Urmatt is het familiebedrijf van Arvind Narula. Een Indiase ondernemer die in de jaren ’80 begon met het verbouwen van jasmijnrijst in Noord-Thailand. Hij had bedacht dat de boeren daar beter jasmijnrijst konden verbouwen. Een langere rijstkorrel met de smaak van het pandanblad. Dat levert meer op dan gewone rijst.
De boeren in deze Thaise regio hebben vaak lage en zeer onregelmatige inkomsten. Er leven veel verschillende inheemse volken die volledig afhankelijk zijn van de rijstteelt. Toen Narula in de jaren ’80 Urmatt opstartte was zijn eerste doel meer zekerheid voor deze kleinschalige boeren te creëren. Hij voorzag de boeren van zaden en landbouwgereedschap voor een betere oogst. En door de samenwerking met Urmatt kregen boeren zekerheid over hun betaling. Urmatt kocht namelijk al voor de productie de oogst op.
In de jaren ’90 maakte Narula de stap naar biologisch. “Op een dag zag ik een van de boeren met een baby in een draagzak op zijn buik en een pesticidesproeier op zijn rug, en ik dacht: Daar wil ik niet aan meedoen.”
Boer is klant
Inmiddels zijn er 1.200 biologische rijstboeren aangesloten bij Urmatt. Ze verdienen 20% meer door de biologische en fairtrade certificering. Daarnaast zijn er elk jaar nieuwe boeren die de overstap maken naar biologisch onder begeleiding van de trainers van Urmatt.
Michaël van den Berg, fondsmanager bij van Triodos Bank Investment Management bezocht het bedrijf en de boeren meerdere keren. “Alle boeren in deze regio willen zich graag aansluiten bij Urmatt. Dit komt omdat Urmatt de boer als klant ziet en de boer het beste tot dienst wil zijn. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit gebeurt nog heel weinig in de landbouwsector in ontwikkelingslanden.”
De boeren verdienen bij Urmatt meer door de certificering, en daarnaast gaan boeren erop vooruit omdat Urmatt hen helpt hun productie te verhogen. “Er zijn twee rijstoogsten per jaar”, vertelt Van den Berg. “Een kleine in het droge seizoen en een grote na het regenseizoen. Twee drukke tijden per jaar, maar in de tussenliggende tijden is het rustig voor de boeren. Urmatt leert boeren om in die tijd chia te verbouwen. Vroeger werd dit als vogelvoer verkocht, maar nu erg populair als superfood.”
Een andere manier om de opbrengsten te verhogen is de verkoop van eieren. De kippen lopen er al, maar er werd niks met de eieren gedaan, zegt Van den Berg. Urmatt leert de boeren een ren maken voor de kippen zodat ze de eieren als biologische eieren kunnen verkopen. “100% winst voor de boeren. Het werkt zo goed dat Urmatt uitgegroeid is tot de grootste verkoper van biologische eieren in Thailand.”
Energiedrank en kokosnoten
Deze innovaties maken Urmatt bijzonder. Ze kijken bij ieder product hoe de boer er zoveel mogelijk winst uit kan halen. Vliesjes van rijst werden vroeger aan de varkens gevoerd. Nu verkoopt Urmatt deze vliesjes aan een bedrijf in de Verenigde Staten die de vliesjes in een energiedrankje verwerkt. Er bleken namelijk antioxidanten in te zitten.
Van den Berg: “En neem bijvoorbeeld een kokosnoot. Een nieuw product dat boeren voor Urmatt in het zuiden van Thailand verbouwen. In plaats van alleen de kokosnoten te verkopen, verwerken de boeren de kokosnoten in zes verschillende producten. Zo wordt zelfs de harige buitenkant gebruikt voor verpakkingsmateriaal En het kokoswater wordt gebotteld in de supermarkten verkocht.”
Van den Berg is via Triodos Sustainable Trade Fund al sinds 2014 betrokken bij de Thaise onderneming. Dit Triodos beleggingsfonds verstrekt handelsfinancieringen aan Urmatt zodat zij de boeren direct bij levering van hun oogst een eerlijke prijs kunnen betalen en boeren daardoor meer zekerheid hebben.
Hivos-Triodos Fonds is sinds 2016 betrokken bij Urmatt. Het fonds financiert een verwerkingsfabriek waardoor Urmatt 20% meer rijst zelf kan verwerken en opslaan. Ook staat hier een machine die zes keer zoveel rijst kan drogen. Het is voor Urmatt een manier om een groter gedeelte van de productie van de jasmijnrijst in eigen hand te houden. Hierdoor voegen ze meer waarde toe aan de keten van de rijstkorrel en is er meer opbrengst voor de boeren.
HIVOS-TRIODOS FONDS
MICROFINANCIERING & DUURZAME ENERGIE EN LANDBOUW
Hivos-Triodos Fonds werd in 1994 opgericht door Hivos en Triodos Bank om bij te dragen aan de duurzame sociale en economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Omdat toegang tot financiën hierbij cruciaal is, financiert het fonds microfinancieringsinstellingen die leningen verstrekken aan mensen met lage inkomens. Het fonds financiert bij voorkeur instellingen die zich richten op het platteland waar toegang tot financiële diensten het meest beperkt is. Sinds 2011 breidt Hivos-Triodos Fonds haar activiteiten uit door hernieuwbare energie- en duurzame landbouwprojecten te financieren. Urmatt is hier een goed voorbeeld van.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.