De berichten over de zorg in zorgcentra of verpleeghuizen zijn niet erg vertrouwenwekkend. Tegelijk hebben steeds meer mensen behoefte aan solidariteit en verbinding. Zij ontwikkelen woonconcepten die hierbij passen. “Mijn ouders zijn de 75 gepasseerd en krijgen langzaam meer lichamelijke klachten”, zegt Cilla. “Ze wonen nog zelfstandig maar we moeten vooruit kijken. Onze behoefte om hen een veilige woonomgeving te bieden en ze dichtbij ons te hebben, werd sterker."
Haar vader Theo van Aken (77) vult aan: “Ik zie de voordelen van een beschermde woonomgeving, maar ik wil graag dat we onze zelfstandigheid behouden. Dus wel een eigen voordeur en een eigen tuin. Tegelijkertijd weet ik dat er in een noodgeval wel altijd hulp beschikbaar is.”
Altijd in de buurt
Hoe kinderen en grootouders dichtbij elkaar wonen en voor elkaar zorgen zien Laurens en Cilla als zij op bezoek zijn bij hun zoon in Spanje. Laurens: “Dit was het vertrekpunt om te onderzoeken of we samen iets konden ondernemen. Een huis voor ouders in de tuin komt al vaker voor, maar in Scandinavië ontdekten we ook andere varianten. Daarop is ons idee van de kangoeroewoning gebaseerd. Twee verbonden huizen waar meer generaties prettig en zelfstandig kunnen wonen. En als het nodig is, zijn we altijd in de buurt.”
Project CV
Kangoeroewoning
Laurens en Cilla Smits bouwen samen met hun (schoon)ouders Theo en Corrie van Aken een kangoeroewoning. Dit innovatieve woonconcept combineert een hoofd- en buidelwoning onder één dak. Zo blijven ouderen middenin het leven staan en is zorg altijd dichtbij. De financiering van het kangoeroehuis is gebaseerd op een hypotheek voor duurzame woningen van Triodos Bank. Hierbij is de rente gekoppeld aan het energielabel van de woning.
Gelijkvloers
Met het ontwerp is de familie letterlijk vanaf nul gestart. “We hebben de indeling van de huizen samen bepaald. Wij wilden bijvoorbeeld een ruim huis en kantoorruimte”, zegt Laurens. Voor de buidelwoning golden andere eisen. Theo van Aken: “Voor ons waren veel daglicht en een tuin belangrijk. Verder is alles gelijkvloers met korte afstanden tussen de verschillende ruimtes. En hoewel het nu nog niet nodig is, is de indeling ook geschikt voor een rolstoel.”
Bewegingsmelder
Het sociale karakter van de woning en duurzaamheid gaan voor de familie Smits-Van Aken hand in hand. Smits: “We bouwen zo duurzaam mogelijk. Het lessenaardak biedt plaats voor 30 zonnepanelen op het zuiden. Verder letten we erg op energieverbruik. Ventilatie en kierdichting zorgen voor een gezonde leefomgeving met minimaal energieverlies.”
Het huis is verder uitgerust met slimme technologie of domotica. “De verwarming en verlichting zijn per kamer te sturen en er zijn bewegingsmelders. Dat voorkomt onnodig energieverbruik en is veiliger. Als iemand ’s nacht uit bed stapt, gaat het licht bijvoorbeeld automatisch aan. Bovendien staan beide huizen continu met elkaar in contact. Bij een signaal, zijn we via de tussendeur in de bijkeukens altijd snel binnen om te helpen.”
Obstakels overwinnen
Het is niet eenvoudig om een innovatief woonconcept van de grond te krijgen. De gebiedsontwikkelaar en gemeente waren niet meteen enthousiast. Dat gold ook voor de banken. Laurens: “Financiers waren terughoudend omdat het ging om een nieuw concept.” Dat heeft de familie niet weerhouden om door te zetten.
Inmiddels krijgen de contouren van het huis langzaam vorm en volgens planning is het kangoeroehuis dit voorjaar gereed. Theo van Aken: “Hoewel het best een onderneming is voor 75-plussers om nog een nieuw huis te bouwen, geeft het ook heel veel energie. Het is bijzonder dit samen met onze kinderen te doen. En te merken hoe goed het voelt om elkaar te helpen, nu en later.”
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Bouwen in eigen beheer
Je huis in eigen beheer bouwen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar: het komt steeds vaker voor. De toekomstige bewoner van het huis is dan zelf de opdrachtgever van de architect en de aannemer. In zo’n geval gaat het om Particulier Opdrachtgeverschap (PO). Soms trekken toekomstige bewoners van bijvoorbeeld een nieuw appartementencomplex samen op, en zijn ze met elkaar de opdrachtgever. In dat geval gaat het om Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Fotografie: Pieter van den Boogert
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.