1. Koop minder
De meest voor de hand liggende tip is om minder spullen te kopen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. “Dingen kopen die je niet nodig hebt, eindigen na een half jaar in de kliko of liggen ergens te verstoffen. Dat is pure verspilling.”, zegt Rik Vegter van kledingmerk Undiemeister. “Niet alleen van het product en dus van de grondstoffen voor het product, maar ook voor je portemonnee.”
Op dagen als Black Friday, maar ook in de ‘gewone’ uitverkoop, laten we ons regelmatig verleiden om meer te kopen dan we nodig hebben. Gelukkig kiezen steeds meer bedrijven er bewust voor om niet langer mee te doen aan het aanzetten tot overmatig consumeren. Sommige merken slaan de uitverkoop helemaal over en anderen sluiten zich aan bij het initiatief van Green Friday door de winkel op vrijdag 25 november een dag lang helemaal te sluiten. Zo ook het Rotterdamse tassenmerk Susan Bijl. “Leef bewust, houd van wat je hebt en zorg voor je omgeving” is het motto.
2. Kies voor kwaliteit
Onlosmakelijk verbonden aan minder kopen, is het kiezen voor kwaliteit. Want die producten gaan langer mee, waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen. “We hebben de afgelopen jaren wel nieuwe modellen in onze collectie geïntroduceerd,” vertelt Merel Kemp, brandmanager van Susan Bijl. “Maar we denken er altijd over na of het ontwerp tijdloos genoeg is en we blijven altijd weg van trends. We willen dat je lang doet met onze producten.”
De kwaliteit van een product hangt onder andere samen met de materiaalkeuze, maar ook met de manier waarop het in elkaar gezet is. “Bij kleding heeft dat te maken met de afwerking: de naden moeten heel blijven, het moet niet pillen, er moeten geen gaten in de stof vallen, maar je wilt ook niet dat het krimpt of z’n kleur verliest,” zegt Vegter van Undiemeister. Daarom stuurt het merk ook wasvoorschriften mee zodat je de producten op de juiste manier behandelt en er op die manier langer mee doet. “Het is niet de bedoeling dat je ze na een jaar al moet weggooien.”
3. Repareren
De afgelopen decennia zijn we onze spullen en kleding als wegwerpproducten gaan zien. Als het niet meer bevalt of stuk is, gooien we het bij het grofvuil. Zo gooien we volgens organisatie The Substitute jaarlijks 247 miljoen kilo aan meubels weg, terwijl er slechts 10% gerecycled wordt. En op het gebied van textiel gooien we alleen in Nederland al 135 miljoen kilo weg, terwijl slechts 1% gerecycled wordt.
Een oplossing is: reparatie. In de meeste steden kan je hiervoor terecht bij repaircafé’s, kleermakers en schoenmakers. Maar er is ook een groeiend aantal duurzame merken dat gratis reparatie aanbiedt. Zo is Mud Jeans samen met Mended begonnen met een pilot in Utrecht en Amsterdam waarbij je je kapotte kleding van het merk gratis kan laten repareren. Ook het Zweedse bedrijf Nudie Jeans biedt al jaren gratis reparatie aan van hun producten. Net als Susan Bijl.
“We repareren alles gratis om het een tweede leven te geven,” vertelt Kemp. “Dat hoort bij de service van ons product. We willen dat je er lang mee doet, dus dat moet je dan ook waarmaken als er iets met de tas gebeurt.” Van tussen de spaken komen tot aan flarden gebeten door de hond: alles komt binnen en Susan Bijl repareert. Het tassenmerk geeft ook gratis repairkits weg. “Het zou kunnen dat je op een gegeven moment gaatjes in je tas krijgt van het vele op de grond zetten van de tas. Met zo’n kit kan je die gaatjes plakken, net als bij een fietsband, maar dan makkelijker.”
