inzet sluit aan bij de missie van de bank om een samenleving te helpen creëren die de kwaliteit van leven van eenieder bevordert en waarin menselijke waardigheid centraal staat. De doelstellingen sluiten nauw aan bij de doelstellingen van het Kunming-Montreal Biodiversity Framework. In het bijzonder het doel om de financiering van biodiversiteit te verhogen (doel 19 van het raamwerk) en om biodiversiteitsgerelateerde risico's en negatieve gevolgen te beoordelen, bekend te maken en te verminderen (doel 15 van het raamwerk).

Jacco Minnaar, Chief Commercial Officer bij Triodos Bank: “Investeren in NbS is cruciaal voor het herstel van onze natuurlijke omgeving en het beperken van de gevolgen van de klimaatcrisis. Bij Triodos Bank zijn we er trots op voorop te lopen in deze beweging. We laten hiermee zien dat duurzame financiering een positieve invloed kan hebben op het milieu en de samenleving. Onze toewijding blijkt uit onze nadruk op vijf onderling verbonden transitiethema's: energie, voedsel, hulpbronnen, maatschappij en welzijn. Door ons op deze thema's te richten, streven we naar een allesomvattende benadering van duurzaamheid die het milieu ten goede komt en tegelijkertijd de kwaliteit van leven voor gemeenschappen over de hele wereld verbetert.”

De biodiversiteitsdoelstellingen weerspiegelen de verantwoordelijkheid die Triodos Bank voelt als rentmeester van de natuur, zoals uiteengezet in onze white papers ‘Biodiversity, beyond risk and return' (2022) en 'Financing the Nature-based Solutions Sector' (2024). De bank heeft ook de Finance for Biodiversity Pledge en de UN Principles for Responsible Banking ondertekend.

Waarom we biodiversiteit moeten versterken

Mensen zijn afhankelijk van de natuur voor ons welzijn en voortbestaan, waarbij biodiversiteit een sleutelrol speelt om ecosystemen gezond en veerkrachtig te houden. Deze ecosystemen leveren essentiële diensten zoals bestuiving van voedselgewassen, natuurlijke waterzuivering en vruchtbare grond. Helaas hebben menselijke activiteiten - ontbossing, overexploitatie en vervuiling - geleid tot een aanzienlijk verlies aan biodiversiteit. Het WWF schat in het laatste Living Planet Report (2024) dat we 73% van alle gewervelde dieren in het wild zijn kwijtgeraakt, wat de erbarmelijke staat van de natuur benadrukt.

Download ons Achtergronddocument Biodiversity Targets. Luister ook naar onze Money for Change podcast over biodiversiteit.