1. Afscheid van het gasfornuis

Onderzoek van Motivaction laat zien dat veel Nederlanders gehecht zijn aan koken op gas. 23 procent van de mensen die zij vroegen naar de nadelen van een gasloos huis, noemt elektrisch koken. Op zich is een gasfornuis slechts verantwoordelijk voor 5 procent van je totale gasverbruik.

Toch is koken op gas straks geen optie meer. Er zijn gelukkig alternatieven. Zo heeft elektrisch koken de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Inductiekookplaten bieden inmiddels dezelfde kookervaring als gas

En inductiekookplaten bieden inmiddels dezelfde kookervaring als gas, zonder dat daar vuur aan te pas komt. Deze platen kunnen ook snel veel warmte leveren. Voor koken op een inductieplaat heb je wel geschikte pannen nodig. De meeste pannen die je nu koopt zijn dat al.

Op Milieu Centraal vind je tips om energiezuinig te koken.

2. Wennen aan lagetemperatuurverwarming

Als je het koud hebt, ben je gewend om de thermostaat wat hoger te zetten. Je cv-ketel geeft even gas en de temperatuur stijgt snel. Met een warmtepomp en lagetemperatuurverwarming werkt dat anders.

De temperatuur van het water in de radiatoren, vloer- of muurverwarming is namelijk lager. Deze varieert tussen de 40 en 50 graden in plaats van 80 graden Celsius. Door slim gebruik van de warmte is het mogelijk om je huis toch aangenaam te verwarmen. Dat betekent wel dat je anders stookt dan in het verleden.

Met lagetemperatuur radiatoren en vloerverwarming verwarmt het huis veel geleidelijker. Hierdoor zijn er veel minder temperatuurschommelingen en dat draagt bij aan je wooncomfort.

Koud douchen?
Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je koud moet douchen zonder gas. Een warmtepomp zorgt ook voor warm water. In een speciaal voorraadvat wordt water opgewarmd. Hierdoor heb je gewoon warm water in de keuken en je badkamer. Je kunt ook kiezen voor een zonneboiler.

3. Comfortabeler en gezonder wonen

Niet alleen lagetemperatuurverwarming zorgt voor een prettig leefklimaat in een gasloos huis. Door je huis goed te isoleren, weet je zeker dat je geen last hebt van kou of tocht bij ramen of muren.

Zeker als je kiest voor lagetemperatuur radiatoren en/of muur- of vloerverwarming ben je echt overal in huis verzekerd van een aangename temperatuur. Dat is prettig voor iedere bewoner, van ouderen tot spelende kinderen.

Extra voordeel van duurzame isolatiematerialen in combinatie met goede ventilaties is een goede vocht- en luchtregulering. Hierdoor is het leefklimaat gezonder.

Heb je zelf andere ervaringen nu je woning van het gas af is? Laat het hieronder weten in een reactie op dit artikel.

Meer weten?
> Lees de drie redenen waarom je van gas af wil

TRIODOS HYPOTHEEK

HULP BIJ VERDUURZAMING

Wil jij je nieuwe huis duurzaam verbouwen? Bijvoorbeeld door van het gas af te gaan en een warmtepomp te installeren? Bij de Triodos Hypotheek kun je nu een energiebespaarlening afsluiten. Op de rente van deze lening krijg je een hoge korting. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je over je hypotheek betaalt.

TRIODOS.NL/HYPOTHEKEN

Tekst: Petrick de Koning