1. Sta open en laat je verrassen
De uitdrukking ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’ geldt zeker niet voor boer Gerjan Snippe. Hij runt een biologische boerderij in Flevoland en eet bijna geen vlees meer. “Het begint met een positieve houding naar eten en jezelf eens willen verwennen met iets anders dan je gewoon bent. Verras jezelf en oordeel pas na deze week. Door anders te eten wordt je lichaam anders. Ik ben zelf fitter geworden door minder vlees te eten. Dat moet je zelf ontdekken en dat begint bij openstaan.”
2. Variatie in groente is belangrijk
Elke dag dezelfde groente op je bord gaat vervelen en is bovendien ook helemaal niet nodig. “Ik bestel altijd de hele collectie aan groente. Daardoor hebben we minimaal 50 verschillende soorten in de schappen liggen”, zegt Koen Ketelaars van Ekoplaza in Nijmegen.
Hij heeft zelf altijd 2 verschillende soorten op zijn bord liggen en eet zo een kilo groente per dag. “Door die grote variatie aan groente voorin de winkel te leggen, probeer ik mensen te verleiden er meer van te eten. Zo hebben we verschillende soorten pompoenen, aardperen, ramenas, koolraap en pastinaak. Keuze genoeg.”
Wat je dan vervolgens met al die groente moet doen, kan je onder meer lezen op De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam. Zij is niet alleen auteur van de Vegabijbel, maar ook initiatiefnemer van de Week Zonder Vlees. Of check de groenterecepten van Lisette Kreischer.
Triodos Bank steunt Week Zonder Vlees
Minder vlees onderdeel nieuw voedselsysteem
Triodos Bank ondersteunt de Week Zonder Vlees (7 t/m 13 maart). Daarmee willen wij mensen stimuleren om minder vlees te eten, en ook zuivel af en toe te laten staan. Dat past binnen het nieuwe voedselsysteem waar Triodos Bank al jaren voor pleit. Een systeem dat geen schade veroorzaakt aan het milieu, de bodem of de biodiversiteit. Een systeem waarbij iedere schakel een eerlijk loon krijgt en dat een gezonder eetpatroon stimuleert. Hier dragen wij aan bij door ondernemingen als Vegabond te financieren. Zo laten we het spaargeld van onze klanten werken aan positieve verandering.
3. Wees creatief met koken
“De biet is een hele gezonde groente waar je heel veel verschillende dingen mee kan”, zegt boer Gerjan Snippe. “We associëren het vaak met die aardse smaak uit grootmoeders tijd, maar je kan bieten bijvoorbeeld ook marineren in balsamico of er koekjes mee bakken.” Check zijn website voor recepten.
4. Haal je inspiratie uit andere culturen
Om zonder vlees toch genoeg eiwitten binnen te krijgen, zijn ingrediënten als noten en peulvruchten essentieel. “In landen als India wordt heel veel met linzen en kikkererwten gekookt”, zegt Babet Zevenbergen van Vegabond in Amsterdam.
Zij haalt haar inspiratie vaak uit andere culturen. “Online vind je zoveel recepten, die heel eenvoudig klaar te maken zijn. Denk aan foodbloggers als Lisa goes Vegan, De Groene Meisjes, The Happy Pear en Thug Kitchen. Zij delen interessante informatie en heerlijke recepten met je. Of loop eens een veganistische winkel als die van ons binnen.”
5. Neem de tijd en experimenteer in het weekend
Als je anders wilt eten, is dat vaak een hele omschakeling. “Het is belangrijk dat je de tijd neemt om (online) recepten op te zoeken en te experimenteren met koken”, zegt Babet Zevenbergen. “Daar heb je na een lange werkdag waarschijnlijk geen zin meer in, dus doe dat vooral in het weekend.”
Geduld is een schone zaak. “Ze zeggen dat je acht tot negen keer nodig hebt om een gewoonte te veranderen”, zegt ook boer Gerjan Snippe. “Smaken veranderen, maar een week is misschien te kort om dat voor elkaar te krijgen.”
6. Wees niet te streng voor jezelf
Bij veel mensen draait een verandering om ‘alles of niets’, maar dat werkt vaak niet. Als je plantaardig gaat eten, is het oké om af en toe een keer kaas te eten en als je voor het eerst minder vlees gaat eten, zullen de gerechten soms ook mislukken.
“Wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt”, zegt Babet Zevenbergen daarom. “Verandering kost tijd, dus blijf ook na deze week doorzetten en experimenteren met andere gerechten.”
Fotografie: Vegabond (headerbeeld), Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.