Uit onderzoek blijkt dat je zelf ook gelukkiger wordt als je iets doet voor een ander – dubbel geluk dus. En je hoeft trouwens niet te wachten tot de feestdagen, je kunt vandaag al beginnen. Maar hoe? Wij geven je inspiratie.
Help met spullen, geld, kennis of aandacht
Zelfs in ons welvarende land leven veel mensen– bijna 5 procent – onder de armoedegrens. En dat terwijl bij de meeste Nederlanders de kasten uitpuilen met nauwelijks gebruikte spullen. Daar is wel een connectie te maken.
1. Doneer kleding, meubels en speelgoed
Spullen kun je doneren bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Daar winkelen veel mensen die deze spullen goed kunnen gebruiken. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk laten bijvoorbeeld altijd aan vluchtelingen zien waar lokale kringloopwinkels zijn, zodat zij goedkope meubels kunnen kopen. Wil je direct spullen doneren aan vluchtelingen, dan kan dat via het platform Goods for Refugees. En je kunt natuurlijk een advertentie op Marktplaats zetten om je spullen gratis af te laten halen.
Hebben je kinderen speelgoed waar ze niet meer mee spelen? Vraag ze om het weg te geven, bijvoorbeeld aan de Speelgoedbank of aan Stichting SintvoorIeder1. Zo maak je ruimte in je huis én zorg je ervoor dat andere kinderen met blije gezichten de feestdagen ingaan.
2. Word SchuldHulpMaatje of taalcoach
Wil je iets betekenen voor mensen die geldzorgen of schulden hebben? Je kunt een enorm verschil maken als SchuldHulpMaatje. In die rol begeleid je mensen met financiële problemen. Je geeft ze weer overzicht en hoop op een betere situatie. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je zonder oordeel naar iemand luistert. Daar hebben mensen met geldzorgen vaak grote behoefte aan. Je kunt je vandaag nog aanmelden via de website van SchuldHulpMaatje. Daarna word je uitgenodigd voor een training.
Is taal meer jouw ding? VluchtelingenWerk Nederland zet vrijwilligers in als taalcoach voor vluchtelingen. Als taalcoach onderneem je samen met een vluchteling activiteiten, zoals het lezen van de krant of naar de markt gaan. Ondertussen werk je samen aan het leren van de Nederlandse taal.
3. Help af en toe een handje
Vind je structureel vrijwilligerswerk moeilijk te combineren met je werk of gezin, maar wil je wel af en toe helpen? Via het burgerhulpnetwerk Ready2Help van het Rode Kruis kan dat. De vrijwilligers doen van alles: van uitdelen van voedselpakketten tot zoeken van vermiste personen. Als het netwerk extra handen nodig heeft, wordt je opgeroepen. Je kunt zelf aangeven of het uitkomt. Ook via het platform NLvoorelkaar vind je een groot aanbod aan flexibel vrijwilligerswerk.
Liefde gaat door de maag
Eigenlijk wordt iedereen wel blij van lekker en gezond eten. Vooral wanneer het met liefde is gemaakt!
4. Kook een maaltijd voor iemand die het moeilijk heeft
Een zware, hectische tijd door ziekte, geboorte of verlies van een dierbare: geregeld zitten mensen in een heftige periode waarin ze wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Maar vaak vragen ze die niet. We roepen heel makkelijk: “Als ik iets kan doen, dan hoor ik het wel hè.” Dat menen we ook, maar in de praktijk blijft het daar meestal bij.
Je maakt de dag van zulke mensen wat makkelijker door een heerlijk maaltje te brengen dat ze alleen nog maar hoeven op te warmen. Heb je niemand in je omgeving die hulp kan gebruiken, maar wil je toch wat doen? Meld je dan aan als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt. Stichting Thuisgekookt koppelt je aan mensen in jouw buurt die vanwege fysieke of mentale klachten niet meer in staat zijn om (dagelijks) zelf te koken.
Natuurlijk hoeft iemand het niet zwaar te hebben om blij te worden van zelfgemaakt eten. Bak eens een bananenbrood dat je in de pauze uitdeelt aan collega’s.
5. Haal boodschappen in huis
Ben je niet zo’n ster in de keuken? Help iemand dan door boodschappen te doen. Voor jou een makkie, maar een groot gebaar voor de ander. Vooral voor ouderen is het soms een enorme opgave om naar de supermarkt te gaan of is online boodschappen doen te ingewikkeld. Als je boodschappen haalt bij kleine, lokale biologische winkels, doe je tegelijkertijd iets voor de natuur en lokale ondernemers. Je kunt je hulp direct aanbieden aan iemand die je kent, maar je kunt je hulp ook aanbieden via NLvoorelkaar of Hiphelpt.
Gezondheid is een basisbehoefte
Gelukkig zijn is het makkelijkste in een gezond lichaam. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Ook daarin kun je iets voor een ander doen.
6. Neem iemand mee wandelen
Ken je iemand in je omgeving die zich mentaal of fysiek niet zo lekker voelt? Spreek dan eens af om een rondje te wandelen. De gezonde buitenlucht doet wonderen, en wat afleiding op zijn tijd of een luisterend oor kan een wereld van verschil maken. Op de website van het Oranjefonds kun je je aanmelden als wandelmaatje.
