In Nederland wordt naar schatting 2 miljoen ton voedsel per jaar verspild. Steeds meer ondernemingen, horecagelegenheden én consumenten zien in dat het anders moet. Bij deze 7 bedrijven ga jij voedselverspilling tegen.

De consument is met gemiddeld 41 kilo vast voedsel per jaar verspiller nummer één, maar ook in alle andere schakels van de voedselketen vindt voedselverspilling plaats.

Het weggooien van voedsel zorgt voor verkwisting van waardevolle en vaak schaarse hulpbronnen. Voedselverspilling draagt bij aan klimaatverandering; per kilo geproduceerd voedsel komt 4,5 kilo CO2 vrij.

Steeds meer ondernemingen, horecagelegenheden én consumenten zien in dat het anders moet.

1. Ekodis

“Wij gooien niets weg”, zegt Jan van Riel (foto hieronder), eigenaar van Natuurvoedingswinkel Ekodis. “We geven 25% korting op producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en 50% korting op eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ongeveer een kist van een halve meter diep, met 40 verschillende soorten producten per dag. Mensen die wat minder te besteden hebben komen naar onze winkel en kopen dat kistje leeg. Alles wordt verkocht. Als er een enkele keer iets overblijft, brengen we het naar volkstuinders of varkensboeren.”

Het assortiment van Ekodis bestaat uit 5.000 producten en is voor 99% biologisch. Ekodis heeft producten met keurmerken zoals Demeter, het Europees Bio-keurmerk, EKO keurmerk (NL), en Organic Soil Association (UK).

Jan van Riel

> Lees ook het artikel ‘ Eerlijke handel en persoonlijk contact bij natuurvoedingswinkel Ekodis’

2. Café de Ceuvel

Café de Ceuvel is onderweg naar een ‘zero-waste’ keuken en recyclet zoveel mogelijk. Het menu bevat alléén organische en/of fair-trade producten waarvan de herkomst duidelijk is. Er worden onder andere oesterzwamkroketten, zeewierburgers en een eigen frisdrank geserveerd.

3. ThijsTea

ThijsTea wordt gebrouwen met biologische thee en gearomatiseerd met tweedehands fruit. Fruit dat afgedankt dreigt te worden omdat het te oud of lelijk is. ThijsTea is verkrijgbaar bij partners in drie smaken; Appel-brandnetel, Rabarber-Rooibos, Gember-Citroen.

Het meeste fruitafval wordt gebruikt als veevoer, van de citroenschillen wordt limoncello gemaakt. ThijsTea is lactose- en glutenvrij en wordt gebotteld in glazen flessen die je kunt hergebruiken.

thijstea werk

4. Spirit Restaurant

Bij Spirit Restaurants betaal je per gewicht. Hoe vol je bord komt te liggen bepaal jij, want je mag zelf opscheppen. Omdat je zelf het beste weet hoeveel je op kunt, eet je je bord leeg. Zo wordt er minder voedsel verspild.

De ingrediënten staan vermeld bij elk gerecht, je weet precies wat je eet. Ontbijt, lunch, soep en desserts, gist-, gluten- of notenvrij, het aanbod is breed. Je kunt kiezen uit soepen, curries, boekweitnoedels, tempura en nog veel meer. Er worden alleen natuurlijke suikers gebruikt in het gebak.

> Lees ook het artikel ‘Vier restaurants waar je duurzaam uit eten kunt gaan’

5. Slow Food Youth Network (SFYN)

Slow Food Youth Network (SFYN) (voorheen Youth Food Network) is een internationale vereniging voor alle jongeren die geïnteresseerd zijn in ons voedselsysteem. SFYN brengt jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten samen op talkshows, meet-ups voor start- en scale ups, regiodagen en evenementen zoals World Disco Soup Day.

Jongeren die willen bijdragen aan het oplossen van voedselvraagstukken en actief zijn in de voedselsector kunnen zich aanmelden bij de SFYN Academie. Je krijgt met 5 andere deelnemers een case toegewezen waaraan je een half jaar werkt. Het lesprogramma is divers; je doet mee aan workshops, volgt colleges en komt in gesprek met boeren, vissers en wetenschappers.

6. EkoPlaza

Het is voor supermarkten en groothandels lastig in te schatten hoeveel groente en fruit er dagelijks in de schappen moet komen te liggen. Om in kaart te brengen hoe en waar voedselverspilling precies ontstaat, startte Ekoplaza een onderzoek in samenwerking met Eosta, Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut.

Eosta is een internationale distributeur van verse biologische groenten en fruit. Bij een goede oogst ontstaat er een overschot op de voedselmarkt; het aanbod is simpelweg groter dan de vraag. Tijdens een pilot koopt Ekoplaza dit overschot in om het vervolgens te verkopen in zijn winkels.

7. Twiga Foods

Keniaanse marktkooplieden waren vaak lang onderweg om groente en fruit op te halen. Een groot deel van het voedsel ging verloren. Dankzij Twiga Foods hoeven marktverkopers niet meer zelf op pad voor hun producten. In plaats daarvan plaatsen ze een bestelling bij Twiga, dat tuk-tuks inzet om de verse groenten en fruit af te leveren.

Omdat de weg die de producten moeten afleggen flink wordt verkort, vindt er minder dan 10% voedselverspilling plaats. Twiga Foods is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste verkoper van bananen en aardappels in Kenia. Je kunt als Nederlander niet direct kopen van Twiga Foods, maar je kunt wel aan dit soort initiatieven bijdragen via bijvoorbeeld een beleggingsfonds als het Hivos-Triodos Fonds.

Twiga

>Lees het artikel ‘Tuk-Tuk’s tegen voedselverspilling’

Bonustip: de Voedselbank
Als je eten over hebt (en ook als dat niet zo is) kun je dat weggeven aan een voedselbank in de buurt. Je vindt ze in bijna alle gemeenten. Veel van wat deze voedselbanken binnekrijgen komt van lokale supermarkten. Maar ook als particulier kun je voedsel meegeven als het binnen de houdbaarheidsdatum valt.

> Vind een voedselbank bij jou in de buurt