Dat ondernemen is misschien een beetje vallen en opstaan als je zijn verhaal hoort. “We hebben de winter overleefd”, is zijn antwoord op de vraag hoe het na drie jaar met de Ceuvel gaat. Dat komt door de uitbreiding die ze hebben gedaan aan het café, helemaal gebouwd met ‘geupcyclede materialen’. Door die uitbreiding is het café op de oude scheepswerf ook meer een ‘binnenplek’  aan het worden.

Vallen en opstaan is het eigenlijk al lang niet meer. De wereld kan iets leren van De Ceuvel. Want de ondernemers van het café werken samen met de ondernemers van broedplaats de Ceuvel om de oude scheepswerf een proeftuin te maken waar alle afvalstromen hergebruikt worden. “We zijn hier de wereld in het klein”, zegt Hodde. “We hopen dat wat we hier bedenken straks op grotere schaal ingezet wordt.”

De wereld kan dus iets leren van de Ceuvel, maar wat kunnen andere ondernemers van de Ceuvel leren? Hodde geeft vijf tips.

Joey Hodde is een van de drie ondernemers achter Café de Ceuvel.

1. Begin jong

“Misschien niet ideaal om studeren en ondernemen te combineren, dat hebben we onderschat. Het eerste jaar waren we 80 uur per week voor de Ceuvel aan het werk. Maar dat wisten we eigenlijk al van tevoren. De Ceuvel kwam op ons pad en we wilden de kans niet laten schieten. Jong beginnen heeft zijn voordelen. We zijn alle drie pas 25 en kunnen leven van een habbekrats. We wonen in een community met een lage huur en hebben weinig vaste lasten.

Op dit moment is de Ceuvel ons leven. Alles wat we hebben stoppen we in het vetter maken van deze plek. We hoeven er zelf niet veel aan over te houden. Als we kunnen eten en een keer per jaar op vakantie kunnen is het goed. Maar ik vind het wel belangrijk om te laten zien dat het kan; een bedrijf runnen waarbij je de goede keuzes maakt hoeft geen liefdadigheidsproject te zijn. Winst maken terwijl we achter alle producten staan die we verkopen.”

PROJECT C.V.

WAT IS DE CEUVEL?

De Ceuvel is een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord. Het vervuilde gebied zou worden herontwikkeld, maar die plannen kwamen in de ijskast te staan tijdens de economische crisis. De gemeente schreef toen een prijsvraag uit. Een paar architecten bedachten een concept met woonboten die aan wal werden gesleept. Deze boten zijn werkplaatsen voor duurzame en creatieve ondernemers. De ondernemers van de Ceuvel krijgen het terrein tien jaar tijd in bruikleen. Het doel is om na tien jaar een schonere grond op te leveren. Joey Hodde is samen met vrienden Esmee Jiskoot en Toon Maassen eigenaar van Café de Ceuvel.

2. Durf te vragen

“Iedereen is super behulpzaam. En mensen willen bijdragen aan het maken van iets moois. Bijvoorbeeld de biogasboot die we nu aan het ontwikkelen zijn. Deze boot kan organisch afval omzetten tot biogas waarop gekookt gaat worden in het restaurant. Ondernemers op de Ceuvel helpen ons hier bij. Iemand maakt een website,

Café de Ceuvel breidde uit zodat het niet alleen een leuke zomerplek is. Het café is binnen veel aantrekkelijker geworden.

iemand anders maakt een filmpje. En iedereen helpt met crowdfunden. Daarnaast hebben we heel veel hulp gehad van andere horecaondernemers in Amsterdam. Van de Goudfazant tot Noorderlicht. Ze hielpen ons uit de brand. Met administratie, maar ook met het lenen van een espressomachine toen we net begonnen. Dus durf te vragen. Toon is daar vooral super goed in, daar heb ik veel van geleerd.”

3. Straal enthousiasme uit

“Enthousiast zijn, een goed verhaal hebben en ervoor gaan. Dat werkt mee. Daarvoor krijg je veel terug. Ook van de gemeente Amsterdam. Vlak na de opening van het café kregen we een klachtenregen over ons heen. Soms was hier teveel geluidsoverlast bijvoorbeeld. Er waren allerlei regels waar we niets van afwisten. Handhaving kwam soms langs. Maar uiteindelijk kwamen we er altijd uit. Omdat ze zagen dat we een hart voor deze plek hebben. En de mensen van de gemeente, of het de wethouder is of iemand van handhaving, die hebben ook hart voor deze plek. Als je een hulpvraag uitzet en open bent, kom je eruit.”

De Ceuvel is een broedplaats met werkplaatsen. Die werkplaatsen bestaan uit boten waar ondernemers zitten die iets met duurzaamheid doen.

4. Ben je aan het pionieren? Neem dan de tijd voor juridische zaken

 “Je moet altijd juridisch je zaken op orde hebben. Ondernemen is meer juridisch dan ik dacht. Een wijze les. Regelgeving is een groot obstakel. We merken dat het achterloopt bij wat we tegenwoordig allemaal kunnen. De wetgeving beweegt langzamer dan de technologie. Eigenlijk mag het bijvoorbeeld niet dat je composttoiletten hebt. Er is een wet in Amsterdam die zegt dat alle gebouwen op het riool aangesloten moeten zijn. Dat is een wet die 100 of 150 jaar geleden gemaakt werd en toen heel zinnig was omdat je anders de grachten heel vies werden en mensen kregen enge ziektes. Maar dat is dus tegenwoordig supergoed op te lossen met composttoiletten.

En ook met helofytenfilters die naast elke boot staan. Deze installaties filteren het water uit de wasbakken met steentjes en schelpen. Planten nemen organische stoffen als fosfor en nitraat op. Het gezuiverde water wordt daarna weer in de bodem opgenomen. De rioolwet is voor ons niet nodig, maar bestaat nog steeds. Dat betekent dat je uitzonderingen aan moet vragen. Zie daar het belang van in want je maakt de weg vrij voor andere duurzame ondernemers.”

5. Vertel je verhaal aan iedereen

“We willen een plek zijn voor alle Amsterdammers. De Ceuvel vertelt een verhaal. Als je alleen maar de hippe jonge mensen aanspreekt dan preek je voor je eigen kerk. Veel mensen kennen dit verhaal al. We willen een grotere groep mensen bereiken want je kunt hier gewoon super lekker eten. En als je dan de kans hebt om te laten zien dat de producten ook nog allemaal kloppen is dat mooi meegenomen. We willen ons verhaal niet op een belerende manier overbrengen. We willen het overbrengen door een fijne plek te zijn. Zo kun je mensen op een leuke manier met duurzaamheid in aanraking brengen. Zonder te zeggen wat je niet mag of kan. Je krijgt veel meer gedaan door positief te zijn.”

Zakelijke events

En andere broedplaatsen

Zelf een kijkje nemen op de Ceuvel? Er zijn regelmatig interessante bijeenkomsten over duurzaamheid. Daarnaast zijn er ruimtes te huur voor zakelijke events.

Bekijk andere door ons gefinancierde broedplaatsen


Beeld: Harm Coolen