4. Haal je bestelling zelf op (met de fiets)
Online shoppen is niet meer uit ons leven weg te denken. Ook daarin kan je duurzame keuzes maken. Zo kan je op sites als Reliving en Whoppah terecht voor vintage interieur en vind je op sites als The Next Closet en Vinted een ruim aanbod van tweedehands kleding. Deze sites zijn wel zo ingericht dat je alsnog verleid wordt om meer te kopen dan je van plan was of dan je nodig hebt. Goed dus om ook hier alert te blijven en jezelf af te vragen: heb ik dit echt nodig of koop ik het alleen omdat het goedkoop is.
Om het tweedehands shoppen nog duurzamer te maken, kun je in de zoekbalk je woonplaats intikken. Dan ga je gewoon langs op de fiets om je tweedehands product op te halen, wat weer scheelt qua uitstoot. Om die reden kun je natuurlijk ook gewoon langs bij een fysieke tweedehands winkel in de buurt. Daar zijn er steeds meer van: van chique vintage winkels gericht op dure merken tot winkels waar je kleding per kilo afrekent. Om het nog duurzamer te maken kan je ook bij tweedehands kleding kiezen voor de duurzame merken (die nieuw misschien te duur zijn), want ook die vind je volop terug in het aanbod.
5. Ga verspilling tegen
Duurzaam en zuinig leven is ook het voorkomen van verspilling. Zo kan je afgedankt eten van de afvalhoop redden door het een tweede kans te geven. Dat kan bijvoorbeeld door in de supermarkt te kiezen voor de afgeprijsde producten (35 procent korting), die bijna tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, maar nog prima te eten zijn. Verse producten kan je meteen verwerken en invriezen voor later.
Een andere optie is het gebruiken van een app als Too Good to Go, waarmee je eten kan reserveren en ophalen bij ondernemers uit jouw buurt die dit voedsel anders zouden moeten weggooien. Met zo’n app heb je kans om voor een goedkopere prijs toch biologisch te kopen. Zo vind je veel Ekoplaza's in de app.
6. De ruiloptie
Naast het kopen van tweedehands spullen en kleding is ook het lenen, huren of ruilen een optie die steeds wijder verspreid raakt. Denk aan fietsen, koffieapparaten en wasmachines die je kan huren (inclusief onderhoud), maar ook aan het toenemende aantal kledingbibliotheken die je in steeds meer steden terugvindt. Hier kan je kleding lenen en na een paar weken (of maanden) weer terugbrengen of je kan het uiteindelijk -als je er verknocht aan bent geraakt- alsnog kopen zodat het in jouw bezit blijft.
Een andere manier om je garderobe voor weinig geld te vernieuwen, is het ruilen van kleding. Ten tijde van corona ontstond de ketting kledingruil waarbij een grote tas kleding door je buurt rouleert waar je kleding in kan stoppen die je niet meer wilt en kleding van anderen uit kan halen die je mooi vindt. Nu het weer kan, zijn de kledingruilfeestjes ook weer terug. Denk bijvoorbeeld aan CHANGEZ XL dat zaterdag 26 november onder het motto Let’s F*ck black Friday georganiseerd wordt door Blue City in Rotterdam, in samenwerking met The Swapshop.
7. Upcyclen en zelf maken
Er is niks zo bevredigend als zelf iets maken of ‘opleuken’ wat je al hebt. Een kussen met een nieuwe hoes, een oud bijzettafeltje met een vers likje verf, een spijkerbroek met nieuw geborduurde bloemetjes, een sjaal van oude restjes wol of een mozaïek voor aan de muur van oude stukken hout. Online is volop inspiratie te vinden voor deze DIY-projecten, maar je kan natuurlijk ook een workshop volgen bij tweedehands bouwmarkt Buurman waarin je bijvoorbeeld leert hoe je je eigen herbruikbare kerstboom maakt, die je dus elk jaar weer tevoorschijn haalt.
Voor wie nog verder wil gaan, kan je ook eigen schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten maken om geld uit te sparen en er zeker van te zijn dat er geen chemische rommel in zit. Met azijn en baking soda kom je een heel eind als het om schoonmaken gaat en het is uiteindelijk vele malen goedkoper dan de meeste biologische schoonmaakproducten.
Heb je zelf handige tips om geld te besparen en duurzaam te leven? Laat het weten in een reactie hieronder.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.