Investeren in duurzame energie en energiebesparing

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Wie dit jaar (meer) duurzame energie wil opwekken of juist energie wil besparen, komt waarschijnlijk al snel bij de ISDE uit. De investeringssubsidie maakt de aanschaf van verschillende duurzame energietechnologieën een stuk interessanter. Let op: maak je er gebruik van, vraag dan éérst de subsidie aan en geef dan pas de opdracht aan een installateur. En zorg er vervolgens voor dat de opdracht binnen 24 maanden wordt uitgevoerd. Je kan geen aanspraak maken op de ISDE als je gebruikt maakt van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Subsidie voor (hybride) warmtepompen

Ondernemers die een nieuwe (hybride) warmtepomp willen aanschaffen, komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de ISDE. Er gelden wel wat regels, bijvoorbeeld op het gebied van je energieverbruik en het bouwjaar van het gebouw dat je duurzamer wilt verwarmen. Lees de voorwaarden dus goed door.

Daarnaast is het belangrijk dat de warmtepomp die je wilt aanschaffen op de meldcodelijst staat. Dit is een lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor de subsidie. Hier vind je per warmtepomp ook meteen het subsidiebedrag dat ervoor beschikbaar is gesteld. Dat bedrag kan variëren van 500 euro tot boven de 10.000 euro.

Subsidie voor kleinschalige windturbines

Goed nieuws! De subsidie die je voor kleinschalige windturbines kan krijgen, gaat in 2025 omhoog. Van 66 euro per m2 naar 140 euro per m2. Hierdoor wordt zo’n 20 procent van de totale aanschafkosten via de subsidie gedekt. De Rijksoverheid stelt in totaal 20 miljoen euro beschikbaar.

Ook hier gelden een aantal voorwaarden. Zo moet de windturbine een minimaal rotoroppervlak van 50 m2 hebben, moet de aansluiting op het elektriciteitsnet een kleinverbruikersaansluiting zijn en moet er al een omgevingsvergunningaanvraag zijn ingediend.

Subsidie voor zonneboilers

Ook voor de aanschaf van een nieuwe zonneboiler is in 2025 weer subsidie beschikbaar. En ook hier gelden enkele voorwaarden, dus lees deze goed door. Kijk daarnaast goed of de zonneboiler die je wilt aanschaffen op de meldcodelijst staat. Is dat niet het geval? Dan kan je alsnog subsidie aanvragen. Je loopt dan alleen wel de kans dat je aanvraag wordt afgewezen. De subsidiebedragen lopen per zonneboiler uiteen, maar liggen over het algemeen tussen de 1.000 en 2.000 euro (met hier en daar een uitschieter naar boven).

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voor investeringen op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en technieken die leiden tot minder CO2-uitstoot, geldt de Energie-investeringsaftrek. Die zorgt ervoor dat je 40 procent van de investeringskosten mag aftrekken van je winst. Hierdoor valt je fiscale winst dus lager uit en hoef je minder belasting te betalen. Over het algemeen levert dit zo’n 10 procent van de investeringskosten op.

Als je in aanmerking wilt komen voor deze regeling, moet de beoogde investering wel voldoen aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst. Op het moment van schrijven was de Energielijst van 2025 nog niet beschikbaar. De lijst voor 2024 kun je hier doorspitten. De volledige lijst van voorwaarden omtrent de EIA vind je hier.

Let op: een investering kan nooit in aanmerking komen voor zowel de EIA als de ISDE. Je moet dus een keuze maken.

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Ondernemers die écht grootse plannen hebben op het gebied van duurzame energieopwekking of CO2-reductie, kunnen gebruik maken van de SDE++. Dit is een zogeheten exploitatiesubsidie. Dit betekent dat je geen subsidie ontvangt voor de investering in een duurzame technologie, maar tijdens het gebruik ervan. De subsidie ondervangt hiermee de ‘onrendabele top’, ofwel het gemiddelde verschil tussen de kostprijs van de techniek in kwestie en de marktvergoeding die de techniek oplevert.

