Zeg ‘beleggen’ en de kans is groot dat spontaan beelden opdoemen van brullende beurstijgers, hectische Wall Street-taferelen of ingewikkelde grafiekjes met cryptische afkortingen. Voor de meesten van ons is dat het plaatje van een complexe ver-van-mijn-bed-show. Helaas creëren dat soort hardnekkige beelden ook een soort 'beleggingskoudwatervrees'. Beginnen met beleggen kan spannend zijn, maar ook leuk. Met beleggen zet je je geld aan het werk. Je investeert in bedrijven of projecten en als tegenprestatie voor je investering verwacht je een positief rendement.
Wat is beleggen?
Beleggen is niets anders dan het investeren van geld met de verwachting dat het in de loop van de tijd meer waard wordt. Daarbij kun je over het algemeen stellen dat hoe groter het risico is dat je loopt, hoe hoger het rendement dat je ontvangt. Natuurlijk is er ook altijd de kans dat het geld minder waard wordt. In feite is dat niet anders dan wat de bank doet met het geld op jouw spaarrekening en je pensioenfonds met jouw pensioengeld. Als je het zo bekijkt, staat beleggen stiekem dichterbij ons dan we ons realiseren. Vertrouwen, risico en geld zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een spaarbank kan ook omvallen en wie zijn geld in een oude sok bewaart, merkt dat het door inflatie minder waard wordt. Het mooie van zelf beleggen is dat je veel directer invloed hebt op wat er met jouw geld gebeurt.
Klein bedrag? Geen probleem
Bij beleggen denken mensen vaak aan grote bedragen, maar je kunt al best wat doen met weinig geld. Je kunt bij Triodos Bank al vanaf 25 euro per maand beleggen. Een eenmalige inleg kan al met honderd euro. Klein beginnen, is fijn: op die manier kun je rustig aankijken wat er met je beleggingen gebeurt en in je eigen tempo je vermogen opbouwen.
Kies het beleggingsprofiel dat bij jou past
Als je nog niet precies weet waar je in wilt beleggen, kun je op onze website de verschillende fondsen met elkaar vergelijken. Welke thema’s vind jij belangrijk? En welk risico ben je bereid te lopen? Het leuke van beleggen is dat je zelf bepaalt waar je jouw geld in wilt investeren. Kies je voor een bepaald thema, zoals de energietransitie? Of bepaal je je beleggingsstrategie op basis van het risico dat je wilt lopen? Het is helemaal aan jou.
En hoe zit het met het rendement?
Hans Stegeman, Hoofdeconoom bij Triodos Bank: “Bij duurzaam beleggen probeer je zo te beleggen dat de wereld er een beetje beter van wordt. Er is nog steeds een hardnekkig idee dat dat ten koste gaat van rendement. Het uitsluiten van bedrijven (bijvoorbeeld olieproducenten) of het juist extra beleggen in bedrijven met een positieve impact, zorgt ervoor dat een duurzame beleggingsportefeuille niet helemaal vergelijkbaar is met een gemiddeld mandje met aandelen. Soms scoren duurzame beleggingen beter en soms slechter dan een beursindex. Op langere termijn is er geen enkele reden en bewijs voor dat duurzaam beleggen ten koste gaat van rendement. Sterker nog, als de wereldgemeenschap zich aan de afspraken van Parijs houdt en de Sustainable Development Goals wil realiseren in 2030, zou je mogen aannemen dat juist duurzame beleggingen in de toekomst beter gaan scoren dan niet-duurzame beleggingen.”
Fluitje van een cent
Op onze website kun je je snel en eenvoudig oriënteren. Voor specifieke vragen kun je altijd bellen met de mensen van Triodos - ze geven geen advies, maar informeren je graag. Als je eenmaal weet waarin je wilt beleggen, kost het openen van een beleggersrekening niet veel tijd. Het fijne aan beleggen in fondsen is dat je niet continu aan de knoppen hoeft te zitten, of de markt nauwlettend in de gaten hoeft te houden. Dat doet de fondsmanager voor je.
Bij Triodos Bank beleg je niet alleen uit eigenbelang, je maakt ook maatschappelijke impact met je beleggingen. Niet alleen financieel rendement dus, maar ook, met een mooi woord, maatschappelijke rendement.
Doe mee aan de verandering
Beleg met Triodos Bank in een duurzame toekomst
Wil jij investeren in de toekomst? Door te beleggen bij Triodos Bank bouw je aan je vermogen én een duurzame samenleving. Zo maakt jouw geld het verschil voor een eerlijke, groene en sociale wereld.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.