Filmtips Lambert - Triodos Bank Nederland

Bij Triodos Bank Nederland worden doorgaans geen films als project op zich gefinancierd, maar wel filmfondsen waar filmproducenten dan een beroep op doen. Met een recente uitzondering, die we je niet willen onthouden:

indie verloren

1. Indië verloren – Selling a Colonial War

Inhoud: Een documentaire die een belangrijk verhaal vertelt over de Onafhankelijkheidsoorlog en die onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het beeld van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië in stand hield met propaganda. De film belicht de ingrijpende gevolgen van dit beleid en hoe deze geschiedenis het debat tot op de dag van vandaag beïnvloedt.⁠

Relatiemanager kunst & cultuur Lambert de Pater: “Kunst en cultuur horen bij een gezonde samenleving. Daarom financiert Triodos, als enige bank in Nederland, ook filmproducties zoals deze.”⁠

⁠Een film van In-Soo Radstake.

Niet langer te zien in Nederlandse bioscopen, binnenkort te zien op Picl.

Bekijk de trailer

2. De Wilde Noordzee

Duik de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee. Duiker en cameraman Peter van Rodijnen filmde de afgelopen 20 jaar in zeeën over de hele wereld. In deze bioscoopfilm én vierdelige televisieserie brengt hij de (voor velen onbekende) onderwaterwereld van de Noordzee in beeld, ofwel het grootste natuurgebied van ons land.

Een film van regisseur Mark Verkerk, onder andere bekend van De Nieuwe Wildernis en Onder het Maaiveld.

Vanaf 12 september te zien in 120 Nederlandse bioscopen. Op zondag 8 september kun je de film als eerste zien tijdens de landelijke voorvertoningen. Bekijk hier waar je de film straks allemaal kan bekijken.

Bekijk de trailer

Filmtips Béatrice - Triodos Bank België

Waarom Triodos Bank films financiert? In de eerste plaats vanwege het positieve effect van de sector op de samenleving. Béatrice Gilmont, relatiemanager voor de filmsector bij Triodos Bank in België: “We vinden het belangrijk dat kunstenaars zich kunnen uitdrukken. We zien het als onze rol om hen te ondersteunen in hun creaties. Want film prikkelt de verbeelding van het publiek, en inspireert tot nieuwe ideeën.”

Dit zijn de filmtips van Béatrice Gilmont:

La Ruche

3. La Ruche

Plot: De zussen Marion, Claire en Louise leven sinds jaar en dag op het ritme van de pieken en dalen van hun moeder Alice. Ze is gescheiden van haar man en onvoorspelbaar in haar gedrag, door haar depressie en bipolaire stoornis. De zussen hebben alleen nog hun liefde als weerstand tegen de destructieve spiraal waarin Alice elke dag meer afdaalt.

Beatrice: “Een coming-of-age verhaal en de eerste lange speelfilm van de Belgische regisseur Christophe Hermans, over de relatie van drie zussen met hun getroebleerde moeder. Ontroerend.” 

Een film van Christophe Hermans, geproduceerd door Frakas Productions (2022)

Te zien op
Cinetree, Amazon Prime, Apple TV, Youtube.

Bekijk de trailer

 

Retro Therapy poster

4. Retro Therapy

Plot: Manon is een introvert meisje van 16 dat bij haar onuitstaanbare grootmoeder Yvonne intrekt, als deze oudgediende van een feministische beweging niet meer alleen kan wonen. Yvonne is verward en ziet haar kleindochter aan voor haar dochter. Manon neemt die rol aan van haar moeder, die ze nauwelijks gekend heeft. Op die manier achterhaalt ze het echte verhaal van de vrouwen in haar familie.

Beatrice licht toe: “Retro Therapy is een frisse film op het scherpst van de snede tussen heden en verleden en tussen ernst en humor. Feminisme, familiebanden, de ziekte van Alzheimer, opgroeien.. Het zijn thema’s die er een mooie familiefilm van maken, waarin iedereen wel een raakvlak vindt.

Een film van Elodie Lélu, geproduceerd door Iota Production (2024).

Nu te zien in Belgische bioscopen. 

Bekijk de trailer

animals

5. Animals

Plot: Brahim is de oogappel van zijn moeder. Ze hoopt dat hij zo snel mogelijk de liefde van zijn leven vindt en een gezin sticht, wat haar ongelooflijk gelukkig zou maken. Wat ze niet weet is dat Brahim op mannen valt, en dat haar dromen niet zullen uitkomen…

Beatrice: “Deze psychologische thriller is gebaseerd op waargebeurde feiten. Nabil Ben Yadir brengt een confronterend maar noodzakelijk verhaal over homohaat.”

Een film van Nabil Ben Yadir, geproduceerd door 10.80 Films (2021)

Te koop op DVD, onder andere via
bol.com.

