Toen de eerste plannen voor samenwonen ontstonden, wisten Laurien en Alwin het zeker: ze wilden het liefst een oud huis met karakter. Na veel oriënterende fietstochten vonden ze wat ze zochten in de Fultonstraat in Den Haag. Toen daar een benedenwoning uit 1912 op de markt kwam, sloegen ze toe. Hun droomhuis had wel één groot nadeel: energielabel F. Dat betekent een hoge energierekening en veel impact op het milieu.
Flinke verbouwing
Het huis sprak ze aan vanwege de ligging tussen binnenstad en strand, mooie details en een heel eigen karakter. Alwin: “Het is ruim en licht opgezet met voor- en achtertuin. We keken er naar uit om ergens te wonen waar het verschil tussen binnen en buiten voor je gevoel niet zo groot is.” Toch was er nog wel een flinke verbouwing nodig. Laurien legt uit: “We wilden de indeling aanpassen en de keuken onderdeel van de lichte woonkamer maken.” Helaas ontdekten ze ook een vochtprobleem. “De kruipruimte lag vol puin en door slechte ventilatie waren de vloerbalken en wanden door vocht aangetast. Die punten moesten we sowieso aanpakken.”
Duurzaam voelt logisch
De noodzaak om te verbouwen, bood wel de kans om duurzame maatregelen te nemen. “Door een energiecheck via Triodos Bank wisten we precies waar we stonden. Het huis had energielabel F en op basis van die constatering kregen we suggesties voor verbeteringen”, zegt Laurien. “Verduurzamen was voor ons geen doel op zich. Het past echter wel goed bij de manier waarop we leven. Het voelt gewoon logisch om energiezuinige keuzes te maken voor wat we kopen, hoe we reizen en dus ook hoe we wonen.”
Isolatie een no brainer
Door het vochtprobleem moesten de vloer en wanden in ieder geval vernieuwd worden. Volgens Alwin is het dan een no brainer om meteen goed te isoleren. “Je houdt warmte binnen en kou buiten. We hadden het geluk dat de ramen al van dubbel glas waren. Maar het was nog wel even zoeken naar de juiste isolatiematerialen. De dikte en isolatiewaarde van de verschillende materialen variëren enorm. Daarom hebben we net zolang gezocht tot we een ideale combinatie hadden.”
De vloer moest open om de kruipruimte leeg te maken en de aangetaste vloerbalken te vervangen. Hierdoor kwam vloerverwarming in beeld. Laurien licht toe: “Eén van de adviezen uit de energiecheck was de installatie van een hybride warmtepomp, als aanvulling op de bestaande cv-installatie. Toen we ons daarin verdiepten, vertelde een installateur dat de combinatie van een warmtepomp en een ventilatiewarmtepompboiler voldoende warm water kon leveren voor onze verwarming en de douche. Dat gaf de doorslag.”
Gas niet per se nodig
Praktisch betekende deze keuze dat ze van het gas af konden. Voor heel wat mensen is dat een heikel punt. Hoge kosten en minder comfort zijn veelgehoorde bezwaren. Laurien en Alwin schrokken hiervoor niet terug. “We vonden het juist een prettig idee. Gas is een fossiele brandstof en in huis niet per se nodig”, licht Alwin toe. “We koken nu gewoon op inductie en hebben een comfortabel huis. Echt lastig was dit allemaal niet. Natuurlijk moesten we investeren in installaties, maar dat was het meer dan waard.
We hebben een deel van de maatregelen gefinancierd met de Triodos Energiebespaarlening. Verder besparen we kosten, bijvoorbeeld omdat gas duurder is dan elektriciteit.” Ondanks de relatief hoge kosten hebben ze toch bewust voor deze oplossing gekozen. “Hoe lang we in het huis gaan wonen weten we niet, of het dus ‘rendabel’ is weten we dus ook niet. Maar we vinden het niet erg om in het milieu te investeren. Daarbij gaan we ervanuit dat we bij verkoop weer wat terugzien van deze investering.”
Youtube en Google
Met uitzondering van de installatie van de warmtepomp hebben Laurien en Alwin alles zelf gedaan, met de hulp van handige familieleden. “Dat was best pittig omdat we er al wel woonden. Zeker de eerste weken kampeerden we in ons eigen huis. Er ging een nieuwe wereld voor ons open. We moesten op veel vlakken snel deskundig worden. Dat betekende veel informatie inwinnen via experts en Google. En op YouTube zoeken naar praktische tips en voorbeelden. Onze aanpak duurde weliswaar wat langer, maar we kennen nu echt elk hoekje van ons huis.”
Kers op de taart
Hoewel het A-label oorspronkelijk geen doel was, groeide hun fanatisme tijdens de verbouwing. Laurien: “Het werd een spel om ons energielabel helemaal naar A te krijgen en daarmee de rente van onze hypotheek te verlagen. Toen we dat al binnen twee maanden bereikten, voelde dat als de kers op de taart. Het vroeg veel creativiteit en doorzettingsvermogen, maar was alle investeringen zeker waard.”
Laurien en Alwin genieten nu maximaal van hun eigen plek, toch zijn ze nog niet klaar. “Omdat we in een benedenhuis wonen, hebben we geen eigen dakoppervlak. Daarom onderzoeken we nu met de VVE de opties om samen zonnepanelen op het dak van het huis boven ons te plaatsen. Als dat lukt wekken we ook nog een groot deel van onze eigen energie op.”
Wil je graag meer lezen over het verduurzamen van je huis? Lees hier de belangrijkste tips van Laurien en Alwin.
Triodos Hypotheek
Hoe zuiniger je huis, hoe lager de rente
Laurien en Alwin hebben hun woning gefinancierd met de Triodos Hypotheek. Daarom kregen ze korting op de rente toen hun huis duurzamer werd. Om de verbouwing te betalen, sloten ze een Triodos Energiebespaarlening af bij hun Triodos Hypotheek. Met deze lening kun je tot 25.000 euro duurzame aanpassingen aan je huis financieren. Het mooie is dat de rente van deze lening heel gunstig is. Zo is het energiezuinig maken van uw woning nóg aantrekkelijker.
Beeld: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.