Bekijk ook Stap voor stap je huis verduurzamen #1 over de warmtepomp of #2 over isolatie.
Ze hadden er wel eens over gelezen, de voordelen van sedum op je dak. En in Utrecht, waar Pritha Belle, haar vriend en hun twee zoontjes eerder woonden, lag het ook op de bushokjes. Het idee dat er planten op je dak staan sprak ze wel aan. “Het leek ons gezelliger dan zo’n zwart plat dak.”
Sedum, ook wel vetkruid genoemd, werkt isolerend voor je huis en beschermt het dak, waardoor de dakbedekking langer meegaat. Bovendien helpt het de biodiversiteit en slaat de plant water op in z’n bladeren waardoor er minder regenwater in het riool komt. Dit kan de kans op wateroverlast verminderen.
Pritha en haar gezin hadden de behoefte om dichter bij de natuur te leven, daarom verhuisden ze van Utrecht naar Zeist. Omdat ze een hypotheek bij Triodos Bank namen, kwamen De Energiebespaarders - een adviesbureau dat kijkt hoe je in je woning kunt verduurzamen - langs om ze te helpen. De deskundige concludeerde dat de voorgevel van hun nieuwe woning niet geïsoleerd kan worden. “Er zit te weinig ruimte in de spouwmuur om daar isolatie tussen te spuiten”, vertelt Pritha. “Dat maakt dat we helaas niet helemaal van het gas af kunnen.”
Een hybride warmtepomp, een verwarmingssysteem dat samenwerkt met de op gas draaiende cv-ketel, en zonnepanelen was het advies. Pritha en haar vriend lazen dat je een sedumdak ook kunt combineren met zonnepanelen, dus dat had hun voorkeur.
Waar moet je op letten?
Als je zonnepanelen op je dak wilt, moet je met een paar zaken rekening houden. Met panelen die goed werken bij diffuus zonlicht, is je dak al vrij snel geschikt, mits het niet op het noorden is gericht. Daarnaast heb je een minimale oppervlakte nodig van 15 vierkante meter voor een rendabel systeem.
Welke regelingen zijn er?
Salderingsregeling, btw terugvragen en lenen
Tot zeker 2023 is de salderingsregeling van kracht: de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert, mag je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Let wel: vanaf 2023 wordt deze regeling waarschijnlijk langzaam afgebouwd tot 2031. Daarnaast kun je, net als Pritha heeft gedaan, de btw van de aankoop van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. En je leent onder gunstige voorwaarden voor de aanschaf van zonnepanelen via de Energiebespaarlening. Die lening is trouwens ook beschikbaar voor andere energiebesparende investeringen aan je huis, helaas niet voor een sedumdak.
Voor sedum heb je niet heel veel zonlicht nodig, maar in volledige schaduw gaat sedum dood. Daarnaast is het belangrijk dat de dakconstructie volgens bouwvoorschriften is gebouwd. Dus op een zelfgemaakt schuurtje kan sedum lastig zijn. De plant houdt water vast, en dat wordt al snel heel zwaar. Als je een schuin dak hebt, hangt het af van de hellingsgraad of er sedum op kan. Bij een te schuin dak glijdt de plant er natuurlijk af.
Volgens Jelle Hilgeman, adviseur duurzame maatregelen van de Energiebespaarders, is het goed om te weten dat de isolatiewaarde van sedum in de winter te verwaarlozen is. In de zomer zorgt het wel voor goede verkoeling in je huis – de zon schijnt namelijk niet meer rechtstreeks op het dak.
> Wil je weten wat jij aan energie kunt besparen? Doe de online energiecheck van de Energiebespaarders
Tekst loopt door onder de afbeelding
Houd rekening met de volgorde
Het lastige van het hele proces vond Pritha de volgorde waarin de verduurzaming tot stand moest komen. “Eerst kwamen de zonnepanelen, en toen die eenmaal lagen moest de buitenunit van de warmtepomp nog een plek krijgen. Die paste niet meer op het dak, dus hij staat nu op ons balkon. Gelukkig blijkt dat uiteindelijk prima te zijn, want zoveel lawaai maakt hij niet.”
Rondom de zonnepanelen paste geen sedum meer op het dak, dus dat ligt nu alleen op de uitbouw. Pritha: “We lieten de panelen en het sedum door twee verschillende bedrijven leggen, maar ik zou anderen adviseren een partij te zoeken die beide legt, dan ben je in één keer klaar.” Daarnaast is het jammer omdat de combinatie van sedum en zonnepanelen op één dak voor meer rendement van je zonnepanelen zorgt. Door het sedum blijven het dak en dus ook de panelen koeler. Zonnepanelen die minder hard opwarmen, leveren meer rendement op.
Nauwelijks onkruid wieden
Het voordeel van het sedum op de uitbouw is dat ze altijd goed zicht hebben op hun groene dak. “Het is mooier dan we aanvankelijk hadden gedacht. Het wordt wel een groen dak genoemd, maar op gegeven moment gaan er gele en paarse bloementjes op bloeien en daar komen allemaal bijen en hommels op af. Er gebeurt van alles, er zaten afgelopen zomer zelfs paddenstoelen tussen.”
Pritha: “Het sedumdak is mooier dan we aanvankelijk hadden gedacht."
"Het wordt wel een groen dak genoemd, maar op gegeven moment gaan er gele en paarse bloementjes op bloeien en daar komen allemaal bijen en hommels op af."
"Er gebeurt van alles, er zaten afgelopen zomer zelfs paddenstoelen tussen.”
En het onderhoud valt ze mee: in een half jaar tijd heeft Pritha één keer onkruid moeten wieden. “En toen we in de zomer terugkwamen van vakantie en het een week heel warm was geweest, moesten we wel even goed sproeien. Gelukkig kan sedum wel wat hebben.”
Investeer in je eigen groene energie
Maar misschien wel het belangrijkste: bij Pritha ging het energielabel van haar huis van B naar A, het hoogst haalbare voor hun woning. Hoeveel het hun aan het einde van het jaar financieel oplevert durft Pritha nog niet te zeggen, want ze hebben nog geen winter met warmtepomp en zonnepanelen meegemaakt in hun nieuwe huis. “Maar ik verwacht wel dat we in 2021 met de jaarrekening het verschil gaan zien.”
Als je het geld hebt, zijn zonnepanelen en een groen dak dan ook zeker iets wat Pritha anderen zou aanraden. “Zonnepanelen schelen in de maandlasten en hebben een hoger rendement dan een spaarrekening. Daarnaast investeer je je geld in je eigen groene energie.”
Triodos Hypotheek
Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente
De Triodos Hypotheek helpt met verduurzamen van je huis. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies van De Energiebespaarders ter waarde van € 300. Als het nodig is, kun je een Energiebespaarlening voor verduurzaming met hoge korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.
Fotografie: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.