Waar begin je als je aan de slag wilt met het verbeteren van de isolatie van je huis? En in hoeverre kun je energie duurzamer opwekken? Het ligt soms voor de hand, maar kijk eerst naar de isolatie en de beglazing van je woning. Als je huis voldoet aan een bepaalde isolatiewaarde, kijk je vervolgens naar zonnepanelen en een hybride of elektrische warmtepomp. Een zonneboiler is niet de meest efficiënte oplossing, maar nemen we ook mee als optie.
1. Isoleren spouwmuur
Besparing: 210 euro & 600 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 1.100 euro (eenmalige subsidie 310 euro)
De gemiddelde woning verliest al snel 20% van zijn warmte via de muur. De spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is zo’n 4 tot 6 centimeter breed en die kun je vullen met isolatiemateriaal. Huizen die na 1974 gebouwd werden, hebben al isolatie in de spouw. Je kunt wel laten controleren of dit nog verbeterd kan worden. Dat geldt vooral voor huizen van voor 1992, woningen van na dat jaar zijn al goed geïsoleerd.
Huizen van voor 1974 kun je isoleren. Zo’n ingreep is niet eens een verbouwing te noemen. Het is een van de goedkoopste aanpassingen en eenvoudig. Alles gebeurt buiten je huis en je hebt er geen rommel van. Je merkt alleen dat je energieverbruik flink daalt. Het is de makkelijkste keuze bij verduurzaming.
Huizen die écht oud zijn, dus van voor 1920, hebben geen spouwmuren. Kies dan voor gevelisolatie aan de binnen- of buitenkant.
Eddy Hagedoorn gaat als adviseur van Energiebespaarders langs bij mensen om een plan te maken om het huis energiezuiniger te maken. “Voor de huizen van na 1974 geldt dat we checken of isolatie verbeterd kan worden door een klein gaatje te boren in de muur. Soms is het lastig omdat je minsten 2 centimeter speling moet hebben en die is er niet altijd.”
2. Isoleren schuin dak
Besparing: 450 euro & 1.500 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 5.100 euro (eenmalige subsidie 1.600 euro)
Het energieverlies via je dak is vergelijkbaar met je muren. Wanneer je toevallig van plan bent je zolder of bovenste verdieping te verbouwen kun je dit meteen meenemen. Het isolatiemateriaal is niet zo duur, maar als je zolder betimmerd of gestuukt is, dan moet het opnieuw afgewerkt worden.
Drie vragen zijn dan belangrijk: Wat is de isolatiewaarde? Is de productie duurzaam? En is het een natuurproduct? Voor minder duurzame varianten als glas- of steenwol zijn al natuurlijke alternatieven. Bijvoorbeeld wol, hout- of hennepvezels. Een extra voordeel van natuurproducten is dat ze vaak beter ventileren en vocht reguleren.
Materiaal voor muur en dak
Eddy geeft ook advies over het materiaal. Dat kan tegenwoordig steeds vaker biobased of gerecycled, maar hij kijkt ook naar de situatie. “Als je er nog iets in moet blazen kun je geen vlas gebruiken. Bij nieuwbouw kun je de keuze maken die je wilt. En als de muur vochtig is, dan kun je beter geen wol, maar wel isolatieparels gebruiken, dat is alleen niet biobased.”
Zoals je leest, kun je voor veel maatregelen subsidie aanvragen.
3. Isoleren vloer
Besparing: 100 euro & 450 KG CO2 per jaar
Eenmalige kosten: 2.250 euro & 530 euro subsidie
Vloerisolatie is snel aan te brengen. Het effect is wel beperkt omdat een huis vrij weinig warmte via de vloer verliest. Het voordeel is dat je het prima zelf kunt doen om de kosten te drukken. Een extra pluspunt is dat een geïsoleerde vloer veel prettiger is. Hij voelt minder koud aan en er is geen tocht.
4. HR++ glas
Besparing: 80 euro & 700 KG CO2 per jaar (ten opzichte van dubbelglas)
Eenmalige kosten: 3.700 euro & 900 euro subsidie
Dubbel glas is in veel huizen al standaard. Het beschermt niet alleen beter tegen warmte en kou, maar ook tegen geluid. Verder kun je de ruimtes in je huis volledig benutten. Bijvoorbeeld om lekker achter het raam een boek te lezen.
