Het voelt goed om stekkers uit het stopcontact te trekken of geen boterhamzakjes te gebruiken. Maar als je kijkt naar de impact op het milieu zet dat weinig zoden aan de dijk.

Daar kwam Babette Porcelijn achter toen zij, in samenwerking met onderzoekbureaus Ecofys en CE Delft, onderzoek deed naar de impact van ons dagelijks leven. Zo kwam zij er achter dat voor de productie van 1.200 boterhamzakjes net zoveel aardolie nodig is als voor het maken van één liter benzine. De auto wat vaker laten staan heeft dus een vele malen groter effect.

In haar boek De Verborgen Impact  schrijft zij over het resultaat van haar zoektocht en geeft zij overzichtelijk weer wat de meest effectieve keuzes zijn die je kunt maken om duurzamer te leven (bekijk de infographic onderaan dit artikel voor haar impact top tien). Een mooie inspiratiebron voor ons om je deze vijf tips te geven, met daarbij verwijzingen naar duurzame ondernemers die je daarbij kunnen helpen.
 

1. Koop minder spullen

Veruit de grootste milieu-impact komt van de aankoop van nieuwe spullen, zoals meubels, papier en speelgoed. Vooral elektronica is schadelijk voor het milieu.

Laat je niet opjagen door alle reclames en bedenk eerst of je echt iets nieuws nodig hebt. Vaak kun je ook spullen huren, of lenen bij buren of vrienden. Wil je een kapot apparaat vervangen? Check dan eerst of je het nog kunt laten repareren. En koop je toch iets nieuws, kies dan voor kwaliteit, zodat je er lang van kunt genieten.

> In zijn column geeft Hans Stegeman je 3 stappen om met minder spullen te leven.
 

2. Kies voor minder vlees

Dat minder vlees eten goed is voor het milieu weten de meeste mensen wel. In de Vegamonitor, het jaarlijkse onderzoek van de Vegetariërsbond, geeft 41% van de Nederlanders aan minder vlees te eten dan 5 jaar geleden. De belangrijkste reden om vaker vegetarisch te eten is het milieu (45%), op de voet gevolgd door dierenwelzijn (42%). Leuk feitje: het hoogste percentage vegetariërs woont in Oost-Nederland!

Wil je best minderen maar mis je de smaak van vlees? Steeds meer ondernemers bieden alternatieven die nauwelijks van echt vlees zijn te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld The Dutch Weed Burger of De Vegetarische Slager.

> Duurzaam en lekker eten doe je zó

Impact top 10 van Babette Porcelijn van de verborgen impact - Triodos Bank
De impact top-10 uit De Verborgen Impact

3. Verduurzaam je woning

Wonen staat op de derde plek in de impact top-10 van Babette Porcelijn. Een derde van het totale energieverbruik van je huis komt voor rekening van het verwarmen ervan. Babette becijferde dat bij een gemiddelde woning maar liefst de helft van die warmte verloren gaat. Het loont dus de moeite om op zoek te gaan naar de warmtelekken in je huis en daar iets aan te doen.

Koop je binnenkort een nieuw huis, of ga je verbouwen? Een mooi moment om grote stappen te maken op verduurzamingsgebied.

> Bekijk ook '4 Tips om duurzamer te wonen en minder energie te verbruiken'

4. Reis slimmer (minder)

Een grote klapper maak je met een vakantie in eigen land: een retourtje Bali is qua impact van de uitstoot vergelijkbaar met 4 jaar autorijden.

Ook de auto en het vliegtuig staan hoog in de impact top-10. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Neem bijvoorbeeld eens de trein voor dat weekendje weg, leen een deelauto of rij gezellig met iemand mee.

> Bekijk ook '3 Keuzes voor een duurzamere vakantie'
 

5. Recycle kleding

De kledingindustrie is de tweede meest vervuilende industrie ter wereld (na de olie-industrie). Toch consumeren we inmiddels 400% meer kleding dan twintig jaar geleden.

Maar ga eens voor je kledingkast staan, en bedenk dat gemiddeld 71% van de kleding het laatste jaar niet is gedragen. Best schokkend toch? We hebben dus veel minder kleding nodig dan we denken. Laten we daarom met z’n allen de overstap maken van fast naar slow fashion. We hebben een aantal alternatieven voor je op een rij gezet.

Tijd voor echte keuzes - Triodos Bank

Benieuwd welke keuzes jij nog meer kunt maken en welke keuzes wij maken?

 

> Ga terug naar het overzicht