Vanuit de burger bezien is spaargeld in eerste instantie een buffer (reserve) voor grote of onverwachte uitgaven in de toekomst. Een lage spaarrente is voor veel mensen dan ook geen reden om hun spaargeld van de bank te halen en op een andere manier te gebruiken.
Sparen bij Triodos Bank draagt bij aan positieve verandering. De bank creëert maatschappelijke waarde met het toevertrouwde spaargeld. Sparen heeft daarmee ook een maatschappelijke opbrengst, naast een individuele financiële opbrengst voor de spaarder in de vorm van – op dit moment zeer bescheiden – rente.
Behalve sparen zijn er nog andere manieren om met geld verandering te stimuleren. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in het verduurzamen van je woning.
Ook beleggen of (certificaten van) aandelen kopen in een duurzaam bedrijf, is een mogelijkheid. Het langetermijnrendement op een aandeel kan hoger zijn dan de rente op spaargeld.
Dat is ook niet vreemd, want iemand die een aandeel in een bedrijf of een bank koopt, wordt er mede-eigenaar van en loopt daarmee dus een ondernemingsrisico. Mocht het met het bedrijf verkeerd gaan, dan kan hij het ingelegde geld kwijtraken.
Dat geldt niet voor spaargeld. Want spaartegoeden zijn tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder per bank gegarandeerd door het depositogarantiestelsel.
Voordat je naast sparen ook overweegt te gaan beleggen, onderzoek dan zorgvuldig wat de voor- en nadelen en in het bijzonder de risico’s zijn die je bij beleggen loopt.
> Lees ook Waarom de spaarrente zo laag is
Tekst: Tobias Reijngoud
Vraag 4: Zijn er andere manieren om bij te dragen aan waardecreatie?
Achtergrond
Er zijn een aantal alternatieven voor sparen om met geld verandering te stimuleren. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in het verduurzamen van je woning, beleggen of schenken.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.