Je pensioen, het is misschien niet iets waar je als zzp’er dagelijks mee bezig bent. Dat is meer iets voor (heel veel) later. Toch?

Nou, niet helemaal. Want wie geld opzijzet voor straks, kan er nú duurzame ontwikkeling mee financieren. En daarmee kun je bijdragen aan de enorme impact die onze pensioengelden kunnen hebben.

In Nederland bedraagt de huidige pensioenreserve een slordige 1.300 miljard euro. Wanneer dat geld duurzaam wordt belegd, geeft het de samenleving een enorme duw in positieve richting.Zodat je (heel veel) later je pensioen kunt uitgeven in een gezonde en leefbare wereld. De belangrijkste tips over hoe je dát voor elkaar krijgt, zetten we op een rij.

1. Bepaal wat je straks nodig hebt

Wouter van Maanen, relatiemanager bij Triodos Investment Management
Wouter van Maanen, relatiemanager bij Triodos Investment Management

Opbouwen van een pensioen – groen of niet – begint met vaststellen hoeveel je straks, als je met pensioen gaat, maandelijks eigenlijk nodig hebt. En ook hoeveel je dan nú maandelijks opzij zou moeten zetten. Er zijn handige online rekentools die je daarbij kunnen helpen. Zie bijvoorbeeld berekenhet.nl.

Maar omdat elke persoonlijke situatie anders is, kan een gesprek met een financieel adviseur geen kwaad. Ook omdat aan het opbouwen van pensioen de nodige fiscale haken en ogen zitten.

2. Bepaal wat je al hebt opgebouwd

Als je als zzp’er eerder in loondienst werkte, kun je via mijnpensioenoverzicht.nl bekijken hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Dan weet je ook wat je nog moet aanvullen. Maar maak je geen illusies: een paar jaar in loondienst levert meestal maar een klein pensioentje op.

3. Beleg in duurzame fondsen

Of het nu gaat om pensioenen of ander kapitaal: de mogelijkheden om er duurzaam mee te beleggen, nemen de laatste jaren snel toe. “Die groei in duurzame beleggingsopties is natuurlijk goed nieuws. Maar er zijn wel grote verschillen tussen beleggingsfondsen die zich duurzaam noemen”, zegt Wouter van Maanen, relatiemanager bij Triodos Investment Management, de beleggingstak van Triodos Bank. “Het woord ‘duurzaam’ is geen beschermde titel. Dus het is van belang om goed te bekijken wat het fonds waarin je je pensioengelden belegt, in de praktijk nou echt doet met je geld.”

Duurzaam beleggen via Triodos Bank

Wie ervoor kiest om zijn pensioen op te bouwen door te beleggen in duurzame fondsen, kan dat doen via de beleggingsfondsen van Triodos Bank. Die selecteren de bedrijven en projecten waarin ze beleggen zeer streng, zegt Wouter van Maanen van Triodos Investment Management. “De fondsen richten zich uitsluitend op bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan mens, milieu en maatschappij. Denk aan de Deense windturbinefabrikant Vestas of muziekinstrumentenmaker Yamaha uit Japan.”

> Bekijk de duurzame fondsen van Triodos Bank

Als je duurzaam belegt, kan je kiezen voor beleggingsfondsen die zich richten op een specifiek thema of onderwerp. Denk aan de ontwikkeling van duurzame-energieprojecten of aan biologische landbouw. Maar denk ook aan beleggingen in microfinancieringsinstellingen. Die instellingen financieren kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Door een specifiek beleggingsthema te kiezen, laat je je geld heel gericht werken aan positieve verandering in de samenleving en de economie.

De groei in duurzame beleggingsopties is goed nieuws. Maar er zijn grote verschillen tussen duurzame beleggingsfondsen
Wouter van Maanen, Triodos Investment Management

4. Spaar bij een groene bank

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Die risico’s zijn over het algemeen kleiner wanneer je je pensioengeld opzijzet op een spaarrekening bij een duurzame bank. Van Maanen: “Daar staat tegenover dat het rendement van een spaarrekening vaak lager is dan die van beleggingen. Dat geldt zeker bij de historisch lage rentestand van dit moment. Dit maakt banksparen voor je pensioen momenteel minder aantrekkelijk. Maar dat kan in de komende jaren natuurlijk veranderen.”

5. Sluit een duurzame pensioenverzekering af

Behalve beleggen of sparen kun je bij verzekeraars ook een pensioenverzekering afsluiten, bijvoorbeeld een lijfrentepolis. Daarvoor betaal je maandelijks een premie, en krijg je vanaf een bepaalde leeftijd een periodieke uitkering.

Vestas plaatst en onderhoudt windmolens in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. Vestas bestaat inmiddels 70 jaar en bouwt sinds 1979 windmolens in Nederland. In totaal heeft Vestas meer dan 54.000 windmolens geplaatst, waarvan meer dan 1.350 in Nederland.

Er zijn veel verschillende lijfrentepolissen, zegt Van Maanen. “Sommige polissen beleggen met de inleg van de deelnemer. Dan is de hoogte van je pensioenuitkering afhankelijk van het beleggingsresultaat. Wil je dat je maandelijkse inleg duurzaam wordt ingezet, dan is het zaak om goed te bekijken waarin wordt belegd. Want lang niet alle verzekeraars werken duurzaam. Integendeel.”

Voordeel van zélf duurzaam beleggen – en dus niet via een verzekeraar - is dat je de vrijheid hebt om te bepalen waar je geld voor wordt ingezet, zegt Van Maanen. “Bovendien kun je die keuzes in de loop van de tijd aanpassen. Die eigen vrijheid heb je niet als je een lijfrentepolis afsluit. Dan maakt de aanbieder de keuzes.”

6. Stimuleer je pensioenfonds om duurzaam te beleggen

Werkte je als zzp’er eerder in loondienst? Sommige pensioenfondsen bieden de mogelijkheid aan zzp’ers om nog een aantal jaren via hun oude werknemer pensioen te blijven opbouwen. Kies je voor deze optie, bedenk dan dat veel pensioenfondsen niet duurzaam beleggen. Maar daar kun je wat aan doen. Stichting Fossielvrij NL heeft een handig online formulier waarmee je je eigen pensioenfonds kunt oproepen om niet meer in fossiele energiebedrijven te beleggen.