En dat is een probleem, want op sommige momenten hebben we meer elektriciteit nodig dan anders. Denk bijvoorbeeld aan een winteravond waarop iedereen de lampen aan heeft. Soms wordt er dan niet genoeg energie opgewekt. Want ook het aanbod van duurzame elektriciteit kent pieken en dalen: een bewolkte, windstille dag levert nou eenmaal minder op dan een zonnige dag waarop ook nog eens een flinke wind waait.
Duurzame elektriciteit opslaan
Het tekort aan elektriciteit wordt dan opgevangen door vervuilende gas- en kolencentrales. Dat is slecht voor het milieu, én het zorgt voor hogere kosten. We moeten dus voorkomen dat we afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen om de tekorten aan te vullen. Daarvoor is het belangrijk dat de duurzame elektriciteit opgeslagen kan worden. Zo worden de pieken in vraag en aanbod opgevangen, en gaat er minder duurzame stroom verloren.
De krachtigste superbatterij van Nederland
Gelukkig worden er grote stappen gezet op het gebied van energieopslag. Zo financierde Triodos Bank de ontwikkeling van de krachtigste superbatterij van Nederland. Deze batterij slaat ieder jaar net zo veel elektriciteit op als wordt verbruikt door wel 9000 huishoudens.
Door extra opgewekte duurzame elektriciteit op te slaan in een batterij en weer te verkopen wanneer er behoefte aan is, worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Dit voorkomt niet alleen verspilling, maar houdt ook de markt en de netspanning in balans. En het belangrijkst: het bespaart tonnen CO₂.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.