Tegenwoordig is HR++ glas de standaard, dit isoleert nog veel beter. Daarnaast bestaat er ook triple glas met drie glasplaten en vacuümglas met ruimte ertussen. De keuze voor driedubbel glas is niet altijd mogelijk omdat niet alle kozijnen geschikt zijn. Eddy: “HR is goed. Dat ga je niet vervangen voor nog beter isolerend glas want dat bespaart relatief weinig, maar kost veel.”
5. Zonnepanelen
Besparing bij 10 panelen: 1.000 euro & 1.000 KG CO2
Eenmalige kosten bij 10 panelen: 7.500 euro
Zonnepanelen zijn bijna altijd een hele goed optie. Ook bij een dak op het oosten en westen, vang je er nog genoeg energie mee. Voordat je ze plaatst, is het goed te weten hoeveel stroom je verbruikt. Dat is sowieso een heel goede tip. Door deze bewustwording, kun je eerst kijken waar je kunt besparen. Heb je al overal ledlampen? En welke apparaten kosten veel energie? Misschien overweeg je geen nieuwe droger meer te kopen.
Voor het plaatsen van de panelen, neem je een installateur in handen. Je hebt geen vergunning nodig en het kan zowel op een plat als schuin dak. Is je woning onderdeel van een VvE? Dan moet je zonnepanelen samen in een VvE regelen.
Eddy: “Ik kijk naar hoe het dak in elkaar zit. Wat kunnen we er op kwijt? Maar ook: hoeveel panelen zijn er nodig?”. De Energiebespaarders vragen dan offertes op met bedrijven waar zij mee werken, allemaal gecertificeerd. “Dat is heel belangrijk, want stel dat je ze zelf zou leggen en er ontstaat brand, dan ben je niet verzekerd.”
Bereken hoeveel stroom je nodig hebt
Wil je zien of jouw dak genoeg zon vangt? Kijk dan op Zonatlas
6. Hybride Warmtepomp
Besparing: 500 euro & 30% minder CO2-uitstoot
Eenmalige kosten: 6.000 euro (inclusief installatie) & gemiddeld 2.500 euro subsidie
Hybride warmtepompen zijn energiebesparend. Ze besparen ongeveer 60% van je gasgebruik voor verwarming, is op de website van Milieu Centraal te lezen. Dit wordt dan opgevangen met stroom. Je totale CO2-uitstoot daalt dan ongeveer met 30%.
Eddy: “Je kunt voor hybride kiezen wanneer je isolatie niet perfect is. Want in zo’n geval heb je een cv-ketel nodig voor extra verwarmingskracht.”
Een hybride warmtepomp neem je dus altijd naast een cv-ketel. Vaak worden ze tegelijkertijd aangeschaft. Maar dit geeft Eddy ook aan, als je een cv-ketel van een paar jaar oud hebt, kies je vaak ook voor hybride. Want dan heb je al in die cv-ketel geïnvesteerd.
7. Volledig elektrische warmtepomp
Besparing: 700 euro & 50% minder CO2-uitstoot
Eenmalige kosten: 13.000 euro (inclusief installatie) & gemiddeld 3.000 euro subsidie
Een warmtepomp is een goede verschilmaker. Je stoot ongeveer de helft minder CO2 uit. Het is wel een dure investering en je begint er pas mee als je huis goed geïsoleerd is. Naast een goede isolatie betekent dit dat je HR++ glazen moet hebben. Om een warmtepomp te installeren heb je ruimte nodig. De buitenunit is vergelijkbaar met een airco en binnen staat de warmtepomp zelf met voorraadvat voor water.
Eddy: “Helaas is er een jaar wachttijd voor warmtepompen. Dit komt doordat er een tekort is aan apparaten, maar ook aan mensen die het kunnen installeren. Hopelijk komt hier snel verandering in.”
Vloerverwarming
Vloerverwarming kan in elke woning, geeft Eddy aan. “Maar is wel altijd een goede aanvulling. Het is namelijk een lage temperatuurverarming. Om een radiator te verwarmen moet het water 60 graden zijn, de vloer wordt verwarmd met een temperatuur van 40 graden. Dat betekent dus dat er minder energie nodig is.
> Op de website van Milieu Centraal vind je veel meer over de voordelen van hybride of volledig elektrische luchtwarmtepompen
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.