"Twaalf jaar geleden, in de aanloop naar de kredietcrisis, zijn ons ook dergelijke producten aangeboden. Mooie praatjes, maar als je doorvroeg wát er dan met het geld werd gedaan, bleef het vaag. Laat staan dat je kunt zien of het maatschappelijk gezien een wenselijke beweging inzette. Ons antwoord was simpel: als wij dat niet goed kunnen doorzien, investeren wij er geen cent in."
Evenwichtskunst
Het aantal spelers waar je als bank mee te maken hebt, is op een hand te tellen. Bierman: "Het zijn er vier -of vijf, als je ook de samenleving als geheel meetelt. De belangrijkste klanten zijn enerzijds de klanten die hun geld ter beschikking stellen in ruil voor een fair, maatschappelijk rendement. Aan de andere kant vind je de klanten die het geld willen gebruiken tegen redelijke voorwaarden."
"Daarnaast hebben we certificaathouders die het risicodragende kapitaal ter beschikking stellen en daar zowel maatschappelijk als financieel rendement voor verwachten. De vierde groep wordt gevormd door de medewerkers van de bank."
“Bij de projecten die je financiert geef je altijd ergens energie aan in de samenleving. Keuzes zijn dan onvermijdelijk.”
Kees Vendrik, hoofdeconoom Triodos Bank
Best overzichtelijk, maar ondanks de eenvoud is het runnen van een bank toch geen sinecure. "Het boeiende is dat je als bank evenwichtskunst moet bedrijven om al die belangen van de verschillende betrokkenen met elkaar in balans te krijgen en te houden. Helemaal in een periode zoals nu, met de lage rentestand. Want dat betekent onder andere dat rendement onder druk komt. En dat we uiterst bescheiden zijn geweest met salarisstijgingen, en weinig ruimte hadden om meer mensen aan te nemen, hoe druk sommige afdelingen het ook hebben."
Geld is niet duur, maar duurzaam
Het hardnekkige misverstand dat geld gelukkig maakt, behoeft volgens Kees Vendrik, hoofdeconoom bij Triodos Bank, de nodige nuance. "Het spreekwoord slaat op het individu, maar wij vinden dat geld bij uitstek een maatschappelijk bezit is, waarbij je goed moet nadenken hoe je dat ten gunste van de gemeenschap tot besteding brengt.” “Concreet is dat dus welke projecten je wel en niet financiert als bank. Bij de besteding geef je altijd ergens energie af aan de samenleving. Keuzes zijn dan onvermijdelijk. De basisfilosofie van Triodos Bank is dat geld áltijd een maatschappelijke functie én impact heeft. Een bank runnen is uiteraard ook pure business, maar kan prima samengaan met een grote dosis idealisme", aldus Vendrik.