Story of Change - nieuwe, creatieve woonmogelijkheden
In 2014 begon de zoektocht van Marjolein naar een energiezuinige en kleine woning, in het groen. Maar zo’n huis was niet te vinden. Marjolein: “Vastgoed is een verdienmodel geworden. Het gaat allang niet meer over hoe we willen leven, wat het meest milieubewuste is, over wat een fijn thuis is.”
Haar wens om in een tiny house te wonen maakte haar tot een pionier in Nederland, want in 2014 wisten nog maar weinig mensen wat de tiny house-movement inhield. Maar ze maakte haar woondroom waar, nu helpt ze mensen die een soortgelijke wens hebben met haar ervaring. Ze geeft workshops, richtte de stichting Tiny House Nederland op en geeft lezingen aan politieke partijen, woningcorporaties en beleidsmakers.
Woningnood en ecologische crisis
Ziet ze tiny houses als de oplossing van de wooncrisis? “Nee, maar ze dragen er wel aan bij. Naast de woningnood zitten we in een nog grotere ecologische crisis. Er zijn mensen die hun stinkende best doen om groene en sociale woonprojecten van de grond te krijgen. Maar dat kost ze de grootst mogelijke moeite. ”
Gelukkig zijn er gemeenten, banken en woningcorporaties die het wél snappen. “De doorzetters zijn idealisten die niet te veel van de aarde willen vragen. Maar ook mensen die in een gemeenschap willen wonen met ouderen en jongeren die naar elkaar omkijken. Mensen die zeggen: It takes a village to raise a child.”