"Ik was geschokt om in een recent rapport van WWF te lezen dat in de afgelopen halve eeuw maar liefst 73% van de natuurverloren is gegaan. Er rest ons weinig tijd om het tij te keren. Bijvoorbeeld door te investeren in cruciale oplossingen. Wie nu nog investeert in bedrijven die bijdragen aan ontbossing, vervuiling of vernietiging van de natuur, toont een flagrant gebrek aan leiderschap.
Financiering van niet-duurzame landbouw moet stoppen
De gevolgen van het verlies aan biodiversiteit zijn zo ingrijpend dat geen bedrijfstak gespaard zal blijven als het in het huidige tempo doorgaat. Op dit moment verbruiken we jaarlijks 1,75 aardbollen aan hulpbronnen om aan onze behoeften te voldoen. We putten de aarde dusdanig uit dat volgens gegevens van de VN een achtste van plant- en diersoorten nu al bijna is uitgestorven.
Landbouw vormt de kern van het probleem. Meer specifiek: de intensieve ontbossing, het gebruik van pesticiden en de aantasting van de bodem die met grootschalige landbouw gepaard gaan. Het is alarmerend dat maar liefst 90% van de ontbossing in de tropen en 70% van het verlies aan biodiversiteit op land te wijten is aan uitbreiding van de landbouw.
Ironisch genoeg is het ons op winst beluste verlangen naar eindeloze beschikbaarheid van ‘goedkoop’ voedsel dat de bodem uitput, waardoor de opbrengst jaar na jaar minder wordt, prijzen worden opgedreven en toekomstige oogsten om zeep worden geholpen. Jaarlijks gaat ongeveer 577 miljard USD verloren door de afname van het aantal bestuivers, veelal als gevolg van pesticiden. Je hoeft alleen maar naar de sterk stijgende cacaoprijzen te kijken om te zien hoe dit scenario zich nu al afspeelt. Boeren op het Afrikaanse platteland bezwijken onder extreme weersomstandigheden, het uitsterven van bestuivers en welig tierende dierziekten.
Wie vernietiging van de natuur financiert is geen leider
Maar het gaat niet alleen om planten en dieren. Door het toenemende verlies aan biodiversiteit neemt ook de kans toe dat we opnieuw te maken krijgen met pandemieën en plagen zoals COVID-19. En elke opeenvolgende gebeurtenis zal uitdagender zijn dan die ervoor, omdat voedselbronnen uitgeput raken, ziektes verergeren en het weer extremer wordt.
De wereld heeft genoeg van excuses. Er is geen enkele gerechtvaardigde reden om direct of indirect bedrijven te (blijven) financieren die onze planeet schade toebrengen. Financiële instellingen die in deze praktijken blijven investeren, tonen een ernstig gebrek aan leiderschap en visie. Het woord zegt het immers al: leiders leiden. Bedrijven die hun bedrijfsmodel niet veranderen, zijn slechts passieve volgers. Als je je bedrijf niet naar een duurzame economische toekomst kunt leiden ben je geen leider. En iedereen weet dat. Je kunt zoveel windturbines bouwen als je wil, het maakt geen verschil als je vernietiging van de natuur blijft financieren.
Helaas speelt de financiële sector hierin een vernietigende rol. Het niet aflatende winstbejag van financiële instellingen heeft landbouwbedrijven in staat gesteld om steeds verder op te schalen en de planeet meer schade toe te brengen dan ze zelfstandig ooit had gekund. Onze sector heeft de bomen misschien niet zelf omgehakt, maar wel de middelen beschikbaar gesteld om de bijlen te kopen. Voor de echte leiders in de sector is het daarom nu de plicht en het voorrecht om dit recht te zetten. Het eerste wat we moeten doen is stoppen met het financieren van bedrijven die onze planeet vernietigen. Dit klinkt eenvoudig omdat het zo is.
Natuurpositieve investeringen zijn overal om ons heen
De volgende stap is een stuk optimistischer en voor mij persoonlijk erg inspirerend. We moeten onze financiële middelen, strategie en invloed kanaliseren richting bedrijven en projecten die de natuur nieuw leven inblazen. Er zijn talloze winstgevende en inclusieve oplossingen die dringend financiering nodig hebben.
Zo heeft een van onze fondsen onlangs geïnvesteerd in een bedrijf dat zeewier kweekt in open zee. Zeewier is niet alleen een geweldige duurzame meststof en diervoeder, kan als het op een verantwoorde wijze wordt geteeld ook de mariene biodiversiteit en de waterkwaliteit verbeteren. Bovendien heeft het de capaciteit om CO2 op te slaan. Dit soort innovatieve bedrijven vind ik zeer inspirerend.
Ze zijn het bewijs dat economisch en ecologisch rendabele investeringen er allang zijn. Deze bedrijven willen graag opschalen en het enige wat wij moeten doen is ze daarbij helpen. Er is een wereld te winnen.
De toekomst financieren
Tijdens de VN-conferentie voor biodiversiteit zal het er dit jaar om gaan de daad bij het woord te voegen. De tijd van het ondertekenen van verklaringen en het uitspreken van goede bedoelingen is voorbij. We moeten nú stoppen met het financieren van vernietiging en beginnen met investeren in oplossingen.
Wij zoeken graag de samenwerking met andere bedrijven of instellingen die op zoek zijn naar winstgevende investeringen in de natuur. Er is geen beter moment dan nu en niemand is hiervoor meer aangewezen dan wij, degenen die de financiële touwtjes in handen hebben. Samen kunnen we de planeet herstellen voor de volgende generaties."
Deze column verscheen eerder op IEX Profs.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.