Er zijn ook sites die wandelliefhebbers aan elkaar koppelen. Niet iedereen op deze sites is eenzaam of zit niet lekker in zijn vel, maar zijn wel op zoek naar iemand om mee op pad te gaan.
7. Geef bloed, plasma of stamcellen
Je helpt mensen heel concreet met hun gezondheid door bloed of plasma te doneren. Er zijn veel vaste en mobiele locaties waar je hiervoor een afspraak kunt maken. Van zo’n donatie merk je weinig en je maakt een levensgroot verschil voor de ontvangers. Ben je eenmaal donor, dan kun je tot op hoge leeftijd blijven geven.
Als je tussen 18 en 55 jaar bent, kun je ook stamceldonor worden. Als stamceldonor kun je het leven redden van iemand met een vorm van bloedkanker, zoals leukemie. Aanmelden als donor kan via de site Matchis. Na goedkeuring ontvang je een registratiesetje om zelf wangslijmvlies af te nemen. Dat stuur je terug en zo kom je -anoniem - in de internationale database. Is er een match, dan neemt de organisatie contact met je op. Van alle donoren in de database, zal een heel klein deel daadwerkelijk doneren, want de kans op een match is heel klein. Juist daarom zijn er heel veel donoren nodig.
Als alles even te veel wordt
Voor gezinnen met uitdagingen kan het leven soms te veel worden. Voor hen betekent het veel om geholpen of even ontlast te worden.
8. Een kansrijke toekomst voor kinderen
Voor gezinnen die de Nederlandse taal niet goed spreken, leven in armoede, of moeite hebben met het opvoeden van kinderen, kan praktische hulp en gezelligheid een enorm verschil maken. Stichting Samen Oplopen koppelt vrijwilligers aan gezinnen. Als vrijwilliger bezoek je gezinnen die jouw hulp kunnen gebruiken regelmatig en draag je bij aan hun welzijn, sociale netwerk en zelfredzaamheid. Je kunt bijvoorbeeld helpen met koken, opvoedvragen bespreken, of meegaan naar instanties of zorgafspraken. Dit zorgt voor stabiliteit in het gezin.
Ook op andere manieren kun je iemand die het zwaar heeft even de handen vrij geven. Maak de tuin winterklaar, help met een schilderklus of draai een volle wasmand leeg. Alle kleine beetjes helpen. Bovendien geef je de ander het gevoel dat die er niet alleen voor staat.
Verlicht iemands eenzaamheid
Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid, niet alleen ouderen. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Toch blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de volwassenen zich eenzaam voelt. Maak eens vaker een praatje met iemand die alleen is. Een luisterend oor kan al zoveel opluchten.
9. Stuur een kaartje of bel met een oudere
Een warm gebaar maken kan ook makkelijker. Vandaag nog zelfs, vanachter je computer. Stuur een kaartje waarmee je laat zien dat je aan diegene denkt. Het hoeft niet eens iemand te zijn die dichtbij je staat. Via Omapost meld je iemand aan die wel een kaartje kan gebruiken. Die persoon krijgt dan post van vijf verschillende mensen. Wil je zelf post sturen naar een oudere die je niet kent? Geef je dan op.
Heb je wat meer tijd en zou je af en toe een kop koffie willen drinken bij een eenzame oudere bij jou in de buurt? Dan kun je via Stichting Present je hulp aanbieden. Wil je liever af en toe vanuit huis een telefoongesprek voeren met een eenzame, thuiswonende oudere? Dan kun je je aanmelden als vrijwilliger bij het Nationaal Ouderenfonds.
Vergeet onze viervoeters niet
Dieren hebben geen stem om voor zichzelf op te komen, maar dat betekent niet dat ze geen hulp nodig hebben. Gelukkig kun je genoeg doen om hun leven iets beter te maken.
10. Help een dier in nood
Dierenasiels zitten vaak vol met honden en katten die wachten op een nieuw thuis. Door een paar uur van je tijd te doneren, kun je deze dieren helpen verzorgen of gewoon met ze spelen. Daardoor voelen ze zich minder eenzaam en worden ze socialer en dát vergroot hun kansen weer om geadopteerd te worden door een nieuw baasje.
Stichting Mendoo regelt de opvang van huisdieren van mensen die in een situatie van huiselijk geweld zijn terechtgekomen. Huisdieren zijn namelijk niet in alle opvanglocaties toegestaan. Stichting Mendoo helpt opvanglocaties diertoegankelijk te worden en regelt gastouders voor huisdieren die tijdelijk opvang nodig hebben.
Extra tip: de natuur kan ook wat hulp gebruiken
Je ziet het: je hebt echt genoeg mogelijkheden om iets voor een ander te doen. Maar de natuur ook wel wat hulp gebruiken. Op World Cleanup Day worden er elk jaar acties door heel Nederland georganiseerd. Ook kun je je aansluiten bij Maas Cleanup Day of de Beach Cleanup Day langs de kust van de Noordzee. Ook dan maak je een positieve impact op het leven van anderen.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.