We naderen een omslagpunt: het moment dat het opwekken van groene energie goedkoper wordt dan het gebruik van fossiele brandstoffen komt snel dichterbij. De duurzame energiesector wint snel terrein. Dat ik niet de enige ben die dat ziet merk je aan de vele overheden, banken en grote investeerders die zich allemaal beginnen te richten op duurzame energie. Het is allang niet meer ‘een leuk groen thema’ – nee, het wordt big business.
Zon op je dak
En dus vragen ook steeds meer ondernemers zich af hoe ze duurzame energie in hun bedrijf kunnen integreren. Uit idealistisch oogpunt, maar ook omdat de consument dat steeds vaker van ze verlangt. Uiteraard kan er groene stroom afgenomen worden bij een van de reguliere energiemaatschappijen. Maar waarom niet zélf energie opwekken? Dat scheelt enorm op de energierekening, en er kan zelfs goed geld mee verdiend worden.
De grote vraag is: hoe? Een windmolen op eigen terrein is voor bijna niemand weggelegd. Zonnepanelen echter zijn wél voor veel bedrijven een reële optie. Ze kunnen gewoon op het dak van een bedrijfspand geplaatst worden, ze vergen weinig onderhoud en de investering is vrij snel terug verdiend.
Hindernissen
Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En inderdaad moeten er nogal wat hindernissen genomen worden voordat die zonnepanelen er ook echt liggen. Zo moet onderzocht worden of het dak geschikt is, moet er een vergunning worden aangevraagd en heb je misschien ook recht op subsidie. En hoe zit het nou precies met contracten met een installateur, of de infrastructuur die moet worden aangelegd voor het geleiden van de stroom?
Niet bepaald zaken waar de meeste bedrijven zich dagelijks mee bezig houden. En zeker niet iets waar elke ondernemer de kennis, tijd of het geld voor heeft. En als bedrijven er wél zelf aan beginnen, en vervolgens financiering aanvragen bij Triodos Bank, blijkt vaak dat ze niet aan de voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld omdat de gekozen zonnepanelen niet duurzaam genoeg zijn.
Het laatste zetje
Dat moet en kan makkelijker. Anders begin je er als ondernemer gewoon niet aan. We werken daarom hard aan een ondernemersproduct, een pakket als het ware, waar alles in zit: contact met de juiste adviseurs en leveranciers, een indicatie aan welke voorwaarden voldaan moet worden en natuurlijk hulp bij de financiering. Alles om het overstappen naar duurzame energie voor iedereen zo makkelijk en rendabel mogelijk te maken.
Want hoe meer ondernemers overstappen op duurzame energie, hoe sneller we dat omslagpunt bereiken. Misschien is het zonnepaneel op uw dak wel het laatste zetje.
C.V.
WILLEM ENKLAAR
Willem Enklaar is senior relatiemanager Energy & Climate bij Triodos Bank. Hij houdt zich dagelijks bezig met bedrijven die willen investeren in duurzame energie en onderzoekt de opties dit voor zoveel mogelijk ondernemers mogelijk te maken.
> Lees meer verhalen over ondernemers in de duurzame energiesector die door Triodos Bank gefinancierd worden.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.