
Duurzaam leven als student is zo makkelijk nog niet, merkte Julia al snel. Wie duurzamere keuzes wil maken, heeft veel opties. Maar die kosten meestal geld én zijn vaak duurder dan de vervuilende opties. Fast fashion is vaak goedkoper dan duurzame alternatieven. Een vliegticket naar het buitenland kost over het algemeen minder dan een treinticket. Bovendien gaat verduurzaming vaak al snel over maatregelen aan je huis. Maar de meeste studenten zijn allang blij als ze überhaupt een (enigszins betaalbaar) dak boven hun hoofd hebben. Hoe maak je met een kleine beurs dan toch grote impact?
Haar antwoorden op die vraag deelt De Laat met haar bijna 5.000 Instagramvolgers via @Groen_Met_Juul. Voor De Kleur van Geld doet ze een aantal tips uit de doeken:
1. Bedenk eerst of je iets écht nodig hebt
"De allereerste tip is direct ook degene waar je de meeste duurzame impact mee kan maken én die het beste is voor je portemonnee. Stel: je ziet iets moois in de etalage of online. Je eerste impuls is dan waarschijnlijk om het te kopen. Maar stel jezelf eerst de vraag: heb ik het wel echt nodig?
Ik ben zelf best gevoelig voor trends en dingen die ik langs zie komen op social media. Maar vaak heb ik al een soortgelijke broek in mijn kast hangen of heb ik al zoveel truien dat ik die éne in die leuke kleur echt niet nodig heb. Als ik bijvoorbeeld weet dat een vriendin een bepaald kledingstuk heeft, dan leen ik het soms van haar om te zien hoe het staat en of het lekker zit. Op die manier behoed ik mezelf voor een onnodige aankoop."
2. Lenen is beter dan kopen
"Dat brengt me direct bij de volgende tip. Spullen lenen of uitwisselen met mensen is steeds makkelijker. Er bestaan bijvoorbeeld kledingbibliotheken voor allerlei gelegenheden. En stekjes van kamerplanten kan je op allerlei plekken ruilen. Maar ook gereedschap kan je tegenwoordig gemakkelijk lenen van mensen uit de buurt, via een app als Peerby. Toch te bang dat je een vlek op je huurkleding maakt? Dan kan een doorgeeftas een goed idee zijn, met vrienden of buurtgenoten. Je stopt er kleding in die je niet meer draagt en haalt eruit wat je leuk vindt van anderen. Heel leuk én duurzaam."
3. Ga voor tweedehands (en dat geldt niet alleen voor kleding!)
"Toen ik op kamers ging, verving ik fast fashion al snel voor tweedehands kleding die ik vond in de kringloop. Tegenwoordig shop ik ook veel via Vinted. Door accounts te volgen van mensen die dezelfde maat en stijl hebben, kom ik vaak wel wat tegen."
"Maar kleding is niet het enige dat je tweedehands kan vinden. Van complete huisraden tot cadeautjes. Van boeken tot elektronische apparaten. Echt alles is via Marktplaats op te snorren. Bij elektronische apparaten is het wel handig om te testen of ze het daadwerkelijk doen, voordat je de aankoop doet. Liever toch een nieuw apparaat? Bij Coolblue verkopen ze tweedekansjes: apparaten die met een klein schoonheidsfoutje teruggestuurd zijn en voor minder geld verkocht worden. Beter dat jij er met korting van geniet dan dat het bij het afval belandt."
4. Koop je groenten en fruit op de markt
"Groenten en fruit zijn niet alleen vaak goedkoper op de markt dan in de winkel, het is ook makkelijker om vragen te stellen over seizoensproducten. Wat in Nederland in het seizoen is, hoeft namelijk niet de hele wereld over om op jouw bord te belanden. Wie aan het eind van de dag gaat, heeft grote kans op nog meer korting om voedselverspilling tegen te gaan. In Utrecht, waar ik woon, heeft de markt op het Smaragdplein op dinsdag een groentekraam waar ze complete zakken verkopen voor lage prijzen. Negen paprika’s voor een euro is niet ongebruikelijk. Vleesvervangers kunnen wat duurder zijn, maar wie op deze manier kan bespaart op groenten en fruit, houdt daar weer meer geld voor over."
5. Deel je koelkast slim in om voedselverspilling tegen te gaan
"Heb je dan zo’n zak met groenten of fruit op de markt gekocht, dan moet je het wel snel opeten. Want wat heb je aan goedkope groenten als je ze vervolgens weggooit omdat ze verrot zijn? Door je koelkast slim in te delen, zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet."
"Het is handig om, net als in een supermarkt, de dingen vooraan te leggen die als eerst op moeten. Schrijf op potjes met sauzen wanneer je die geopend hebt. En wie zakjes sla koopt, kan een paar velletjes wc-papier of keukenrol in de zak doen, zodat het vocht wordt opgenomen en de sla een paar dagen langer goed blijft."
6. Boek de trein op tijd
"Ook mensen die duurzaam leven, willen op vakantie. Zelf kies ik ervoor om veel op de fiets te gaan en vakanties dichtbij huis te boeken. Zo heb ik afgelopen zomer heel veel in België ontdekt. Gent en Leuven zijn hele leuke studentensteden."
"Wie toch iets verder weg wil maar het vliegtuig wil vermijden, doet er goed aan om treintickets zo ver mogelijk van tevoren te boeken. Drie maanden voor de vertrekdatum komen de meeste tickets online - en dan zijn ze ook het goedkoopst. Liever over de weg? Dan biedt Flixbus relatief goedkope tickets naar grote steden aan."
7. Repareer wat kapot is
"Duurzame spullen kopen is één ding, maar het onderhouden ervan is minstens net zo belangrijk. Dan gaan ze immers langer mee. Mensen zijn gewend om naar de fietsenmaker te gaan als hun fiets kapot is, maar voor de rest wordt er weinig gerepareerd. Ga naar de kleermaker als je kleding kapot is of pak er een Youtube-tutorial bij om dat gaatje in je broek zelf te dichten."
"Voor apparaten met stekker zijn er repaircafés, waar mensen jouw kapotte elektronica gratis repareren. Zo hoef je niet direct een nieuw product te kopen, dat (in het geval van een elektronisch apparaat) vaak een dure aangelegenheid is. De duurzame impact die je dan maakt, liegt er niet om. Als je een apparaat repareert, hoeft er immers geen nieuwe gemaakt te worden."
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.