Op deze manier kunnen ondernemers in duurzame technologieën investeren zonder hun businesscase te schaden. De hoogte van de subsidie hangt af van de marktvergoeding. Als die stijgt, wordt de onrendabele top kleiner en daalt het subsidiebedrag dus.

Meer weten? Oriënteer je hier op de subsidie.

Verduurzaming in de volle breedte

MIA en Vamil

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) werken eigenlijk net zoals de EIA. Ook hier geldt dat je de kosten van een duurzame investering mag aftrekken van je fiscale winst. Bij MIA kan die investeringsaftrek oplopen tot 45 procent, bij Vamil zelfs tot 75 procent. Het netto voordeel kan oplopen tot ongeveer 14 procent van het investeringsbedrag.

Het verschil met de EIA zit hem vooral in de investeringen waar de regelingen voor gelden. Bij de EIA gaat het vooral om energie-gerelateerde investeringen. Bij de MIA en Vamil gaat het ook om thema’s als grondstoffen, water, uitstootreductie, biodiversiteit, mobiliteit en (voor de landbouw) dierenwelzijn. Heb je een goed idee op dit gebied? Kijk dan eerst of de beoogde investering op de Milieulijst staat.

Ook goed om te weten: de aanvraagprocedure voor de MIA en Vamil wordt gemakkelijker in 2025 (lees: minder papierwerk en rompslomp).

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

Voor ondernemers in de industriesector die CO2-besparende maatregelen willen nemen waar hoge investeringen voor nodig zijn, is er ook nog de VEKI. Je komt hiervoor in aanmerking als je de investering zelf maakt, de kosten te hoog zijn om zelf te dragen en de terugverdientijd langer dan 5 jaar is. Er kan maximaal 30 miljoen euro aangevraagd worden. Op het moment van schrijven zat er nog zo’n 80 miljoen euro in de subsidiepot. De VEKI is bedoeld voor allerlei maatregelen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie-efficiëntie en de circulaire economie. Maar denk ook aan investeringen in de infrastructuur voor de distributie van restwarmte of groene waterstof.

Let op: de subsidie sluit op 31 januari, dus haast is geboden als je er gebruikt van wilt maken.

Innovatie, pilots, proefopstellingen en onderzoek

Voor de ambitieuze ondernemer, die durft te investeren in de toekomst, stelt de overheid ook verschillende subsidies beschikbaar.

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

De DEI+ is momenteel tijdelijke gesloten voor aanvragen, maar in 2025 wordt de regeling naar verwachting weer opengesteld. De DEI+ werd ruim 10 jaar geleden in het leven geroepen om ondernemers te helpen die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen door baanbrekende technologieën te testen en demonstreren. Sindsdien werd er ruim 540 miljoen euro aan subsidie vertrekt, aan zo’n 400 innovatieve projecten.

De regeling is toepasbaar op allerlei thema’s. Van de circulaire economie en groene chemie tot aardgasvrij gebouwen.

Innovation Fund van de Europese Unie

Ook de Europese Commissie ondersteunt innovatieve projecten die zorgen voor meer duurzame energieopwekking, energiebesparing of CO2-reductie. De subsidieregeling loopt naar verwachting tot 2030 en er is 10 miljard euro beschikbaar (maar dat bedrag kan oplopen tot 40 miljard euro). Of je nu een een mkb’er of groot bedrijf bent, een klein of groot project wilt uitrollen, een pilot wilt starten of een (bijna) marktrijpe technologie wilt toepassen… De kans bestaat dat je in aanmerking komt voor deze subsidie. Lees hier meer om je aanvraag voor te bereiden.

Innovatie in allerlei sectoren

Ben je actief in de industriesector? Dan is de regeling TSE Industrie studies wellicht interessant. Het budget is momenteel op, maar er zijn nog veel aanvragen in behandeling die wellicht worden afgewezen. Subsidie aanvragen is dus nog gewoon mogelijk. Maar ook in de maritieme sector is subsidie beschikbaar voor innovatieprojecten. Ben je nog in de verkennende fase? De subsidie voor verduurzamingsonderzoek en -advies (SVVE) biedt subsidie voor verduurzamingsonderzoek en -advies.