Bekijk de trailer

Filmtips María - Triodos Bank Spanje

Ze is zelf niet per se fan van het genre, maar toch heeft María Coronado Álvarez van Triodos Bank Spanje een aantal thrillers gefinancierd. En daar heeft ze goede redenen voor: “Cultuur draait om vrijheid van expressie. Eigen smaak is daarbij geen professioneel criterium. Bij Triodos Bank Spanje financieren we zowel artistieke als commerciële films. Het is niet aan ons om te bepalen welk soort film ‘goed’ is en welke niet – zolang de verklaring van de rechten van de mens gerespecteerd wordt. We zouden nooit een film financieren die bijvoorbeeld seksuele geaardheid veroordeelt. Maar een film over neo-Nazi’s, zoals American History X, weer wel. Zo’n soort film zet aan tot denken, ook al komt er geweld in voor.”

Van de films die María de afgelopen tien jaar financierde, raadt ze de volgende aan:

Sentimental poster

6. The People Upstairs (Sentimental)

Plot: Julio en Ana zijn al 15 jaar samen, maar zijn tegenwoordig vooral aan het ruziën. Wanneer ze op een avond hun bovenburen op bezoek hebben, krijgen ze een verrassend voorstel…

Maria: “Een fijne komedie met geweldige dialogen en acteerwerk. De regisseur Cesc Gay staat bekend als een ‘Spaanse Woody Allen’.”

Een film van Cesc Gay (2020)

Te zien op Apple TV

Bekijk de trailer

 

 

marshland

7. Marshland (La Isla Mínima)

Plot: In een klein Andalusisch dorpje zijn twee meisjes verdwenen. De invloedrijke vader van een van hen haalt er twee detectives uit Madrid bij. Zij krijgen te maken met heel wat weerstand op een plaats waar de geest van dictator Franco nog rondwaart.

Maria: “Een geweldige thriller gesitueerd in het Spanje van de vroege jaren 1980.” 

Een film van Alberto Rodríguez (2014).

Te zien op YouTube en Cinetree

Bekijk de trailer

 

 

las gentiles

8. Las Gentiles
 

Plot: Ana bewondert haar klasgenoot Corrales. Maar haar stralende en excentrieke vriendin worstelt met zwarte gedachten.

María: “Deze film gaat over tieners en hun mentale problemen, en heeft me echt geraakt.”

Een film van Santi Amodeo (2022).

Bekijk de trailer

Filmtips Björn - Triodos Bank Duitsland

Bij Triodos Bank Duitsland is Björn Schuemann verantwoordelijk voor het financieren van filmproducties: “Emoties uitdrukken en mensen aan het denken zetten, dat is heel belangrijk voor de samenleving. Bij film is de impact heel groot, want sommige films zullen nog generaties lang over de tongen gaan.” Hij geeft drie favorieten gericht op jonge filmfans:

ponyherz

9. Wild Heart (Ponyherz)

Plot: Een jong meisje verhuist met haar gezin naar het platteland. In haar nieuwe omgeving ontmoet Anni een paard die ontsnapt is bij een graaf. Er ontstaat een magische vriendschap tussen de twee. Maar dan krijgt ze niet alleen te maken met vervelende klasgenootjes, maar ook met paardendieven..

Björn: “Een hartverwarmende film die de avonturen tot leven brengt van de kinderen uit de reeks van bestseller auteur Usch Luhn.”

Een film van Markus Dietrich, geproduceerd door Michael Eckelt (2023).

Te zien op Pathé Thuis, Apple TV, Amazon Prime, Youtube.

Bekijk de trailer

thabo

10. Thabo and the Rhino Case

Plot: Thriller, maar dan voor kinderen. Thabo, een jongen in Swaziland, droomt ervan om later privédetective te worden. Samen met zijn nieuwe maatje Emma vindt hij een neushoorn die het slachtoffer werd van stropers. De twee jonge helden gaan samen op zoek naar de daders.

Björn: “Een spannende film die jongeren bewust maakt over het belang van biodiversiteit en natuurbehoud, gebaseerd op een reeks van kinderboeken van Kirsten Boie.”

Een film van Mara Eibl-Eibesfeldt, geproduceerd door Peter Herrmann (2023).

Nu te zien in Duitse bioscopen, streamingdiensten volgen later.

Bekijk de trailer

my fairy troublemaker

11. My Fairy Troublemaker

Plot: Een meisje in een grauwe stad, die terug wil naar het platteland en de natuur. En een tandenfee die gezakt is voor haar tandenfee-examen en in de mensenwereld is terechtgekomen. Samen vormen ze een perfect duo voor een avontuur vol magische chaos.

Björn: “Een charmante animatiefilm voor de hele familie over vriendschap, je ergens thuis voelen en natuurbescherming.”

Een film van Caroline Origer, geproduceerd door Fabrique d’Images, Ella Filmproduktion GmbH en SERU Animation GmbH & Co. KG

Te zien op Amazon Prime, Apple TV.

Bekijk de trailer